8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTotul despre ajutoarele de încălzire din această iarnă

Totul despre ajutoarele de încălzire din această iarnă

Craiovenii își pot lua cererile pentru obținerea ajutorului de încălzire a locuinței
Craiovenii își pot lua cererile pentru obținerea ajutorului de încălzire a locuinței

Craiovenii care vor să solicite ajutorul de încălzire a locuinței pentru iarna 2014 – 2015 îşi pot ridica, începând din 15 octombrie, cererile și declarațiile pe proprie răspundere de la sediul primăriei (Biroul Alocaţii, Indemnizaţii, Ajutoare încălzire locuinţe, din strada Mitropolit Firmilian, nr.14). Cei care își încălzesc locuința cu agent termic își pot ridica şi înregistra aceste cereri chiar la sediul asociaţiei de proprietari de care aparţin. Înregistrarea cererilor şi declaraţiilor pe propria răspundere de acordare a ajutorului pentru încălzirea locuinţei se va face până pe 20 noiembrie pentru luna noiembrie şi până pe data de 20 a fiecărei luni pentru perioada rămasă a sezonului rece. „Precizăm că nu s-a schimbat cadrul legal. Ca și anul trecut, solicitarea și acordarea ajutorului de încălzire se va acorda potrivit OG nr. 27/2013 şi HG nr. 778/2013 pentru modificarea şi completarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece, aprobate prin HG nr.920/2011. Beneficiarii trebuie să aibă grijă să depună toate documentele solicitate, să nu uite că deținerea anumitor bunuri, sume de bani în cont îi exclude de la acest ajutor“, a precizat Ioana Stoian, director executiv Serviciu stabilire ajutor social și protecție socială.

Ce venit trebuie să aibă beneficiarul

Conform normelor legale, ajutorul lunar pentru încălzirea locuinţei cu energie termică va fi acordat persoanelor al căror venit net mediu lunar pe membru de familie este de până la 786 de lei în cazul familiilor şi 1.082 de lei în cazul persoanei singure. În cazul craiovenilor care îşi încălzesc locuinţa cu gaze sau cu lemne, cărbuni, combustibili petrolieri și energie electrică, venitul net mediu luat în calcul este de până la 615 lei pentru fiecare membru al familiei. Ajutorul pentru încălzirea locuinţei cu energie electrică se acordă consumatorilor vulnerabili care nu deţin altă formă de încălzire, precum şi consumatorilor vulnerabili care din motive tehnologice sau economice au fost debranşaţi de la furnizarea energiei termice sau a gazelor naturale şi care au contracte valabile de furnizare a energiei electrice, iar consumul este realizat respectând condiţiile contractului.

Dosar stufos

Cea mai dificilă parte a completării dosarului pentru obţinerea ajutorului pentru încălzirea locuinţei este adunarea tuturor documentelor pe care le solicită primăria. Numărul actelor care vor fi depuse la dosar este destul de mare. Solicitanţii trebuie să știe: „În cazul în care minorul locuieşte cu bunicii, iar părinţii acestuia locuiesc la altă adresă şi nu contribuie la întreţinerea minorului, acesta poate fi asimilat familiei bunicilor doar în condiţiile în care este stabilită măsura plasamentului sau a tutelei, altfel copilul este în întreţinerea părinţilor naturali“, a adăugat Ioana Stoian.
De asemenea, studenţii întreţinuţi de părinţi şi care locuiesc separat de aceştia nu îndeplinesc condiţiile de acordare a ajutorului pentru încălzirea locuinţei.
Lipsa vizei de reşedinţă anulează orice drept de acordare a ajutorului pentru încălzirea locuinţei. Pentru că în sezonul trecut s-a descoperit că mulți dintre beneficiari dețin teren arabil, dar nu au declarat, acum li se solicită și o adeverință de la APIA.

Cine cere primește căldură

Tot din 15 octombrie, furnizorul de căldură al orașului Craiova a anunțat că va efectua probe la cald și va începe furnizarea căldurii în apartamentele craiovenilor în funcție de temperaturile exterioare. „La acest moment furnizăm căldură doar la cerere. Ne-au solicitat căldură cu program redus doar câteva grădinițe și spitale din oraș“, a precizat Mihail Neațu, administratorul SC Termo Craiova SRL.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS