14.4 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal„Rinocerii“ lui Robert Wilson, o provocare

„Rinocerii“ lui Robert Wilson, o provocare

Cea mai poetică piesă a lui Eugen Ionesco, „Rinocerii“, în regia marelui Robert Wilson a încântat şi incitat spectatorii craioveni. „Abstract, dar foarte plăcut“, „Inedit. Mi s-a părut fantastică, bezmetică piesă. Sper să mai pot reveni“ sau „Inovatoare. O provocare pentru spectator“, au fost declaraţiile celor care au văzut montarea de la Craiova, un eveniment teatral unic în România.
Folosindu-se de machiaj, lumini, sunet, de mişcările scenice ale actorilor Robert Wilson a dat o dimensiune interesantă textului lui Eugen Ionesco. Umorul este acea latură pe care marele regizor a vrut să o sublinieze în spectacolul montat la Craiova. „Umorul e absurd. Dacă n-ai umor, n-are cum să-ţi placă teatrul. Ca să joci «Regele Lear» de William Shakespeare, marea tragedie, trebuie să şi râzi, căci, altfel, nu va ieşi niciodată o mare tragedie! Piesa lui Ionesco este o şansă pentru că are mult umor. Iar geniul lui vine şi din faptul că era oarecum detaşat faţă de situaţiile din literatura lui dramatică. Putea să râdă de situaţiile de el însuşi inventate“, a precizat Robert Wilson.
Umorul s-a împletit perfect cu dramatismul. Nu ai cum să pleci din sala de teatru şi să nu-ţi rămână în minte întâlnirea dintre Bérenger (interpretat de Valentin Mihali) şi Jean (Claudiu Bleonţ), acesta din urmă supus ca şi restul comunităţii rinocerizării, la fel cum nu are cum să nu nască meditaţii finalul piesei. Toţi oamenii comunităţii se transformă în rinoceri.
„Rinocerizarea poate să însemne fascism, comunism, corporatism, robotizare“, după cum menţiona Claudiu Bleonţ, actorul care îl interpretează pe Jean. Din ciudăţenii, rinocerii devin majoritari şi atunci ajung să definească normalitatea. Şi în acest context, un singur personaj rămâne om. Nu este un erou. El rezistă din încăpăţânare, credincios umanităţii sale, fără să poată să explice de ce nu se transformă şi el. Piesa se încheie cu strigătul său de disperare, sfidător aruncat în singurătate: „Asta e! Am să mă apăr împotriva tuturor. Sunt ultimul om și am să rămân om până la capăt. Nu mă predau!“.
„Rinocerii“, un „drum puţin zdruncinat“, este creat de Robert Wilson pentru fiecare dintre noi. „Am creat acest spectacol special pentru fiecare dintre dumneavoastră. Avem centuri de siguranţă, deci legaţi-le şi pregătiţi-vă pentru un drum puţin zdruncinat. Dacă simţiţi asta, e în regulă să râdeţi!“, a menţionat regizorul.

Transport promoţional 

Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ facilitează deplasarea de la Bucureşti la Craiova pentru cei care doresc să ia parte la spectacolul „Rinocerii, cel mai important proiect de teatru derulat în ultimii ani în România. Transportul este asigurat la un preţ promoţional de 60 de lei dus – întors, pentru avanpremierele din 30 iunie şi 1 iulie, când preţul biletelor este de 50 de lei, precum şi pentru premiera din 2 iulie (preţ bilete: 100, 80, 60 de lei) şi pentru reprezentaţiile din 3 şi 4 iulie (preţ bilete: 80, 60, 50 de lei). Rezervarea pentru transport se poate face telefonic cu minimum două zile înaintea datei deplasării, la unul dintre numerele de telefon: 0251.416.942, 0723. 512.833, 0749.681.034

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS