14.4 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPentru cine sunt locuințele din cartierul chinezesc

Pentru cine sunt locuințele din cartierul chinezesc

http://www.youtube.com/watch?v=7jATG4L-wh0

Cartierul chinezesc de 1.800 de apartamente care se va construi în Craiova de la 1 septembrie produce schimbări importante pe piața imobiliară. Analiștii apreciază că piața locală nu poate absorbi inflația de locuințe. Primarul Olguța Vasilescu este convins că apartamentele cuprinse între 20.000 și 45.000 de euro se vor vinde ca pâinea caldă. Cine are acces la locuințele promise de primărie? La această întrebare am încercat să răspundem în demersul nostru de mai jos.

Dezvoltatorii chinezi de la Shandong Ningjian Construction Group Investment Romania SRL vor demara la 1 septembrie 2014 construirea unui cartier rezidențial de 1.800 de apartamente pe strada Caracal, nr. 132, acolo unde au concesionat un teren de 6,7 hectare de la municipalitate. Investiția este estimată la peste 35 de milioane de euro și va însemna 17 blocuri a câte zece etaje, locuințele fiind tip garsonieră și apartamente cu două și trei camere. Primăria a anunțat că prețurile locuințelor sunt estimate la 21.500 – 45.000 de euro inclusiv TVA, în funcție de suprafață. 250 de locuințe din cele 1.800 de apartamente sunt rezervate cadrelor MApN, restul fiind la dispoziția craiovenilor. Doritorii sunt invitați să depună la primărie cereri și acte privind veniturile, iar municipalitatea va întocmi lista de priorități.

Inflație de locuințe pe piața craioveană

În fruntea listei se vor afla craiovenii care nu dețin alte locuințe și care probează că pot achiziționa aceste apartamente. Avansul înseamnă 3.000 de euro plătiți constructorului, restul banilor urmând să fie achitați la predarea locuinței. Pornind de la aceste informații, GdS a mers mai departe și a vrut să afle dacă piața locală poate absorbi această explozie imobiliară. Primarul Lia Olguța Vasilescu susține că apartamentele ar putea fi acontate în totalitate chiar înainte de 1 septembrie 2014.
„Noi avem la primărie 5.000 de cereri depuse pentru locuințe. Este adevărat, pentru locuințe sociale, dar sunt foarte mulți care doreau locuințe ANL ca să le poată achiziționa. Din acest punct de vedere, sunt absolut convinsă că se vor vinde încă din luna septembrie. Noi am strâns până acum în jur de 1.000 de cereri. Trebuia să vină cei de la Armată cu 250 de cereri, dar ne-au anunțat că au deja 750 de solicitări. Au mai fost vreo 300 de persoane care au depus cereri chiar înainte să facem licitația pentru concesiunea terenului. Noi i-am sunat la telefon să îi întrebăm dacă își mențin cererile și au spus că sunt de acord. Deci, din 1.800 de locuințe avem deja 1.000 care au beneficiari“, a precizat Olguța Vasilescu.
Pe de altă parte, experții consultați de GdS spun că rata anuală de absorbție imobiliară este extrem de scăzută, din caza crizei.
„Craiova nu este un oraș care să absoarbă foarte multe construcții de pe piața imobiliară, din cauza puterii economice scăzute. În general, media pe ultimii ani este undeva la 150-200 de locuințe/an. În condițiile în care acest proiect se dezvoltă, coroborat cu alte proiecte în curs, vom avea 2.100 – 2.200 de locuințe, ceea ce înseamnă o supraaglomerare. Este greu de înțeles cine va putea să facă achiziții într-un număr atât de mare. În același timp, prevăd o lovitură drastică pentru dezvoltatorii privați care nu beneficiază de aceleași favoruri ca acest investitor chinez“, a spus Cristian Clenciu, vicepreședintele Asociației Române a Agențiilor Imobiliare (ARAI).

Cât s-a cumpărat prin Prima Casă

În condițiile lipsei de lichidități, majoritatea tinerilor se îndreaptă spre programul guvernamental „Prima Casă“, ca sursă de finanțare a investițiilor imobiliare. Totuși, ritmul accesării programului poate fi considerat modest, potrivit datelor de care dispunem în prezent. Din informațiile furnizate de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), organismul care garantează împrumuturile tinerilor, de la începutul anului, în cele cinci județe ale Olteniei (Dolj, Gorj, Olt, Vâlcea, Mehedinți), numărul de garanții acordate a fost de aproximativ 500. Statistic, beneficiarii preferă imobile cu două camere (50%) și trei camere (30%), pe ultimul loc aflându-se garsonierele. 47% dintre solicitări au fost făcute în Dolj, pe locurile următoare situându-se Vâlcea și Olt. Finanțările accesate au fost în valoare totală de 14 milioane de euro, valoarea medie a finanțării fiind de 28.500 de euro. Conform statisticilor menționate, dacă se păstrează ritmul din prima jumătate a anului 2014, prin „Prima Casă“ în Dolj se cumpără anual circa 470 de locuințe.
Sunt locuințele din cartierul chinezesc tentante pentru craioveni?
„Sunt cele mai ieftine apartamente de pe piață. Prețurile pornesc de la 21.500 de euro incluzând aici TVA-ul și spațiile comune. Mie mi se pare un preț foarte bun, pentru că este vorba despre garsoniere tip studio până la 45.000 de euro, care este cel mai mare apartament. Din cererile care s-au depus până acum la primărie, majoritatea doresc apartamente cu două sau trei camere. Oamenii sunt conștienți că nu pot să găsească apartamente noi la fel de ieftine“, susține primarul Olguța Vasilescu.

5.000 de euro – startul pentru locuință

Condițiile de creditare pe programul „Prima Casă“ diferă de la bancă la bancă. Potrivit aplicațiilor on-line făcute de noi, ratele pot ajunge de la 550-650 de lei la 1.200 lei/lună, în funcție de valoarea creditului accesat (20.000, 30.000 sau 40.000 de euro). Ca și condiții generale, beneficiarii nu trebuie să dețină în proprietate (în comun sau individual) o locuință, trebuie să achite în avans 5% din prețul de achiziție al locuinței, nu trebuie să înstrăineze locuința în primii cinci ani de la data cumpărării și este nevoie să constituie un depozit colateral pentru garantarea dobânzii, în valoare egală cu trei rate de dobândă, valabil pe întreaga durată a finanțării. La acestea se adaugă cheltuieli pentru expert, evaluarea dosarului, asigurare de viață, notar, alte comisioane bancare. Dacă punem la socoteală și avansul plătit constructorului chinez, un potențial beneficiar ar trebui să aibă pentru început la dispoziție cel puțin 4.500 – 5.500 de euro. Pentru a accesa însă creditul, solicitanții trebuie să corespundă criteriilor, specifice cerute de bănci. Veniturile ar trebui să ajungă undeva la cel puțin 3.000 lei/familie, luând în considerare variabile precum cheltuielile cu întreținerea, mâncarea, copiii aflați în întreținere, alte rate.

Armata umflă potul?

Cazurile sociale sau tinerii cu venituri modeste care au depus solicitări pentru locuințe ANL cu chirii reduse nu pot accesa aceste credite. Va absorbi Armata locuințele construite de chinezi? „Putem să ne trezim cu mai multe cereri din partea Armatei. Noi am avut o discuție foarte clară cu ei pentru 250 de locuințe. Așteptăm ca până pe 1 august să depună toți craiovenii care își doresc locuință cereri la primărie. Dacă vom constata că sunt puțini doritori, automat vom intra pe lista Armatei, ca să acoperim locuințele rămase“, a afirmat Olguța Vasilescu. În condițiile în care dezvoltarea cartierului chinezesc este totuși o afacere bazată pe profit, am dorit să aflăm dacă investitorii chinezi au obligația scrisă să accepte listele transmise de primărie.
„Dezvoltatorul nu poate să vândă cui vrea. Este un contract foarte ferm care a fost încheiat cu municipalitatea, în sensul că lista cu posibilii cumpărători vine doar prin primărie. Nu sunt foarte multe condiții pe care noi le-am pus. Ba, dimpotrivă, orice persoană care are domiciliul în Craiova sau are un loc de muncă în Craiova, dacă face dovada venitului poate să achiziționeze o locuință. Doar cei care au deja o locuință în proprietate în Craiova vor mai cădea un pic pe lista de așteptare, pentru că nu am vrut să se transforme într-o afacere imobiliară pentru cei care au bani mai mulți. Acestea au fost singurele condiții, cu clauza că, dacă noi nu reușim să le dăm chinezilor lista completă de 1.800 de familii, atunci ei pot să vândă aceste apartamente care le rămân neacoperite, dar după ce întreabă primăria și primăria își exercită dreptul de preempțiune“, a mai spus primarul Olguța Vasilescu.
Actele necesare constituirii dosarului pentru a intra pe lista primăriei sunt următoarele: cerere tip; acte doveditoare privind veniturile nete pentru soț și soție (adeverință cu salariul net; cupon șomaj sau adeverință AJOFM; cupon pensie; declarație de impunere ANAF – pentru cei cu venituri din activități independente; declarație notarială pentru situația în care nu se obțin venituri); copie xerox de pe actul de identitate și de naștere pentru soț, soție, copii; copie de pe diplomă (ultima școală absolvită) pentru titular; certificat ROL de la Direcția de impozite și taxe. Conform criteriilor primăriei, în fruntea listei se pot găsi solicitanții la care venitul mediu net lunar/membru de familie este mai mare sau egal cu venitul mediu net pe economie (40 de puncte) și cu studii superioare (40 de puncte), fiind însă eliminată condiția de prioritate ca tinerii să aibă sub 35 de ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS