17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPovestea lor din lumea teatrului

Povestea lor din lumea teatrului

Sunt un grup de studenţi care iubesc teatrul. Nu au costume, nici decoruri create special de scenografi, dar au învăţat să iubească arta teatrală şi să ofere bucurii, cu fiecare reprezentaţie care poartă semnătura lor, celor care le împărtăşesc pasiunea pentru teatru. Sunt trupa Face Act a Casei de Cultură a Studenţilor din Craiova.

Pe 1 aprilie 2013, Casa Studenţilor din Craiova organiza un casting pentru a pune bazele unei trupe de teatru. 40-50 de studenţi de la toate facultăţile universităţii au venit să-şi încerce norocul. Au rămas doar 20 de tineri care s-au îndrăgostit iremediabil de teatru. Au fost provocaţi să-şi depășească limitele şi au acceptat. Au început cu un spectacol de mişcare, sub îndrumarea actriţei Mirela Găman, coordonatorul proiectului. Au urmat apoi nouă spectacole, unele dintre ele cu real succes de public. „«Telecomandaţi» a fost foarte apreciat de cei aproximativ 500 de spectatori prezenţi în sala mare a Casei de Cultură a Studenţilor Craiova. A fost un spectacol plin de umor, dar, în acelaşi timp, cu un mesaj puternic. Tinerii au fost plini de energie, entuziasm şi acest lucru s-a văzut pe scenă. Ne-a bucurat foarte mult numărul mare de spectatori prezenţi în sală şi lucrul acesta ne obligă să facem şi de acum înainte spectacole la fel de bune“, a mărturisit actriţa Mirela Găman.  

Cum se naşte un spectacol marca Face Act?

„Pacea cu Zmeii“ după textul „Poveşti de adormit adulţii“ de Aleksandr Masalov a fost o provocare. „Distribuţia am făcut-o împreună cu ei. Toată lumea a citit textul, toată lumea a fost Făt-Frumos, Zmeul, toată lumea a fost Ileana la un moment dat. Şi apoi i-am ales pe cei care se pliau cel mai bine pe rol. A fost interesant, personajele din basme au fost puse în viaţa reală, într-o garsonieră, fără bani şi fără job“. Au făcut şi pe scenografii, căci nu au nici costume în cabine, nici decoruri în magazie.
„Noi ne improvizăm decorurile. Am adus la Făt-Frumos arcuri de maşină, scut de jucărie, dar ce Dumnezeu n-am adus! Ne-am jucat mult şi cu recuzita“, a mai completat Mirela Găman. Joaca s-a prins atât de sufletul lor, cât şi de cel al spectatorilor, astfel că astăzi cei care nu găseau motive să demonteze sfaturile părinţilor şi să urmeze drumul artei, la care visau, au prins curaj şi se pot numi studenţi la actorie.
Joaca aceasta de-a teatrul e mult mai mult decât şi-au putut imagina, iar acum cu greu pot sta departe de scena care le-a devenit prieten de nădejde. Lumina reflectoarelor îi încântă, iar aplauzele de final, în care poate nu credeau, le certifică faptul că nu merg pe un drum greşit. Teatrul i-a cucerit. Dreptul, ISE-ul, Automatica, Mecanica, Agronomia, Literele sunt facultăţile pe care le urmează, la braţ cu teatrul trupei Face Act.
Îşi doresc să înregistreze cu fiecare reprezentaţie succes şi muncesc din greu pentru el. După „Telecomandaţi“ au încântat cu „Crăciun improvizat“ şi şi-au propus să nu coboare ştacheta. Şi pentru noul an s-au făcut proiecte. Vor combina experienţa scenei cu cea a teatrului din spaţii neconvenţionale: „Vrem să facem spectacole pe acoperiş, pe stradă, prin parc“, sună planurile lor de viitor. Şi o vor face aşa cum ştiu ei mai bine: cu multă dragoste şi dăruire, spre a încânta sufletul celor asemenea lor, iubitorii de teatru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS