20.9 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjProiecte de reabilitare a trei monumente istorice realizate de Consiliul Judeţean Gorj

Proiecte de reabilitare a trei monumente istorice realizate de Consiliul Judeţean Gorj

\n

Trei imobile monument istoric din judeţul Gorj beneficiază de proiecte de reabilitare şi au fost depuse la instituţiile de specialitate pentru obţinerea de finanţare. Clădirile se află în administrarea Consiliului Judeţean Gorj, care doreşte să le introducă în circuitul turistic şi al publicului, în general. Este vorba de Casa „Iosif Keber“ din Târgu Jiu, care a aparţinut pictorului gorjean Iosif Keber. Imobilul găzduieşte o bibliotecă cu mai multe mii de volume şi este afectat de intemperii. Casa a fost donată autorităţilor locale de Iosif Keber (1897 – 1989), unul dintre cei mai cunoscuţi pictori gorjeni, specializat în pictură bisericească şi în restaurarea locaşurilor de cult. Valoarea lucrărilor de reabilitare a clădirii şi de amenajare peisagistică a curţii se ridică la 1,7 milioane de lei, iar durata acestora – la 18 luni. În cadrul proiectului se vor realiza lucrări de consolidare a imobilului, de reparaţii la faţade, acoperiş şi învelitoare, lucrări interioare la beci, demisol, parter, lucrări interioare la etaj, lucrări de instalaţii în curte şi în clădire, amenajări peisagistice, echipament de protecție împotriva incendiilor, sistem antiefracție, căi de acces către obiectiv etc.                                       

Se aşteaptă bani de la Ministerul Culturii

Consiliul Judeţean Gorj va depune proiectul de reabilitare a Casei „Keber“ la Ministerul Culturii, în vederea obţinerii de fonduri în cadrul Programului „Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi natural.
Prin intermediul aceluiaşi program se doreşte modernizarea şi introducerea în circuitul turistic şi muzeal a Casei „Moangă – Pleşoianu“, de la Săcelu. Clădirea are nevoie de reparaţii capitale de două milioane de lei. Imobilul a fost construit în secolul al XVIII-ea şi este monument istoric. Prin reabilitare se doreşte punerea în valoare a spaţiului respectiv, care în prezent se află într-o stare avansată de degradare. Dacă nu se vor începe cât mai repede lucrările de restaurare, există pericolul ca imobilul să se transforme într-un morman de moloz amestecat cu resturi de lemn. Dacă se va obţine finanţarea, lucrările ar trebui să fie finalizate într-un an şi jumătate. În cadrul proiectului se vor realiza lucrări de  consolidare a întregului edificiu, prin rigidizarea zidurilor și refacerea planșeelor de peste parter și etaj, concomitent cu adaptarea fundațiilor la natura terenului, lucrări de intervenții la faţade, acoperiş şi învelitoare, acces pietonal, un trotuar perimetral în jurul clădirii, instalaţii de iluminat interioare, instalații sanitare interioare, instalaţii de încălzire centrală proprie etc.

Finanţare şi din Norvegia

Cea mai mare parte a banilor pentru cele două proiecte va veni de la Guvernul Norvegiei, în cadrul Mecanismului Financiar Spațiul Economic European, Programul A16/RO12: Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural, Componenta 1 – Restaurarea, renovarea, protejarea patrimoniului cultural. Obiectivele generale ale Mecanismului Financiar 2009-2014 sunt acelea de a contribui la reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Spațiului Economic European şi de a consolida relaţiile bilaterale între statul donator şi statul beneficiar. Pentru a asigura implementarea Mecanismului Financiar SEE, a fost semnat un Memorandum de Înțelegere între Regatul Norvegiei, Republica Islanda, Principatul Liechtenstein și Guvernul României pentru perioada 2009 – 2014, care a intrat în vigoare pe 22 martie 2012 și a fost amendat pe 18 octombrie 2012. Regulile și principiile pe care se fundamentează implementarea Mecanismului Financiar SEE 2009 – 2014/Granturile SEE, sunt stabilite în Regulamentul privind Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European 2009 – 2014 și anexele sale. Prin acelaşi program a fost reabilitat parţial Spitalul TBC de la Dobriţa.

Proiect şi pentru Casa „Ion Popescu-Voiteşti“

În conformitate cu atribuțiile ce îi revin prin Legea nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, Consiliul Județean Gorj a realizat Documentația de autorizare a lucrărilor de intervenție pentru proiectul „Consolidarea-restaurarea Casei Memoriale «Ion Popescu-Voitești», din comuna Bălănești, județul Gorj“, în vederea obținerii finanțării, fie de la bugetul de stat, prin Ministerul Culturii, fie prin identificarea de fonduri nerambursabile, în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020. „Este necesar să punem în valoare astfel de obiective pentru că reprezintă pagini importante din istoria judeţului Gorj. Pot contribui, după ce vor fi reabilitate, la creşterea numărului de turişti, prin faptul că vor fi transformate în muzee. Aceste clădiri au o valoare deosebită şi de ele este legat destinul unor personalităţi ale Gorjului, care au marcat epoca în care au trăit“, a menţionat preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS