16.7 C
Craiova
vineri, 23 mai, 2025
Știri de ultima orăLocalCraiova: Ziua Europei, sărbătorită la Şcoala "Ion Ţuculescu" printr-un concurs de gastronomie

Craiova: Ziua Europei, sărbătorită la Şcoala „Ion Ţuculescu” printr-un concurs de gastronomie

\n

Centrul de Informare Europe Craiova, Asociaţia „Mereu pentru Europa” şi Şcoala Gimnazială Ion Ţuculescu din Craiova, în parteneriat cu Palatul Copiilor din Bănie, au sărbătorit astăzi Ziua Europei, prin evenimentul desfăşurat sub genericul „Micul cetăţean european”, ajuns la cea de-a noua ediţie. Activităţile dedicate Zilei Europei au început la ora 10:00, pe terenul de sport al Şcoalii Gimnaziale „Ion Ţuculescu”, odată cu derularea unui Flashmob care a adunat peste 300 de participanţi: preşcolari de la grădiniţa „Îngeraşii”, elevi ai claselor I- VIII din instituţia de învăţământ mai sus amintită, profesori şi invitaţi. Aceştia au dansat pe acordurile imnului Uniunii Europene, „Odă bucuriei”, un extras din Simfonia a IX-a compusă de Ludwig van Beethoven, melodie care exprimă viziunea idealistă ca toţi oamenii să se înfrăţească.

Evenimentele derulate au inclus expoziţii şi concursuri de afişe, colaje şi desene tematice, care au fost menite să stârnească interesul către valorile europene şi să descopere aspectele specifice ale fiecărei ţări membre. Directorul Şcoalii Gimnaziale „Ion Ţuculescu”, profesorul Fănel Vătafu, a subliniat că demnitatea umană, libertatea, democraţia şi egalitatea pot fi deprinse încă de la cea mai fragedă vârstă, iar spiritul de echipă poate fi liantul care ne apropie atunci când vorbim despre „unitate în diversitate”- sloganul Uniunii Europene.

Hartă culinară a Europei

Tot cu acest prilej, a avut loc o expoziţie de imagini reprezentând Ziua Independenţei şi au fost prezentate la radioul şcolar referate ale elevilor. Capul de afiş al evenimentelor a fost deţinut de Concursul de gastronomie europeană, la care 50 de Master Chefi Juniori s-au întrecut în etalarea preparatelor din bucătăria românească, italiană, franceză, greacă, spaniolă şi portugheză. N-au lipsit sărmăluţele cu mămăliguţă, tochitura, pizza, lasagna, spaghetele, pastele, tzatziki, prăjiturile franţuzeşti, portugheze, clătitele, baclavaua sau cozonacul.

După ce aproape toată harta culinară a Uniunii Europene a fost refăcută, concursul de gastronomie şi-a desemnat câştigătorii. Premiul I a fost adjudecat de Nicoleta Gaiţă, elevă în clasa a III-a, pentru paste cu brânză, premiul al II-lea i-a revenit Andreei Brăguţă, elevă în clasa a VII-a, pentru pui pe pat de legume cu specific grecesc, iar premiul al III-lea a mers către o echipă formată din doi băieţi: Mihai Nichita Bittel şi Ioan Cornel Drondoe, clasa a V-a, pentru pizza Diavolo. Cele trei menţiuni au fost acordate lui Claudiu Elvis Măceşanu, clasa a V-a, pentru tortilla de pata şi arrancini, lui Alex Geantă de la clasa pregătitoare, pentru paste italiene şi Rebeccăi Mihai, elevă în clasa a treia, pentru pizza. Premiile au constat în jocuri specifice pe niveluri de vârstă, cărţi, pliante, broşuri şi au fost oferite de Centrul de Informare Europe Direct Craiova şi Asociaţia „Mereu pentru Europa2, iar toţi participanţii la concursuri au primit diplome.

Manifestarea de astăzi este prima dintr-o serie care va continua pe 31 mai cu „Interferenţe Culturale” şi a fost inclusă pe agenda proiectului Craiova – Capitală Culturală Europeană.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS