10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalStorc bani din spaima bătrânilor

Storc bani din spaima bătrânilor

Polițiștii atrag atenția că înșelăciunile prin „Metoda accidentul“ continuă să facă victime în județul Dolj și le recomandă bătrânilor să verifice întotdeauna persoanele care îi sună.

În ultimele două săptămâni, polițiștii doljeni au primit patru plângeri de la tot atâția cetățeni, care au sesizat faptul că persoane necunoscute au încercat să le înșele prin „Metoda accidentul“.
„Cu toate că înşelăciunile prin «Metoda accidentul» au fost des mediatizate în ultimul an, infractorii continuă să apeleze la acest tertip pentru a face noi victime, în ultima perioadă de timp fiind semnalate patru cazuri de tentative de astfel de înşelăciuni în judeţul Dolj“, au explicat reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Dolj.
Înșelăciunile prin „Metoda accidentul“ se bazează pe un scenariu bine pus la punct, în care victimele primesc apeluri pe telefonul fix, iar apelantul se recomandă drept avocat sau procuror şi spune că o rudă sau un apropiat al victimei a provocat un accident rutier şi are nevoie de bani pentru a nu ajunge la închisoare sau pentru a primi îngrijiri medicale. De obicei, „avocatul“ sau „procurorul“ are o atitudine foarte convingătoare şi solicită victimelor să depună banii într-un cont sau să îi înmâneze unei persoane necunoscute. De cele mai multe ori, victimele sunt alese din mediul rural, din rândul persoanelor vârstnice şi uşor de impresionat, care au copii plecați în concediu sau în străinătate şi care deţin sume mari de bani la domiciliu.

Fac bani din pușcărie

De cele mai multe ori, cei care se ocupă cu astfel de înșelăciuni sunt deținuți care își sună victimele din pușcării. După ce reușește să înșele o victimă, deținutul ia legătura cu un complice aflat în libertate, care se duce să ridice banii.
O grupare care se ocupa cu astfel de înșelăciuni a fost destructurată la sfârșitul anului trecut de polițiștii doljeni. Din grupare făceau parte doi deținuți încarcerați în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Giurgiu, dar şi o studentă din comuna doljeană Murgași, Georgiana Badea. Acesta din urmă a fost prinsă în flagrant în momentul în care ridica suma de 8.000 de lei de la un doljean pe care încerca să-l înșele.
Ulterior, în ianuarie anul acesta, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au dispus trimiterea în judecată a 13 persoane care au înşelat cu sute de mii de lei prin metodele „Accidentul“ şi „Câştiguri de Premii“ zeci de persoane din Dolj, Bucureşti, Blaj, Sibiu sau Timişoara.
Potrivit anchetatorilor, numai unul dintre inculpați, deținutul Andrei Miron, în perioada noiembrie 2012 – octombrie 2013, prin folosirea unui nume şi a unei calităţi mincinoase (Constantin Dumitrescu – operator Romtelecom), a păcălit un sibian să-i trimită de… 45 de ori suma totală de 125.976 de lei, care ar fi reprezentat taxe şi comisioane pentru primirea unor premii. Acelaşi deţinut a folosit şi „Metoda accidentul“, prezentându-se de fiecare dată ca fiind avocatul Constantin Dumitrescu. În cazul lui Andrei Miron, procurorii au reţinut comiterea a 56 de infracţiuni de înşelăciune. Ceilalţi inculpaţi sunt acuzaţi fie de comiterea infracţiunii de înşelăciune, fie de complicitate la înşelăciune, după ce s-a stabilit că au ridicat din bănci banii obţinuţi prin înşelăciune.

Sfaturile polițiștilor

Polițiștii din cadrul IPJ Dolj recomandă să verificati întotdeauna cine vă apeleaza telefonic înainte a face orice tranzacţie, să nu depuneţi sume de bani în conturile unor persoane străine, dar și să nu oferiți sume de bani necunoscuţilor care se prezintă la uşă, chiar dacă pretind că sunt trimişi de un membru al familiei. Oamenii legii spun că o convorbire telefonică de lungă durată cu o persoană care solicită sume de bani este primul semn că aţi putea fi victima unei înşelăciuni. Este foarte important ca persoanele care au rude sau cunoștiințe ce se încadrează în profilul victimelor înşelăciunilor să le prevină, pentru a nu deveni la rândul lor victime, mai spun polițiștii doljeni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS