14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPiața terenurilor agricole „se cerne“. Cine face prețul?

Piața terenurilor agricole „se cerne“. Cine face prețul?

Suprafețele agricole productive, dar și cu acces la utilități (deci care se pot transforma,  la un moment dat, în intravilan) se vând la prețuri bune
Suprafețele agricole productive, dar și cu acces la utilități (deci care se pot transforma,
la un moment dat, în intravilan) se vând la prețuri bune

Prețurile terenurilor agricole sunt de-a dreptul „explozive“ în comunele care au ieșiri la arterele principale sau în cele unde există mulți fermieri sau societăți agricole, de unde vine cererea pentru terenuri. Recordul este deținut de o parcelă de 0,39 hectare pentru care proprietarul cere fix 5.682 de euro.

De la apariția Legii nr. 17/2014 și până cum, la nivelul Direcției Agricole Dolj s-au înregistrat circa 1.200 de cereri de vânzare de terenuri arabile. Legea obligă proprietarul terenului să dea drept de preemțiune asupra suprafeței scoase la vânzare coproprietarilor, aren­­dașilor, vecinilor și chiar statului la aceeași ofertă de preț pentru toți. Omul care vrea să vândă înștiințează despre ofertă primăria, care este obligată să afișeze oferta la nivel local. Apoi, înștiințează Direcția Agricolă, care postează oferta pe internet, pe site-ul instituției, www.
directiaagricoladolj.ro, astfel încât orice persoană interesată de prețul unui hectar de teren într-o comună sau alta poate să vadă toate ofertele, inclusiv proprietarii de terenuri care scot la vânzare teren agricol.
Potrivit ofertelor postate până joi, 9 octombrie, la nivelul întregului județ existau multe oferte de aproximativ 1.000 de euro pe hectar sau chiar 4.000 de lei pe hectarul de teren extravilan, dar nu se poate face o medie, deoarece prețurile cerute de proprietari diferă foarte mult de la o comună la alta sau de la un amplasament la altul, chiar și în cadrul aceleiași comune.

Record de preț: 5.682 de euro pentru o mică livadă

Cel mai mare preț cerut în Dolj era înregistrat, până ieri, pentru o parcelă în Vârvorul de Jos. Un cetățean vrea să vândă 0,39 hectare de teren cu 25.000 de lei, adică exact 5.682 de euro. La prima vedere pare o greșeală, dar o lectură mai atentă a ofertei de preț arată că omul vinde o porțiune de livadă pentru care cere 5.682 de euro. „La noi se vând terenurile agricole cu 4.000-5.000 de lei pe hectar (circa 1.000 de euro – n.r.). Pe coaste sunt terenuri intravilane, dar avem platourile cu teren arabil bun, deci extravilan, care se vinde cum v-am spus. Poate să fie o parcelă cu deschidere mare la asfalt și poate o avea prin zonă canalizare și apă, astfel încât să se ceară prețuri mai mari. Terenurile au fost cumpărate mai demult, iar cei care au cumpărat atunci, acum vor să vândă. Nu am înțeles de ce fac acest lucru“, a spus primarul comunei Vârvoru de Jos, Nicolae Tabacu.
Un preț uriaș se cere și în Podari, potrivit ofertelor postate pe site-ul Direcției Agricole Dolj. O persoană vinde 0,03 hectare din extravilanul comunei Podari, pentru care proprietarul cerea 20.000 de lei, adică 4.545 de euro. Terenul respectiv are o deschidere de 47 de metri la o cale de acces. În comuna Moțăței, un proprietar cere pe un hectar de teren arabil 12.000 de lei, ceea ce înseamnă 2.727 de euro, calculat la cursul oficial de joi – 4,40 lei pentru un euro. Chiar și în comuna Vela este pusă în vânzare o parcelă de 1,38 hectare pentru care proprietarul solicită 13.800 de lei (3.136 de euro).
La polul opus, cea mai mică ofertă de preț este la Coșoveni. Pentru 0,15 hectare de teren, proprietarul cere doar 500 de lei. Acesta este cel mai scăzut preț cerut la ora actuală în Dolj.

De cine depinde prețul pământului

Uneori, prețul de vânzare depinde și de disponibilitatea arendașului de a cumpăra, de prețurile oferite de acesta în zonă pe teren, dar și de utilități. „Prețurile variază în funcție de ce vrea să cultive omul pe teren, în funcție de arendaș – care face parte din categoria de preemtori. Omul știe clar, când pune terenul la vânzare, cât poate lua pe acel teren și cam prețul acela îl cere. La ora actuală, prețurile variază între 1.000 de euro pe hectar sau chiar mai puțin, și 6.000 de euro pe hectar“, a declarat directoarea Direcției pentru Agricultură Dolj, Delia Filimon.
„Prețurile diferă de la o categorie de folosință la alta și datorită avantajului existenței unei infrastructuri în vecinătate, cum ar fi asfalt, curent. Deci, posibilitatea de a avea astfel de utilități face ca prețul să crească“, a precizat și Ion Gavrilescu, purtător de cuvânt al Direcției Agricole Dolj.

Tinerii nu mai vând pământul

Unele oferte de vânzare a terenurilor stau mult și bine pe internet până se găsește un cumpărător, alte tranzacții „aranjate“, în care se știe și vânzătorul, și cumpărătorul, se perfectează în câteva zile. Fermierii mari care cumpără sau societățile agricole sunt interesaţi doar de terenuri comasate și foarte aproape de loturile lucrate de ei, ca și arendași sau chiar de terenuri pe care le au deja în arendă de la săteni. Pentru astfel de suprafețe cererea este uriașă, spun specialiștii. Dar cine are de vânzare suprafețe mici de teren pentru care cere prețuri exorbitante poate să stea mult și bine cu oferta de vânzare, în cazul în care preemptorii nu vor să cumpere.
În plus, terenurile bune și productive nu prea se scot la vânzare, pentru că proprietarii vor să țină pământul. Tinerii se pare că se întorc la origini, în unele comune, unde fac agricultură cu fonduri europene. „Cererea este mare, iar oferta este mică. Deja, tinerii noștri care au plecat în Occident și au câștigat ceva bani se întorc acasă, se înscriu la Agronomie sau Horticultură, fac studii de specialitate și doresc să devină fermieri. Ei nu mai vând terenul părinților. Și Uniunea Europeană încurajează activitățile din agricultură, mediu și dezvoltare rurală, și din aceste două domenii vin bani foarte mulți. În acest context, sigur că oferta (de teren – n.r.) este din ce în ce mai mică“, a precizat Ion Gavrilescu, purtător de cuvânt al Direcției Agricole Dolj.

Ce spune legea în privința dreptului de preemțiune asupra terenului

În Legea nr. 17/2014 se prevede că proprietarul terenului agricol care vrea să vândă trebuie să îi înștiințeze mai întâi pe coproprietari, pe arendași și chiar și pe vecini înainte de a vinde suprafața dorită. Articolul 4 din legea respectivă prevede ordinea exactă a preemtorilor cărora trebuie să le fie adusă la cunoștință oferta de vânzare: „(1) Înstrăinarea, prin vânzare, a terenurilor agricole situate în extravilan se face cu
respectarea condițiilor de fond și de formă prevăzute de Legea nr. 287/2009 privind Codul Civil, republicată, cu modificările ulterioare, și a dreptului de preempțiune al coproprietarilor, arendașilor, proprietarilor vecini, precum și al statului român, prin Agenția Domeniilor Statului, în această ordine, la preț și în condiții egale“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS