22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProfesori pe pile la Colegiul „Gheorghe Chițu“ din Craiova?

Profesori pe pile la Colegiul „Gheorghe Chițu“ din Craiova?

Cum au fost repartizate orele de istorie la CNE „Gheorghe Chițu”?
Cum au fost repartizate orele de istorie la CNE „Gheorghe Chițu”?

Colegiul „Gheorghe Chițu“ din Craiova fierbe. Candidatul cu cea mai mică notă la istorie, obținută la concursul pentru ocuparea posturilor vacante în Dolj, a ajuns să predea la această instituție. Orele de istorie nu au fost date în ședință publică, așa cum prevede metodologia. Profesorii cu note mari trimiși în mediul rural sunt scandalizați de acest caz. Conducerea școlii susține că a fost o scăpare, iar reprezentanții ISJ Dolj că nu cunoșteau situația.

Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Dolj a organizat pe 21 iulie concursul pentru ocuparea posturilor vacante sau rezervate în învățământul preuniversitar. La disciplina istorie, 48 de candidați s-au înscris pentru două norme întregi (Vârtop, Moțăței) și opt fracțiuni de normă (două-opt ore), Craiova figurând în această ofertă cu Seminarul Teologic „Grigorie Teologul“ (patru ore) și Școala Gimnazială „Ion Țuculescu“ (zece ore). Notele obținute la proba scrisă au fost cuprinse între 2,15 și 9,90, doar 32 de candidați obținând peste 5,00 și dreptul de a ocupa posturi în învățământ.
Oferta inițială a ISJ Dolj a fost ulterior completată cu noi posturi vacante/rezervate, declarate de directori, iar profesorii și-au completat normele cu chiu, cu vai, în ședințele publice din 27 și 29 august (după numirea directorilor de școli și a inspectorilor școlari) și apoi din 12, 22 și 26 septembrie. Unii candidați au rămas fără posturi. Potrivit Metodologiei-cadru privind mobilitatea personalului didactic din învățământul preuniversitar în anul școlar 2014-2015, „repartizarea posturilor/catedrelor se realizează în ordinea descrescătoare a mediilor obținute la concurs, în limita numărului de posturi didactice/catedre vacante/rezervate din lista afișată pentru concurs“ (art. 59). Posturile rămase necompletate la prima ședință publică se completează în etapele ulterioare ale mobilității personalului didactic (art. 76, alin. 2-3).
Teoretic, conform metodologiei prezentate, candidații cu mediile cele mai mari au dreptul să ocupe cele mai bune posturi (în sensul că fiecare urmărește să fie cât mai aproape de domiciliu). Cea mai mare concurență este pentru posturile din Craiova, de unde sunt și cei mai mulți candidați.

Misterul orelor de istorie

Cea mai mică notă de trecere la examenul scris pentru disciplina istorie (5,00) a fost obținută de Andreea Cristina Cârstea, candidat fără grad didactic și fără experiență în învățământ. La proba practică, aceasta a primit nota 10. Pentru că ponderea probei practice este de 25% din medie, în final, Andreea Cristina Cârstea din Craiova a promovat examenul cu 6,25. A fost cea mai mică medie la disciplina istorie. În mod cu totul surprinzător însă, candidata a primit șapte ore de istorie la Colegiul Național Economic (CNE) „Gheorghe Chițu“ din Craiova. În schimb, candidații cu medii mai mari, domiciliați tot în Craiova, au fost nevoiți să meargă în mediul rural. Constantin Dodocea (8,93) a trebuit să ia ore la Vârtop și Orodel pentru a acoperi o normă întreagă (18 ore), Ecaterina Bonea (8,76) a mers la școala generală din Sadova, Alin Cîrțînă (8,35) a luat ore la Liceul Tehnologic „Gheorghe Bibescu“ din Craiova și la școlile din Fărcaș și Grecești, Sorina Calotă (7,85) a prins repartiție la Liceul Teoretic „Adrian Păunescu“ din Bârca, iar Virgil Ehorovici (6,75) a mers la Daneți. Conducerea CNE „Gheorghe Chițu“ susține că orele disponibile au apărut după începutul anului școlar, deoarece școala a renunțat la comasarea a două clase. „Aceste ore sunt apărute după 15 septembrie și vor fi anunțate în proxima ședință publică. Am renunțat la comasarea unor clase, pentru că au venit copii din altă parte și s-au completat“, a precizat directorul adjunct George Calafeteanu. Totuși, școala putea anunța orele disponibile la ședințele publice din 22 și 26 septembrie, dar nu a făcut-o. „S-a vorbit cu doamna inspectoare (Mădălina Neațu – resurse umane ISJ Dolj), poate dintr-o scăpare nu au ajuns la dumneaei. Dar vor ajunge, vor fi anunțate la proxima ședință publică“ , susține Calafeteanu.

Cine pe cine toarnă?

În timpul interviului, directorul adjunct George Calafeteanu a dezvăluit o altă „scăpare“: 13 ore de franceză disponibile de la începutul anului, transmise pe machetă către ISJ Dolj, dar nepublicate pentru atribuire în ședință publică, au fost date la plata cu ora. „Orele de franceză sunt libere de la începutul anului școlar. Acum sunt ocupate conform deciziei inspectoratului, nu hotărâm noi“, a spus George Calafeteanu. „Orele de franceză s-au eliberat în urma unui transfer făcut în ședință publică“, a completat directorul liceului, Dumitru Iftimov.
Revenind la orele de istorie, interesantă este explicația dată de beneficiară, Andreea Cristina Cârstea. Aceasta susține că a aflat de existența lor „de la un prieten”. „Am aflat printr-un prieten că ar putea să existe câteva ore disponibile la diverse școli. Printre școlile la care am încercat să depun cererea, că nu la toate am fost primită, este și această școală. Pur și simplu, am fost sunată să vin că s-au făcut disponibile niște ore“, ne-a declarat Andreea Cristina Cârstea.
Purtătorul de cuvând al ISJ Dolj, Mihăiță Stoica, susține că situația de la „Gheorghe Chițu“ nu era cunoscută la nivelul inspectoratului.
„Vom vedea care este situația însă trebuie să menționăm că dacă la nivelul unei unități de învățământ se vacantează vreun post sau un număr de ore, din diverse motive (concediu de maternitate, fără plată etc.), conducerea unității are obligația să asigure suplinirea pe postul respectiv și să anunțe ISJ pentru a-i fi repartizat un cadru didactic cu notă la concurs. La momentul acesta nu cunoaștem situația. După ce cunoaștem situația, vom chema conducerea unității și vom discuta cu privire la cazul în speță, vom vedea când s-a ocupat postul și dacă a anunțat sau nu orele respective la ISJ“, a afirmat acesta. Dacă ISJ știa sau nu de cazul de la „Gheorghe Chițu“ este discutabil, având în vedere că beneficiara Andreea Cristina Cârstea susține că a semnat deja contractul de muncă pe perioadă determinată. Or, metodologia-cadru precizează expres că încheierea contractului individual de muncă se face după decizia de repartizare primită de la ISJ. Art. 90, alin. (1) lit. b din Metodologie subliniază că toate posturile vacante se repartizează în ședință publică, în ordinea descrescătoare a mediilor obținute. Întrebat dacă directorii de școli și licee obișnuiesc să atribuie ore după bunul plac, pe pile sau șpagă, purtătorul de cuvânt al ISJ Dolj, Mihăiță Stoica, a afirmat: „Absolut deloc. Nici nu se pune problema. Nu avem cunoștință de astfel de angajări. Dacă ar exista astfel de situații, sunt alte instituții ale statului care se ocupă cu rezolvarea lor. Nu vorbim deloc de o așa-zisă practică“.

Profesorii sunt scandalizați

Interesant este că, la sfârșitul săptămânii trecute, unul dintre candidații la concurs, Maria Tudorache (media 8,01), care a obținut în ședință publică numai 12 ore la Liceul „Constantin Brâncoveanu“ din Dăbuleni, a întrebat dacă mai există ore disponibile la CNE „Gheorghe Chițu“. „Eu aflasem că ar fi niște ore disponibile. Am fost la secretariat și mi s-a spus că domnul director știe, că la secretariat nu se știe de orele respective. Am auzit și eu că orele au fost date pe sub mână“, ne-a declarat aceasta.
Și alți profesori cu note mari la concurs s-au declarat scandalizați de situația de la CNE „Gheorghe Chițu“. „Am colegi care la nota 7,70 au rămas fără loc. Nu știu cum a ajuns cineva cu nota 5 la scris să ia ore în Craiova. Cum au fost date aceste ore? Eu, ca să-mi completez catedra, am luat niște ore scoase (în ședință publică) undeva la 20 septembrie. Toată lumea scotea orele pentru că am înțeles că nu mai sunt date prin decizii interne. Ce înseamnă decizie internă: de la 1 septembrie ești angajat într-o școală unde cunoști pe cineva și-ți oprește niște ore și apoi, la 1 octombrie, ISJ dă automat o decizie. Nu contează nota, nu contează nimic. Anul acesta ni s-a promis că sunt mai transparenți ca în alți ani. Nu știu cum s-au ocupat aceste șapte ore. Vă dați seama că una ar fi să merg la liceul economic și alta să fac navete la 40 de kilometri“, a declarat Alin Cîrțînă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS