14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalProiectul de reabilitare a Muzeului Regiunii Porţilor de Fier are nevoie de o nouă finanţare

Proiectul de reabilitare a Muzeului Regiunii Porţilor de Fier are nevoie de o nouă finanţare

Muzeul Regiunii Porţilor de Fier
Muzeul Regiunii Porţilor de Fier

Lucrările de reabilitare a Muzeului Regiunii Porţilor de Fier din Drobeta Turnu Severin, finanţate cu fonduri europene şi care ar trebui finalizate la sfârşitul anului 2015, au nevoie de o nouă finanţare, după ce constructorii au constatat că anumite lucrări obligatorii nu au fost prinse în proiectul iniţial.
De câteva zile, lucrările la interiorul Muzeului Porţilor de Fier din Drobeta Turnu Severin au fost suspendate, întrucât constructorul a constatat că proiectul nu finanţează lucrări absolut necesare. Constructorul şi conducerea Muzeului au constatat că proiectul nu cuprinde dotarea clădirii cu instalaţii de date voce, de ghidaj, de aerisire şi de stabilire a climatului termic adecvat pentru păstrarea în condiţii bune a pieselor expuse în muzeu. Comisia care supraveghează reabilitarea a suspendat lucrările şi a început demersurile pentru suplimentarea obţinerea finanţării.
Managerul Muzeului Regiunii Porţilor de Fier, Doina Mariana Chircu, a declarat că deocamdată se lucrează la celelalte obiective ale Complexului Muzeal şi că se caută noi surse de finanţare pentru instalaţiile care lipsesc.
„Proiectul a fost deficitar şi o serie de lucrări absolut obligatorii au fost excluse. Proiectul a fost făcut de o firmă din Bucureşti. Pentru a rezolva acest blocaj, o serie de lucrări tehnice sunt în situaţia de a fi regândite, renegociate cu finanţatorul şi, până la finalizarea procedurii, se lucrează pe alte componente. Cât priveşte complexul arhitectural, lucrările se fac în continuare la Castrul Roman, la Piciorul Podului lui Traian şi se lucrează la pavilionul anexă. Sperăm ca această situaţie să fie depăşită cât mai repede pentru că există un calendar impus de finanţator, finanţarea este europeană şi regulile sunt foarte clare, să se revizuiască proiectul, care are foarte multe hibe în faza iniţială, şi să ne încadrăm în termene până la sfârşitul anului 2015“, a declarat managerul Muzeului Porţile de Fier.

Soluţia ar putea fi la ADR Sud-Vest Oltenia

Echipele care se ocupă de implementarea proiectului poartă discuţii cu Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia şi Ministerul Culturii pentru suplimentarea fondurilor din proiectul iniţial.
„Echipe mixte ale Consiliului Judeţean împreună cu specialiști ai Agenţiei Sud-Vest Oltenia şi ai Ministerului Culturii au avut întâlniri repetate şi s-a demarat procedura de analiză a propunerii transmise. Sperăm ca la finalul analizei să se accepte modificarea finanţării“, a declarat Doina Mariana Chircu.
Managerul instituţiei nu a putut spune cu cât ar trebui suplimentate fondurile. În cazul în care nu se obţine în timp util finanţarea, iar lucrările la întregul complex nu se finalizează în termenul stabilit, există riscul ca banii prinşi în proiect să fie pierduţi.
Muzeul Regiunii Porţilor de Fier din Drobeta Turnu Severin, aflat în subordinea Consiliului Judeţean Mehedinţi, a intrat în reabilitare în 2009, în baza proiectului „Reabilitarea complexului Muzeul Regiunii Porţilor de Fier şi valorificarea lui ca produs turistic“ finanţat cu fonduri europene în valoare de 51,7 milioane de lei. Termenul de finalizare a lucrărilor era august 2013, dar acesta a fost prelungit, până la sfârşitul anului 2015.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS