5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMehedinţi: Consilier local din comuna Tâmna, găsit incompatibil de ANI

Mehedinţi: Consilier local din comuna Tâmna, găsit incompatibil de ANI

Agenţia Națională de Integritate a constatat existența stării de incompatibilitate în cazul a 12 foști sau actuali aleși locali (doi primari, doi viceprimari, un consilier județean, un fost consilier județean, cinci  consilieri locali și un fost consilier local), ca urmare a exercitării simultane de funcții și calități, încălcând, astfel, mai multe articole ale Legii nr. 161/2003.
Printre cei cinci consilieri locali găsiţi incompatibili se află şi Hornea Ion, consilier local al comunei Tâmna, din judeţul Mehedinţi.
Potrivit ANI, acesta „se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 22 iunie 2012, întrucât deține, simultan cu funcția de consilier local, și funcția de expert local pentru problemele romilor în cadrul aparatului de specialitate al Primarului Comunei Tîmna, încălcând, astfel, dispozițiile art. 88, alin. (1), lit. c)  din Legea nr. 161/2003”.

Ce spune legea

– art. 88, alin. (1), lit. c) și d), potrivit căruia „Funcţia de consilier local sau consilier judeţean este incompatibilă cu […] calitatea de […] angajat cu contract individual de muncă în aparatul propriu al consiliului local […]; funcţia de […] cenzor la regiile autonome şi societăţile comerciale de interes local înfiinţate sau aflate sub autoritatea consiliului local ori a consiliului judeţean respectiv […]”.

„Persoana […] față de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […]  pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS