11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal„Carderi“ condamnaţi şi cu banii luaţi

„Carderi“ condamnaţi şi cu banii luaţi

Judecătorii Curţii de Apel Craiova au dat, vineri, o sentinţă definitivă într-un dosar de infracţiuni cu carduri de credit, toţi cei 11 inculpaţi fiind condamnaţi definitiv. În plus, inculpaţilor le-au fost confiscaţi peste 200.000 de dolari, bani obţinuţi din comiterea infracţiunilor.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Craiova anunţau, pe 30 august 2011, reţinerea unui număr de 11 persoane suspectate de comiterea unor infracţiuni cu carduri de credit. Este vorba de Aurel Jianu, zis Gorila, Marinel Muchie, poreclit Spirache, Iancu Florea, Viorel Cotoc, Sorin Teodor, zis Periuţă, Mirel Tiron, Gabriel Gora, Cristian Baicu, Eugen Cojocaru, Cristian Anghel şi Adrian Popescu, zis Schilaci, fiul fostului preşedinte al Universităţii Craiova, în prezent impresar, Marcel Popescu.
Anchetatorii au stabilit că suspecţii au confecţionat sau cumpărat aparatură de skimming pe care atât ei, cât şi alţi membri ai grupului infracţional o foloseau pe teritoriul Italiei, Olandei, Franţei sau Spaniei pentru a copia fraudulos datele cardurilor de credit. Datele astfel obţinute erau folosite pentru falsificarea cardurilor titularilor de drept, după care erau extrase mari sume de bani din conturile acestora. Banii erau scoşi de pe carduri din Columbia, Republica Dominicană, SUA sau Mexic, o parte fiind trimişi în ţară prin transfer internaţional de bani, pe numele altor persoane ori prin curieri. „De asemenea, s-a constatat că membrii acestui grup infracţional organizat obişnuiesc să investească aceste sume de bani în metale sau pietre preţioase, automobile de lux ori alte bunuri mobile de valoare, în scopul de a le ascunde originea ilicită, pe care le transferă apoi în România, unde sunt vândute sub preţul de achiziţie“, precizau în 2011 procurorii DIICOT.

Cinci cu executare, şase cu suspendare

După ce au încheiat cercetările în acest dosar, în februarie 2012, anchetatorii au dispus trimiterea în judecată a celor 11 inculpaţi, iar în cursul lunii iulie, acelaşi an, toţi au fost condamnaţi. Astfel, Tribunalul Dolj l-a condamnat pe Iancu Florea la cinci ani şi şase luni de închisoare şi i-a confiscat suma de 8.006 dolari, bani proveniţi din comiterea infracţiunilor. Cristian Baicu a primit cinci ani de închisoare şi i-au fost confiscaţi 19.989 de dolari, iar alţi doi inculpaţi – Tiron şi Cojocaru – au fost condamnaţi la câte patru ani şi şase luni de puşcărie. În plus, instanţa a dispus ca lui Tiron să-i fie confiscată suma de 49.283 de dolari, iar lui Cojocaru, 75.610 dolari. Ultimul inculpat care a primit o pedeapsă cu executare (patru ani) a fost Gabriel Gora. Acestuia i-a fost confiscată aparatura găsită la domiciliul său în urma percheziţiilor.
Alţi cinci inculpaţi – Cotoc, Muchie, Adrian Popescu, Sorin Teodor şi Aurel Jianu – au fost condamnaţi la câte trei ani de închisoare, însă cu suspendare. De asemenea, lui Cotoc i-a fost confiscată suma de 14.069 de dolari, lui Muchie – 5.005 dolari şi 11 ceasuri de mână, lui Adrian Popescu – 27.909 dolari, iar lui Sorin Teodor şi Aurel Jianu sumele de 2.873, respectiv 13.142 de dolari. Cristian Anghel, ultimul dintre cei 11 inculpaţi, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare.
După pronunţarea sentinţei, inculpaţii au făcut apel, iar vineri, pe 11 aprilie, Curtea de Apel Craiova a scăzut pedepsele în cazul a cinci inculpaţi şi a dat o sentinţă definitivă în acest dosar. Iancu Florea şi Cristian Baicu trebuie să execute câte patru ani de închisoare, Gora, Tiron şi Cojocaru câte trei ani, iar ceilaţi şase inculpaţi au rămas cu pedepsele date în iulie 2012 de Tribunalul Dolj.
Din pedepsele cu executare primite de cei cinci inculpaţi se scade perioada cât aceştia au stat în arest, între 30 august 2011 şi 18 septembrie 2012.

Peste 200.000 de dolari confiscaţi

Magistraţii Curţii de Apel Craiova au menţinut celelalte dispoziţii ale hotărârii colegilor de la tribunal, astfel că, în final, inculpaţilor li se vor confisca sumele de bani provenite din comiterea infracţiunilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS