10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBlocul S 200, îngropat în buruieni și gunoi

Blocul S 200, îngropat în buruieni și gunoi

http://www.youtube.com/watch?v=koi2AyvftzQ

\n

Parcul IT sau blocul S 200, cum mai este cunoscută clădirea îmbrăcată în sticlă de pe bulevardul Calea București, ar fi trebuit dat în folosință din noiembrie 2013. Cel puțin așa anunțau, la începutul anului trecut, reprezentanții Universității din Craiova, instituție care deține imobilul și spațiul din jurul său. Construcția nu a fost finalizată, iar acum, în loc de un parc IT, este un bloc de sticlă înconjurat de buruieni și gunoaie.

Pentru construcția blocului S 200, reprezentanții Universității din Craiova precizau anul trecut că s-au investit aproape zece milioane de euro, bani proveniţi în bună parte de la Ministerul Educaţiei, completările fiind făcute şi din veniturile instituției de învățământ superior. Pentru a fi finalizat acest obiectiv, ar mai fi fost nevoie însă de o diferență destul de consistentă, de care Universitatea nu dispunea. În plus, tot anul trecut s-a anunțat că este posibil să-i schimbe destinația, în loc de parc IT, să fie un spațiu de închiriat pentru orice firmă sau instituție.
„Pentru finalizare ar mai fi nevoie de încă nouă milioane de euro. În ceea ce privește utilitatea de parc IT, nu s-a încheiat nici un contract cu o astfel de firmă, prin urmare S 200 nu mai poate fi parc IT «in stricto senso». Trebuie să-i dăm o utilitate care să aducă bani la bugetul universităţii. Prin urmare, negocierile de închiriere se pot face inclusiv cu instituţii publice care îşi caută un nou sediu. În stadiul actual, ar putea fi date în folosinţă primele două etaje. Totul depinde însă de încheierea unui precontract cu firme sau instituţii, care ar putea ajuta la finalizarea finisajelor pentru acest nivel. În plus, odată ce va fi gata, ultimele două etaje ale blocului vor fi ocupate de personalul administrativ al centrului universitar craiovean“, preciza, în ianuarie 2013, directorul Direcţiei Administrative a Universităţii. Pe atunci se lucra la acoperișul clădirii. Între timp, a expirat și autorizația de construcție, care conform pancartei afișate avea ca termen noiembrie 2013. La acea dată se aștepta ca imobilul să fie dat în folosință. Dar în loc de o zonă cu spații închiriate pentru firme IT sau alte instituții ale statului, este o zonă cu buruieni. Curtea este împânzită și de resturi menajere. Trecătorii au aruncat peste gard cutii de suc, pet-uri de bere, pahare de plastic, pungi de semințe.

Doar pază, nu și curățenie?

Conform proiectului, spațiul construit din blocul S 200 este foarte generos. Sunt zece etaje şi 25.000 de metri pătraţi. Obiectivul are pază, dar de partea de curățenie se pare că nu se ocupă nimeni, deși curățarea spațiului nu ar impune probabil cheltuieli majore, fiind vorba doar de tăierea unor buruieni, a căror înălțime a trecut de doi metri, și de strângerea gunoaielor adunate în acel spațiu. Ce se va întâmpla cu acest imobil, dar și de ce nu se mai face nici măcar curățenie, sunt întrebări pe care am încercat să le adresăm și reprezentanților Universității din Craiova. Nu am reușit însă să luăm legătura cu nici un reprezentant al departamentului de investiții pentru că majoritatea celor din conducerea instituției sunt în concediu de odihnă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS