Acasă Local Gorj Gorjenii au făcut senzaţie în SUA cu melodii populare

Gorjenii au făcut senzaţie în SUA cu melodii populare

-

Reprezentanţii Liceului  „Constantin Brăiloiu“,  pe prima pagină în presa locală din SUA
Reprezentanţii Liceului
„Constantin Brăiloiu“,
pe prima pagină în presa locală din SUA

Un concert susţinut la sfârşitul săptămânii trecute, în oraşul american Charleston, de un taraf format din patru elevi ai Liceului de Muzică şi Arte Plastice „Constantin Brăiloiu“ Târgu Jiu și doi profesori a produs senzaţie în comunitatea locală. Cei patru elevi alături de Dumitru Pasăre și Constantin Argint, profesori la Liceul de Muzică, i-au încântat pe americani cu melodiile populare românești. Cunoscuta melodie „Ciocârlia“ a fost cântată într-o manieră originală, interpretarea impresionându-i pe cei prezenţi în sală. Spectatorii au aplaudat în picioare atât prestaţia elevilor, cât şi evoluţia profesorului Dumitru Pasăre, care a cântat la 16 instrumente și pseudoinstrumente muzicale. Taraful a mai interpretat, alături de muzicieni locali, piese de muzică country, dar şi românească. „La sfârșitul concertului a avut loc un moment emoționant. Am cunoscut o familie de români stabilită în SUA de 20 de ani, iar fiica lor, foarte talentată în muzică, și-a dorit un nai. Am chemat toată familia pe scenă și le-am dăruit un nai. Toată lumea s-a ridicat în picioare și nu se mai oprea din aplaudat. Nu pot exprima în cuvinte ce am simțit în acel moment. După concert, m-am întâlnit cu această familie timp de câteva ore și i-am arătat tinerei câteva din tainele naiului“, a spus Dumitru Pasăre.

Proiect unic în România

Delegaţia gorjeană este formată din doi reprezentanţi ai Muzeului Judeţean „Alexandru Ştefulescu“, iar din taraf fac parte patru elevi de la Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Constantin Brăiloiu“ din Târgu Jiu: Ion Munteanu, la vioară, Alina Gorun, Cristina Lăcătuşu, nai, şi Dorin Goanţă, la acordeon. Alături de aceştia se află Mitel Pasăre. Deplasarea în SUA a avut loc în cadrul unui proiect de schimburi interculturale. „Proiectul este derulat de Muzeul Judeţean Gorj «Alexandru Ştefulescu» şi este denumit «Conectarea tradiţiilor populare cu ajutorul tehnologiei moderne». Acţiunile se vor desfăşura pe o perioadă de un an şi are o valoare de aproape 200.000 de euro. Muzeul Judeţean Gorj este singurul din ţară care a obţinut fonduri în cadrul programului internaţional «Museums Connect» dezvoltat de Departamentul de Stat al SUA şi administrat de Alianţa Americană a Muzeelor. Proiectul este finanţat de Departamentul de Stat al SUA. În primăvara anului viitor, o delegaţie americană, care va cuprinde 12 persoane, va sosi la Târgu Jiu. Între vizite, elevii americani şi români vor ţine legătura prin intermediul site-urilor de socializare şi printr-un site comun, care va fi special înfiinţat pentru acest proiect. Elevii vor crea şi un mix muzical digitalizat, îmbinând muzica populară tradiţională din zona Gorjului cu cea din zona Munţilor Apalaşi“, a precizat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj.

Eugen MARUTA
Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.

Google Search se îmbunătățește cu noi tehnologii

Google Search își extinde funcționalitatea cu două tehnologii esențiale: obținerea capturilor de ecran și recunoaștere vizuală a conținutului cu tehnologie de inteligență artificială.

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.

Motorola One Zoom a fost lansat oficial

Motorola One Zoom se face remarcat prin designul său cu suprafeţe din metal şlefuit şi sistemul quad-camera performant. Noul model One Zoom pune accent pe calitate şi versatilitate la obţinerea de poze.