22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPensia pe o lună nu acoperă plata referatelor medicale

Pensia pe o lună nu acoperă plata referatelor medicale

\n

Peste 21.000 de pensionari doljeni sunt supuşi revizuirii medicale periodice. Pentru acest lucru, oamenii sunt nevoiţi să-şi întocmească un dosar cu referate medicale pentru afecţiunile de care suferă, documente medicale pentru care trebuie să plătească sume importante, drumuri la cabinete medicale de stat sau private, să consume energie şi mulţi nervi.

În Dolj, 30.000 de persoane beneficiază de pensie de invaliditate, dintre care peste 21.000 sunt supuse revizuirii medicale periodice. Alexandru Glăvan, în vârstă de 63 de ani, din localitatea Bechet, este unul dintre cei care are pensie de invaliditate şi anual se prezintă în faţa comisiei pentru reevaluare. Bărbatul susţine că trăieşte un adevărat calvar, fiind nevoit să străbată zeci de kilometri între casă şi unităţi spitaliceşti din judeţ şi să scoată din buzunar sume considerabile pentru întocmirea dosarului cu referate medicale necesar procesului de reevaluare.

A cheltuit pentru referate medicale câteva sute de lei

Starea de sănătate a lui Alexandru Glăvan s-a deteriorat în timp. A fost diagnosticat de-a lungul anilor cu diverse afecţiuni, iar din 2004, din cauza complicaţiilor medicale, s-a pensionat pe caz de boală. A suferit în nenumărate rânduri de insuficienţă respiratorie, a fost diagnosticat apoi cu TBC pulmonar sechelar, a suferit o parapareză (scăderea forţei musculare) a ambelor membre inferioare, motiv pentru care se deplasează cu ajutorul unui baston, a fost descoperit cu hepatită cronică, suferă de discopatie lombară, a fost internat cu tulburare depresivă, are probleme grave de vedere. Bărbatul susţine că a fost încadrat iniţial pentru pensie de invaliditate gradul II, însă de patru ani, deşi se simte mult mai rău, a fost trecut la gradul III de invaliditate. „Deoarece la începutul lunii august trebuie să merg la revizuirea anuală periodică, de câteva zile am început să îmi strâng documentele medicale de care am nevoie. Având în vedere că locuiesc în Bechet, am mers pentru un set de analize medicale de sânge la Spitalul din Dăbuleni. Pentru analizele solicitate am plătit 120 de lei. Am avut apoi nevoie de referat pentru problema pulmonară de care sufăr, apoi alt referat de la Psihiatrie. Pentru acestea însă nu am plătit nimic. Am mers apoi pentru efectuarea unui examen oftalmologic, pentru care am plătit 100 de lei. Astăzi (23 iulie – n.r.) a trebuit să ajung pentru alte referate medicale în Craiova, motiv pentru care a trebuit să găsesc o persoană dispusă să mă transporte contra cost la Craiova. Având în vedere că este o distanţă de 70 de kilometri dus, și alţi 70 întors, plus drumul între cabinete particulare şi spital, a trebuit să scot din buzunar alţi 100 de lei. Am venit la Spitalul de Urgenţă din Craiova, în Policlinică, la cabinetul de Cardiologie, deoarece am nevoie de un examen EKG şi echo-cord. Taxa pentru aceste investigaţii este de 150 de lei. Peste două săptămâni, va trebui să plătesc un nou drum până la Craiova pentru a mă prezenta în faţa comisiei de revizuire medicală. După toate aceste drumuri, abia mai pot respira. Trăim o umilinţă şi o bătaie de joc. Trebuie să mă descurc cu o pensie de invaliditate de 400 de lei pe lună“, a povestit bărbatul.

