21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjFostul şef al SNLO a scăpat de puşcărie

Fostul şef al SNLO a scăpat de puşcărie

Fostul director general al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO), Ion Vulpe, a fost pus în libertate, înainte de Crăciun, printr-o decizie a Judecătoriei Târgu Jiu. Instanţa de judecată a admis propunerea formulată de Comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate şi a dispus liberarea condiţionată a condamnatului aflat în executarea mandatului 207 din 2012, emis de Tribunalul Sibiu, pentru pedeapsa de cinci ani de închisoare. Hotărârea nu a fost atacată cu recurs şi astfel Ion Vulpe şi-a petrecut Crăciunul alături de familie şi nu va mai fi nevoit să se întoarcă în Penitenciarul din Târgu Jiu. Aici a fost încarcerat, alături de Ionel Manţog, în luna iulie 2012. Ion Vulpe a mai trecut prin faţa Comisiei de liberare condiţionată, însă cererile sale au fost respinse. În cele din urmă, comisia din penitenciar a acceptat solicitarea şi a propus punerea în libertate a condamnatului, după ce acesta a efectuat fracţia din pedeapsă şi activităţi în cadrul instituţiei, alături de ceilalţi deţinuţi.

„Petentul are potenţial de reinserţie socială“

Faptul că a realizat ore de muncă în penitenciar, dar şi că a împlinit vârsta de 60 de ani au cântărit greu în luarea unei decizii favorabile. În decizia instanţei de judecată se precizează că, pe durata executării pedepsei, Ion Vulpe a dat dovezi temeinice de îndreptare şi a obţinut 127 de zile în urma muncii prestate, dar şi 12 recompense, nu a comis abateri disciplinare. Acesta a executat efectiv 521 de zile, în perioada 9.07.2012-11.12.2013. „Penitenciarul Târgu Jiu a comunicat că petentul prezintă bun potenţial de reinserţie socială, că este echilibrat psihocomportamental la data evaluării, că şi-a îndeplinit recomandările din planul individualizat de evaluare şi intervenţie educativă şi terapeutică, a oferit pe de-o parte ajutor moral persoanelor private de libertate aflate în situaţie de risc suicidal şi, pe de alta, informaţii pertinente personalului în vederea înlăturării riscurilor identificate“, se precizează în decizia instanţei.

Condamnat alături de Manţog

Ion Vulpe a stat după gratii aproape un an şi jumătate, după ce a fost condamnat de către instanţa supermă la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu în formă calificată, în dosarul „strămutaţilor de lux“. În acelaşi dosar a primit o condamnare de cinci ani de închisoare tot pentru abuz în serviciu în formă calificată şi Ionel Manţog, fost secretar de stat, director în SNLO şi lider al PDL Gorj. Totodată, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus în sentinţa din 2012 confiscarea de la Ionel Manţog a sumei de 378.526 de lei, iar de la Vulpe a sumei de 454.773 de lei, bani dobândiţi din săvârşirea infracţiunii. De amintit că Ionel Manţog şi Vulpe au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie în 2006. Cei doi au fost acuzaţi că ar fi beneficiat de informaţii clasificate din interiorul societăţii pe care o conduceau pentru a achiziţiona din timp terenuri şi gospodării în zonele ce urmau a fi expropriate de compania minieră. În schimbul imobilelor, compania din minerit le-a reconstruit vile de lux, în cartierul Primăverii, din Târgu Jiu. În ceea ce îl priveşte pe Ionel Manţog, acesta ar putea să fie pus în libertate condiţionat abia peste un an. Tot în Penitenciarul din Târgu Jiu se află încarcerat fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, Nicolae Mischie, condamnat la patru ani de închisoare pentru fapte de corupţie. Mischie ar putea fi pus şi el în libertate la jumătatea anului viitor. Fostul şef al Consiliului Judeţean Gorj are peste 60 de ani, suferă de mai multe boli şi a fost închis în primăvara acestui an. Potrivit reprezentanţilor Penitenciarului din Târgu Jiu, peste 30 de persoane care executau diferite pedepse au fost puse în libertate în luna decembrie, în urma avizelor primite de la Comisie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS