10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCaracatița repartițiilor la ISJ Dolj

Caracatița repartițiilor la ISJ Dolj

ISJ Dolj are de dat explicații în scandalul „Repartiția“
ISJ Dolj are de dat explicații în scandalul „Repartiția“

O banală reclamație privind ocuparea unor ore vacante de istorie la Colegiul Național Economic „Gheorghe Chițu“ scoate la iveală o adevărată rețea prin care normele didactice din Craiova sunt completate pe criterii oculte, ocolind ședințele publice prevăzute de metodologie. Ancheta GdS pe acest subiect a fost posibilă și datorită informațiilor furnizate de cei care lucrează în sistem.

Datorită numeroaselor sesizări primite de la cititori, ancheta GdS privind repartizarea orelor vacante în învățământul preuniversitar doljean continuă. Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Dolj a organizat pe 21 iulie concursul pentru ocuparea posturilor vacante/rezervate. Oferta inițială a ISJ a fost completată după începerea anului școlar cu posturile sau orele vacante/rezervate declarate de directori, iar profesorii și-au completat normele în ședințele publice din 27 și 29 august (după numirea directorilor de școli și a inspectorilor școlari) și apoi din 12, 22 și 26 septembrie.
Potrivit Metodologiei-cadru privind mobilitatea personalului didactic din învățământul preuniversitar în anul școlar 2014-2015, repartizarea se face în ordinea descrescătoare a mediilor obținute la concurs, în limita numărului de posturi disponibile. Repartiția se face numai în ședință publică, conform art. 90, alin. (1), lit. b, din metodologie.

Istoria repartiției de la „Ștefan Velovan“

Cu toate că ISJ Dolj se vrea transparent, GdS a descoperit noi cazuri în care orele au fost atribuite fără ședință publică. Prin demisia profesorului titular Elena Doina Răileanu, la Colegiul Național „Ștefan Velovan“ din Craiova au rămas disponibile 13 ore de istorie. Directorul Ionuț Pătularu susține că a transmis către ISJ toate cele 13 ore libere, dar au fost ocupate doar șase ore, de către Emil Dumitrașcu, restul fiind împărțite către profesorii titulari ai școlii până vor fi suplinite de alt cadru didactic. „Prin adresa nr. 3591/2014, am informat ISJ Dolj că există șapte ore rămase disponibile. Potrivit metodologiei, ele vor fi scoase în ședința publică anunțată pe site-ul ISJ“, a precizat directorul într-un comunicat scris. Ulterior, acesta ne-a declarat la telefon că profesorul Dumitrașcu nu este angajat prin decizie internă, dar nu a putut să precizeze dacă a venit trimis de ISJ Dolj. „Luați legătura cu inspectoratul, eu nu cunosc detalii. Nu știu cine l-a trimis, nu a semnat nici un act cu noi“, a afirmat Ionuț Pătularu. Orele de istorie de la „Ștefan Velovan“ au fost ocupate de prof. Emil Dumitrașcu fără ședință publică. În plus, acesta nu a participat la concursul național din 2014. Nu oricine întreabă obține ore fără ședință publică. Profesoara Lorena Stănescu ne-a scris într-o sesizare:
„La «Ștefan Velovan» erau ore de istorie neocupate până la data de 10 septembrie. Sunt profesor titular, am dat examen pentru detașare în vara acestui an, am obținut peste 8 și am vorbit cu inspectorii de la Personal și cu conducerea școlii, dar nu am fost luată în seamă. Mai mult, am fost pasată dintr-o parte în alta până am renunțat să mai întreb“.
Interesant este că prin demisia profesoarei Răileanu s-au eliberat șase ore de istorie și la Colegiul Național „Nicolae Titulescu“ care, potrivit surselor noastre, au fost ocupate fără ședință publică de Liviu Adrian Văncică, profesor care a primit în această vară 12 ore în ședință publică la CNE „Gheorghe Chițu“.

Chimia aranjamentului de la „Constantin Brâncuși”

Alt exemplu de ore ocupate fără ședință publică îl avem pentru disciplina chimie. Prof. Ștefan Mazilu a primit după începutul anului școlar 5,66 ore la CNE „Gheorghe Chițu“. Pentru a-și putea completa norma (18 ore), tot ocolind ședința publică, Ștefan Mazilu a primit alte 12 ore la Colegiul Tehnic de Arte și Meserii „Constantin Brâncuși“ din Craiova. Pentru a ocupa orele de la CTAM „Constantin Brâncuși“, a depus încă din luna aprilie 2014 o cerere prin care a obținut acordul de principiu al școlii în cazul în care se va elibera vreun post. Ulterior, au apărut 12 ore rezervate, prin faptul că titularul Nicoleta Lițoiu a fost reconfirmată ca metodist la Casa Corpului Didactic (CCD) Dolj. „Dl profesor Mazilu are un acord de principiu pentru suplinire, ceea ce înseamnă că a avut un concurs de titularizare promovat cu medie peste 7. Acordul de principiu, fiind vorba de suplinire, se poate da dacă respectivul profesor este la catedră. Se dă și pentru cel care cere din altă școală. Am transmis orele către ISJ și probabil în baza acordului de principiu pe care îl avea dumnealui suplinește. Dânsul este plătit ca profesor calificat și urmează să aibă contract individual de muncă în momentul în care primește decizia“, a spus directorul CTAM „Constantin Brâncuși“. Întrebat cum a ajuns prof. Mazilu să ocupe aceste ore fără ședință publică, directorul a afirmat. „Este o repartiție a inspectoratului“.

ISJ Dolj restartează ședințele publice

Inspectorul școlar general adjunct Lavinia Craioveanu susține în continuare că profesorii care au ocupat ore sau posturi fără ședință publică nu au fost trimiși la unitățile de învățământ de către ISJ. Totodată, nici nu infirmă faptul că directorii informează ISJ despre orele libere. „Teza mea nu este că directorii nu au scos orele către ISJ. Conform metodologiei, orele vacante date după începerea anului școlar sunt repartizate de director, prin decizia sa, fie cadrelor didactice titulare din școală, fie unui cadru didactic calificat, în urma solicitării acestuia. El dă o decizie pe 30 sau 60 de zile, urmând ca în această perioadă să transmită ISJ orele vacantate, inclusiv după începerea anului școlar. Prin urmare, noi înainte de fiecare ședință publică cerem școlilor prin machetă să transmită orele libere. Chiar ieri (15 octombrie) am transmis o astfel de machetă către unitățile de învățământ pentru ședința din 23 octombrie“, a declarat Lavinia Craioveanu. Întrebată de ce orele de chimie și istorie, eliberate după începutul anului școlar, nu au fost scoase în ședințele publice din 22 și 26 septembrie, Lavinia Craioveanu a spus: „Asta nu pot să vă spun eu. Trebuie să-i întrebăm pe domnii directori. Și fiți convinși că-i vom întreba“. Făcând referire la cazurile detaliate mai sus, inspectorul școlar general adjunct a precizat că orele respective vor fi scoase în ședință publică: „Ambele catedre le veți găsi joi (23 octombrie) afișate pe perete pentru a fi luate în ședință publică“. Prin urmare și „acordul de principiu“ de la CTAM „Constantin Brâncuși“ devine nul.

Ordinea repartițiilor în ședințele publice

Potrivit art. 90 din metodologie, posturile vacante/rezervate se repartizează în ședințe publice în ordinea mediilor de concurs, conform unor priorități clare. În primul rând, sunt repartizați cei care beneficiază de prelungirea contractului individual de muncă, apoi candidații nerepartizați după consursul din 2014 și abia apoi candidații din 2013 și 2012.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS