15.3 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPersonalitatea săptămânii

Personalitatea săptămânii

Jules Verne

Jules Verne s-a născut la Nantes, ca fiu al procurorului Pierre Verne (originar din Provins) și al soției acestuia, Sophie Marie Adelaïde-Julienne Allotte de la Fuÿe (născută Guillochet de La Perrière) provenită dintr-o familie nanteză de navigatori și armatori de ascendență scoțiană. Jules a fost cel mai mare dintre cei cinci copii ai familiei.
Există o legendă conform căreia, la vârsta de 11 ani, tânărul Jules s-ar fi îmbarcat ca mus pe o cursă cu destinația India, fiind recuperat in extremis de tatăl său, la Paimbœuf. Jules Verne ar fi vrut să plece pentru a-i aduce un colier de corali verișoarei sale, Caroline Tronson, de care era îndrăgostit. Muștruluit zdravăn de tatăl său, el ar fi promis că nu va mai călători decât cu gândul. Probabil că aceasta este cu adevărat o ficțiune deoarece, în „Souvenirs d’enfance et de jeunesse“, Jules își amintește doar despre urcarea la bordul unui velier pe care l-a explorat în absența paznicului, lucru care i-a atras mustrări din partea căpitanului.
În 1863, editorul Pierre-Jules Hetzel (1814-1886) i-a publicat primul roman, „Cinci săptămâni în balon“, al cărui succes uriaș a dus la semnarea unui contract pe douăzeci de ani pentru o serie de „Călătorii extraordinare“, o parte dintre cele 62 de romane care au format-o fiind serializate în publicația pentru tineret Magasin d’éducation et de récréation. Minuțios documentate, romanele lui Jules Verne tratează atât prezentul tehnologic al celei de-a doua jumătăți a secolului al XIX-lea („Copiii căpitanului Grant“ (1868), „Ocolul Pământului în optzeci de zile“ (1873), „Mihail Strogoff“ (1876), „Steaua Sudului“ (1884), „Vulcanul de aur“ etc.), cât și lumi imaginare („De la Pământ la Lună“ (1865), „Douăzeci de mii de leghe sub mări“ (1870), „Robur Cuceritorul“ (1886) etc).
Opera lui Jules Verne este populară în întreaga lume, conform Index Translationum, cu un total de 4.702 traduceri în 148 de limbi. Verne ocupă locul al doilea în rândul celor mai traduși autori, după Agatha Christie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS