20.7 C
Craiova
miercuri, 18 septembrie, 2019
Acasă Local Gorj Începe „Festivalul castanului” la Tismana

Începe „Festivalul castanului” la Tismana

-

Festivalul castanelor, susţinut şi din fonduri europene
Festivalul castanelor, susţinut şi din fonduri europene

Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj şi Primăria Tismana organizează pe 16 şi 17 octombrie „Festivalul castanului“. Vor fi expoziţii de castane, un festival de folclor, şi vor fi prezentate specialităţi culinare preparate din castane. În cadrul manifestărilor va fi organizat şi un workshop dedicat proiectului „Managementul Conservativ al Habitatelor 4070 şi 9260 în ROSCI 0129 Nordul Gorjului de Vest“ implementat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Gorj în calitate de beneficiar coordonator al proiectului LIFE11 NAT/RO/825. Proiectul a fost finanţat de Comisia Europeană, în cadrul programului Life+ Natură şi Biodiversitate și de Guvernul României prin intermediul Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice, în colaborare cu Primăria Tismana. În vederea atingerii scopului proiectului, respectiv refacerea pădurilor de castani de la Tismana, APM Gorj acţionează în parteneriat cu instituţii ce au experienţă în domeniu, şi anume: Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice (ICAS) şi Administraţia SCI-ului Nordul Gorjului de Vest prin Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Japoneză.

Obiectivele proiectului

Obiectivele proiectului constau în: reabilitarea habitatului distrus 4070, tufărişuri cu Pinus mugo şi Rhododendron myrtifolium; Reabilitarea habitatului distrus 9260 – Castanea sativa; Stabilirea măsurilor de conservare pentru habitatele restaurate; Reducerea impactului negativ al turismului asupra zonelor restaurate, inclusiv infrastructurile de mici dimensiuni de vizitatori pentru controlul ecosistemului; „Creşterea conştientizării publicului, privind conservarea naturii, ca parte a conceptului de dezvoltare durabilă. Evenimentul are drept scop prezentarea obiectivelor şi rezultatelor proiectului, stadiul actual al activităţilor derulate, în special în ceea ce priveşte reabilitarea habitatului de castan. Workshopul este dedicat autorităţilor publice centrale, regionale şi judeţene de mediu, administratorilor, custozilor ariilor naturale protejate, administratorilor fondurilor cinegetice, specialiştilor în silvicultură şi biodiversitate, autorităţilor publice judeţene şi locale, operatori economici cu activitate pe amplasamente în interiorul ariei naturale protejate Nordul Gorjului de Vest. Workshopul se va deschide pe 16 octombrie, începând cu ora 11.00 cu o manifestare în piaţa publică a localităţii Tismana şi va continua cu dezbateri în Sala de conferinţe a Pensiunii <<Căsuţa din Pădure>> începând cu ora 16.00“, a declarat Elisabeta Juveloiu, manager de proiect şi funcţionar în cadrul APM Gorj.

 

Eugen MARUTA
Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.

Google Search se îmbunătățește cu noi tehnologii

Google Search își extinde funcționalitatea cu două tehnologii esențiale: obținerea capturilor de ecran și recunoaștere vizuală a conținutului cu tehnologie de inteligență artificială.

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.

Motorola One Zoom a fost lansat oficial

Motorola One Zoom se face remarcat prin designul său cu suprafeţe din metal şlefuit şi sistemul quad-camera performant. Noul model One Zoom pune accent pe calitate şi versatilitate la obţinerea de poze.