În ultimii patru ani, sute de doljeni care primeau pensie de invaliditate au pierdut acest drept

În prezent, în evidenţa Casei Judeţene de Pensii (CJP) Dolj se află 29.188 de pensionari de invaliditate. În primele cinci luni ale acestui an, potrivit reprezentanţilor CJP, s-au adresat comisiei de expertiză medicală în vederea încadrării în grad de invaliditate, cu referate din reţeaua sanitară, investigate complet, 869 de persoane, dintre care 79 au primit respingeri, iar 790 au fost încadrate în grad de invaliditate. Potrivit încadrărilor în grad de invaliditate, cei mai mulţi doljeni pensionaţi pe caz de boală suferă de afecţiuni cardiovasculare, psihice, boli ale ficatului, boli ale sistemului osteo-articular, muscular şi ţesutului conjunctiv, tumori. Din numărul total de pensionari de invaliditate aflaţi în evidenţele CJP Dolj, 7.525 sunt nerevizuibili, iar aproximativ 21.000 sunt supuşi revizuirii medicale periodice. „Legea spune că pensionarea de invaliditate este temporară, fiind supusă revizuirii medicale în funcţie de afecţiune, la intervale de timp, până la împlinirea vârstelor standard de pensionare. După fiecare revizuire, medicul expert al asigurărilor sociale din cadrul casei teritoriale de pensii emite o nouă decizie prin care se stabileşte, după caz: menţinerea în acelaşi grad de invaliditate, încadrarea în alt grad de invaliditate, încetarea calităţii de pensionar de invaliditate, ca urmare a redobândirii capacităţii de muncă. Revizuirile medicale se efectuează deoarece starea de sănătate a persoanelor încadrate în grad de invaliditate se poate ameliora, agrava sau se poate recupera în totalitate capacitatea de muncă în urma aplicării programelor recuperatorii. În ultimii patru ani, sute de doljeni care primeau pensie de invaliditate au pierdut acest drept. În momentul în care pensionarul pe caz de boală se prezintă în faţa Comisiei, trebuie să aibă documentele de la medicul specialist care îl are în evidenţă pentru afecţiunile de care suferă“, a precizat Daniela Licu, directorul CJP Dolj.  
La împlinirea vârstei-standard prevăzute de lege pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă, beneficiarul pensiei de invaliditate poate opta pentru cea mai avantajoasă dintre pensii.

Externarea din spital îi scapă de plata referatelor medicale  

Şi persoanele cu dizabilităţi încadrate în grad de handicap suspuse revizuirii trec prin acelaşi coşmar. Gazeta de Sud v-a prezentat un material amplu în urmă cu câteva săptămâni (http://www.gds.ro/Societate/2014-07-01/Statul+isi+bate+joc+de+cei+cu+probleme+medicale+grave+-+30+de+lei+pe+luna+-+indemnizatia++persoanei+cu+cancer+recidivant&hl=ana%20danescu&tip=toate) în articolul „Statul îşi bate joc de cei cu probleme medicale grave – 30 de lei pe lună – indemnizaţia persoanei cu cancer recidivant“. Din cele aproximativ 12.000 de persoane adulte cu handicap din Dolj, 2.600 beneficiază şi de pensie de invaliditate. Potrivit specialiștilor, cei mai mulți doljeni pensionaţi pe caz de boală, dar care au şi handicap, suferă de probleme oncologice sau neuropsihice. „Criteriile de încadrare în grad de handicap și cele de invaliditate sunt diferite, fiind mult mai permisive la comisiile de expertiză a capacității de muncă. Pentru a-i sprijini pe cei care vin în faţa noastră pentru reevaluare, noi solicităm strict referate de la medicii de specialitate pentru diagnosticul pentru care persoana este încadrată în grad de handicap. Tot pentru ca persoana să nu fie nevoită să plătească pentru toate referatele medicale de care are nevoie, le luăm în calcul şi biletele de ieşire din spital ştampilate, cu condiţia însă ca externarea să nu fie mai veche de 60 de zile“, a spus Radu Smarandache, şef Serviciu evaluare complexă a persoanei adulte cu handicap.
Problemele medicale ale doljenilor sunt dintre cele mai diverse, predomină însă numărul celor încadraţi în handicap mental – 2.834, handicap fizic – 2.654, persoane cu handicap vizual – 2.098, persoane cu handicap auditiv – 503; persoane cu handicap somatic – 2.299; persoane cu handicap psihic – 1.309; persoane cu handicap asociat –  611; persoane cu handicap HIV/SIDA – 159; persoane cu boli rare – 258.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS