5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPercheziţii la romii din Mehedinţi şi Gorj

Percheziţii la romii din Mehedinţi şi Gorj

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Timişoara, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din Timiş, Mehedinţi şi Gorj, au efectuat ieri 25 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Timiş, Mehedinţi şi Gorj. Acţiunea a vizat destructurarea unei grupări infracţionale formate din 26 de persoane, structurată pe mai multe paliere şi specializată în infracţiuni de evaziune fiscală, delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Oraşul mehedinţean Strehaia a fost închis de la un capăt la altul ieri-dimineaţă de către lucrători DIICOT, care au efectuat 18 percheziţii la palatele romilor suspectaţi de evaziune fiscală. În acelaşi dosar, la care se lucrează încă din 2012, este cercetat şi omul de afaceri Georgică Cornu, supranumit şi „regele asfaltului din Banat“. Din Strehaia, oraşul facturilor fictive, au fost ridicate mai multe persoane, printre care şi contabila româncă a unei firme administrate de un cetăţean rom.
Anchetatori ai DIICOT au descins ieri-dimineaţă, în acelaşi dosar, şi în cartierul de romi Meteor, din Târgu Jiu. Aici percheziţiile au vizat locuinţele unui afacerist local, iar în urma descinderilor mascaţii au ridicat mai multe persoane de etnie romă, acuzaţiile fiind de implicare în circuitul fraudulos cu facturi fictive.
În judeţul Timiş, procurorii au efectuat percheziţii la casa omului de afaceri Cornu, precum şi la sediile grupului de firme Izometal-Confort, din Timişoara şi Dumbrăviţa.

Prejudiciu de 61 de milioane de lei

Conform procurorilor DIICOT, începând cu anul 2007, Georgică Cornu, în calitate de administrator al mai multor societăţi comerciale din Timişoara, împreună cu angajaţi din compartimentele economice, precum şi cu alţi parteneri de afaceri au încheiat mai multe tranzacţii comerciale, prin întocmirea de documente contabile false, cu scopul fraudării patrimoniului persoanelor juridice.
De asemenea, există suspiciuni că, în scopul obţinerii de beneficii financiare, omul de afaceri timişean, împreună cu ceilalţi membri ai grupării infracţionale, a înregistrat în evidențele contabile ale societăţilor pe care le administrau operațiuni care nu reflectă realitatea. Aceste înregistrări aveau ca scop diminuarea artificială a bazei impozabile, deducerea ilegală de TVA și reducerea impozitului pe profit datorat bugetului de stat, fără ca mărfurile să existe și să circule în fapt între societățile furnizoare și beneficiare. Potrivit procurorilor, prejudiciul cauzat a fost de 61 de milioane de lei, urmând să fie instituite măsuri asiguratorii în vederea recuperării acestuia.
La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Timişoara au fost audiate 26 de persoane.

Mandat de aducere pe numele
lui Cornu

Omul de afaceri Georgică Cornu susţine că este nevinovat şi că nu ar fi făcut evaziune fiscală niciodată. El a spus că, dacă ar fi ştiut de aceste percheziţii, nu ar fi părăsit oraşul. „De ce nu mi-au spus de ieri, că nu plecam? De ce să mă caute? Ce, am fugit vreodată de poliție? De ce să mă caute? Că fac percheziții? Nu este nici o problemă. Eu am plecat din proprie inițiativă, fără să mă someze nimeni. Dar dacă mă acuză, trebuie să și dovedească faptul că este vorba despre evaziune fiscală. N-am avut niciodată firme-fantomă, nu am nici o treabă cu așa ceva. I-am rugat să nu-mi spargă casa că nu au ce să găsească“, a declarat Georgică Cornu pentru B1 TV. Omul de afaceri va fi audiat la sediul DIICOT Timişoara, procurorii emiţând un mandat de aducere pe numele lui Cornu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS