17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljColocviile „I.D. Sîrbu“, la cea de-a VI-a ediție

Colocviile „I.D. Sîrbu“, la cea de-a VI-a ediție

http://www.youtube.com/watch?v=ixcb9jcnPE4

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman“ din Craiova a găzduit ieri cea de-a VI-a ediție a Colocviilor „I.D. Sîrbu“. Tema dezbaterii a fost „Ion D. Sîrbu – un sfert de veac de posteritate“. „Astăzi (miercuri – n.r.) se împlinesc 25 de ani de când Ion D. Sîrbu a trecut în lumea celor drepți, după o bătălie nemiloasă cu o boală despre care a vorbit adesea în ultimele sale însemnări, epopeea unui om care a avut un destin pe care l-a înfrânt scriind și descriindu-și ratările și înfrângerile. Ion D. Sîrbu este, după cum remarca un critic de talia lui Ion Simuț, unul dintre autorii care au cele mai multe monografii dedicate operei și vieții. Într-adevăr, este îmbucurător să vezi acest lucru, este o revanșă a celui dus, o revanșă a spiritului care nu piere“, a precizat Nicolae Coande, inițiatorul colocviilor.
S-au reunit la Craiova pentru a-l omagia pe Ion D. Sîrbu scriitori, actori, scenografi, artiști plastici și universitari precum Dumitru Velea, Marian Boboc, Flori Bălănescu, Ioan Lascu, Horia Dulvac, Cornel Mihai Ungureanu, Ion Barbu. Invitații speciali ai evenimentului au fost Elisabeta Sîrbu, soţia scriitorului, și pictorul Viorel Penișoară Stegaru, prieten și colaborator al lui Ion D. Sîrbu.
Cu acest prilej au fost lansate și volumele semnate de Ioan Lascu, „Ion D. Sîrbu, așa cum a fost“ – apărut la Editura Ramuri, 2014, precum și „Intelocrați, filosofi, ironiști“, de Ionel Bușe (Editura Ramuri, 2014), o colecție de eseuri şi cronici cu caracter moral, dedicate de autor memoriei marelui scriitor.
„Ion D. Sîrbu, așa cum a fost“, „o carte inedită“, după cum o numea Nicolae Coande, se dorește „o poveste, una dintre numeroasele povești posibile, fatalmente parțiale din nefericire, despre cum a gândit, a viețuit și a creat Ion D. Sîrbu, omul, scriitorul, o figură de neuitat a vieții cotidiene a Craiovei, contemporan încă al multora dintre noi și personalitate fulminantă și pentru aceia care îl cunosc doar din scrierile lui inteligente, spumoase, năstrușnice, surprinzătoare și dureroase“, după cum o descria în prefață autorul, Ioan Lascu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS