14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljOne-man show de zile mari: Lecția lui Tudor Gheorghe

One-man show de zile mari: Lecția lui Tudor Gheorghe

tudor_gheorghe cu smoking

Noul proiect din 2014 al maestrului Tudor Gheorghe (foto), spectacolul denumit simplu, „Lecţia“, a avut premiera în această primăvară la unicul Centru Cultural „Tudor Gheorghe“ din România, cel de la Izbiceni, judeţul Olt. Maestrul a colindat cu acest spectacol în aproape toate cotloanele României, a fost și prin Republica Moldova, și nu numai – de la Babadag la… Paris, Milano. Domnia sa  a prefaţat astfel acest spectacol, „Lecţia“: „Dicţionarul explicativ al limbii române dă cinci definiţii pentru cuvântul «lecţie». Departe de a cădea în didacticism, spectacolul meu «Lecţia» are câte ceva din toate cele cinci definiţii. De la pledoaria pentru păstrarea curăţeniei limbii române, la redescoperirea primelor manifestări literare prezentate cu umor, unele sub formula «ştiaţi că?», de la candoarea exprimării poetice a iubirii, romantice sau erotice, până la cea mai frumoasă poezie de dragoste şi până la cum ne-am pierdut vocalele din cuvinte sau despre ce n-ar trebui să uităm: să iubim. Iată câteva dintre temele pe care le vom dezbate în spectacolul «Lecţia»“.
Luni seară, Tudor Gheorghe, în smoking și cu papion, a fost într-o formă de zile mari, s-a autodepășit, cum spun fanii fotbalului… „Lecția“ sa a fost la înălțime, una autentică de românism. A recitat, a cântat, a proslăvit limba română așa cum nimeni n-o mai face în România, a fost și pamfletar ș.a.m.d. Publicul rafinat, mai puțin cei cu telefoanele mobile deschise și cei vorbăreți ca în piață, a fost pe jos de râs.

„Jagardele“ la TV, țâțe siliconate la vedere, folclor făcut „muci”…

Pamfletarul Tudor Gheorghe a avut ce comenta între două cântece. Cu ironie, el a radiografiat perfect situația de azi din România, țară în care valorile sunt date peste cap: „La posturile TV care ar trebui să promoveze folclorul autentic, românesc, este un fel de bătaie de joc față de limba română, față de folclorul autentic. Acesta – folosesc un termen «academic» – este făcut muci! De cine? De cei care plătesc să apară pe ecranele acestor posturi comerciale, de cei care fac mari deservicii României. Cine sunt «vedetele»? Toate jagardelele! Nu sunt ele vinovate, ci cei care permit asemenea difuzări de emisiuni. Ce să învețe copiii de la TV? Ce văd ei în exces, aproape seară de  seară? Țâțele de la emisiunea lui Capatos, toate siliconatele, «nebuniile» fără sens de la Răzvan și Dani?!  Nu mai vorbesc de bătaia de joc față de limba română. E strigător  la cer!“.

„Eu, Tudor Gheorghe, nu luam bacul acum!“

Maestrul Tudor Gheorghe, acest principe valah al spiritului, a făcut în „Lecția“ și un fel de „analiză“ a poeziei de dragoste. A vorbit, la un moment dat, de poezia lui Arghezi „De-abia plecaseşi“, cu acel final „De ce-ai plecat? De ce-ai mai fi rămas?“. Tudor Gheorghe: „Vă reamintesc că această poezie a lui Arghezi a fost dată la bacalaureatul din 2013.  Elevii au fost puși să analizeze această poezie…“. Tudor Gheorghe și-a scos ochelarii și, în spectacol, a citat din spusele profesorilor, cum au văzut ei rezolvarea acestui subiect de bac, cum analizează ei poezia de dragoste… Tudor Gheorghe dixit: „Dacă asculţi analiza domnilor profesori, nu mai citeşti poezie de dragoste, fugi de ea! Ia auziți: «Ultima strofă se realizează în întregime pe baza antitezei între glasul inimii (cel neauzit) și glasul minții eului liric (gândul cel dintâi). Indecizia din sufletul poetului este redată în special în primul și ultimul vers: Voiai să pleci, voiam să și rămâi… De ce-ai plecat? De ce-ai mai fi rămas?. Retorismul întrebării din finalul strofei adâncește sentimentul melancoliei dată de regretul eului liric în fața deciziei sale de a renunța la iubire…».
Ei, eu, Tudor Gheorghe, azi, 13 octombrie 2014, vă spun că nici eu nu luam bacul!“.

„Generaţia de acum este generaţia… EBA!“

Alt subiect comentat de Tudor Gheorghe între două „reprize“ de cântece autentice românești (inclusiv unul aromân, „Dimândarea părintească“, imn aromân cântat superb de bardul de la Podari) a fost felul de a vorbi al generaţiei actuale: „Este alt subiect de analizat, este trist… Eu am numit generaţia actuală, generaţia EBA (referire la fata cea mică a preşedintelui Băsescu – n.r.)… Copiii de acum vorbesc fără vocale!“. Și maestrul Tudor Gheorghe a fost apoteotic „cântând“ o melodie pe versuri fără vocale, cu prescurtările folosite pe net ș.a.m.d.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS