15.3 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalArest prelungit pentru suspecții de fraude informatice

Arest prelungit pentru suspecții de fraude informatice

Judecătorii de la Tribunalul Dolj au hotărât, vineri, să prelungească arestul preventiv și arestul la domiciliu în cazul a opt persoane acuzate că se ocupau cu montarea de aparatură de tip skimming pe ATM-uri din mai multe state ale UE și fraudarea unor firme de transfer monetar.  

În dimineața zilei de 16 iulie, ofițerii de combatere a criminalității organizate, coordonați de un procuror din cadrul DIICOT Craiova, descindeau la 86 de adrese din municipiu pentru a ridica mai mulți suspecți într-un dosar de fraude informatice. În urma perchizițiilor domiciliare, oamenii legii au ridicat 80 de laptopuri, 50 de hard-diskuri și 150 de telefoane mobile, dispozitive de skimming, precum și diverse dispozitive pentru confecționarea aparaturii folosite la copierea datelor de pe cardurile de credit. La acțiunea oamenilor legii din Craiova au participat și reprezentanți ai Europol, iar în același timp, în Paris, au fost făcute descinderi la alți membri ai grupării acuzați că au desfășurat acțiuni de skimming.
Din cercetările făcute de anchetatori s-a stabilit că, începând cu anul 2012, membrii grupului infracțional organizat ar fi săvârșit infracțiuni de skimming și retrageri frauduloase de bani de la bancomate din Franța, Marea Britanie, Coreea de Sud, Germania, Austria, Belgia și Norvegia, sumele fiind apoi transferate în România. De asemenea, membrii grupului infracțional organizat sunt acuzați că ar fi instalat fraudulos programe informatice (malware) în sistemele informatice folosite de diferite agenții de transferuri monetare din Marea Britanie, Germania, Austria, Belgia, Norvegia, introducând astfel date nereale în sistemele informatice. Prin aceast mod de operare, suspecții ar fi obținut venituri ilicite de peste 800.000 de dolari. În plus, unul dintre membrii grupului este acuzat că a dezvoltat o rețea de procurare, preparare și distribuție de produse cu efecte psihoactive, mai exact substanțe ce conțin 5F-PB22, un cannabinoid sintetic.
În urma acțiunii, 60 de persoane au fost duse la sediul DIICOT pentru a fi audiate de procurorul de caz, care a hotărât să rețină șase suspecți. Este vorba de Mihai Biban, Angel Albu, Dragoș Brătănescu, Alexandru Șarpe, Mihail Beică și Daniel Niculescu, cei șase fiind duși pe 17 iulie la Tribunalul Dolj cu propunere de arestare preventivă. Judecătorii au hotărât ca numai Brătănescu să fie arestat preventiv, iar ceilalți cinci să fie arestați la domiciliu. Două săptămâni mai târziu, pe 29 iulie, anchetatorii au cerut arestarea altor doi suspecți din acest dosar – Alin Budoi și Petrișor Costache, zis „Bavarezu“, iar Tribunalul Dolj a emis pe numele lor mandate de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile.
Vineri, 8 august, procurorii au cerut prelungirea mandatelor emise pe numele suspecților, care sunt cercetați pentru constituirea unui grup infracțional organizat, spălare de bani, acces ilegal la un sistem informatic, operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, falsificare de instrumente de plată electronică, punerea în circulație de valori falsificate, deținerea de instrumente în vederea falsificării de valori și efectuarea de operațiuni cu produse cu efecte psihoactive.
Instanța a admis propunerea anchetatorilor și a hotărât să prelungească mandatul emis pe numele lui Brătănescu cu 30 de zile, iar pe cele emise pe numele lui Budoi și Costache, cu 18 zile. În plus, judecătorii au prelungit și arestul la domiciliu în cazul lui Albu, Biban, Şarpe, Niculescu și Beică.
Inculpații au formulat deja contestații împotriva hotărârii de vineri a Tribunalului Dolj, urmând să fie judecate joi, pe 14 august, de magistrații Curții de Apel Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS