5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTragedii pe şosele în 2013

Tragedii pe şosele în 2013

\n

Anul 2013 a fost unul în care nu mai puţin de 52 de persoane şi-au pierdut viaţa pe drumurile din judeţul Dolj, căzând victime accidentelor rutiere. Ca în fiecare din ultimii ani, viteza excesivă a făcut cele mai multe victime, următoarele cauze fiind traversarea neregulamentară şi neacordarea de prioritate pietonilor.

Datele oferite de ofiţerii Serviciului Rutier Dolj arată că, de la începutul anului 2013 şi până pe 23 decembrie, pe drumurile din judeţ s-au produs mai puţine accidente decât în aceeaşi perioadă a anului 2012. Astfel, dacă în 2012 pe drumurile doljene se înregistrau 269 de accidente grave, soldate cu 65 de morţi şi 241 de persoane rănite grav, în 2013 au fost înregistrate 259 de accidente grave, în urma cărora au pierit 52 de oameni şi alţi 237 au fost răniţi grav.
Potrivit reprezentanţilor IPJ Dolj, în cursul anului 2013, principalele cauze ale producerii accidentelor rutiere grave au rămas aceleaşi ca în ultimii ani: viteza excesivă, traversarea neregulamentară a pietonilor şi neacordarea de prioritate pietonilor. Şi anul acesta vitezomanii sunt cei care au produs cele mai multe accidente grave – 56, soldate cu 11 morţi şi 62 de răniţi grav. Locul doi este ocupat de pietonii care au traversat prin locuri nepermise şi care au căzut victime în 44 de accidente grave (zece persoane au murit şi alte 35 au fost rănite grav). Alţi 35 de pietoni au fost răniţi şi şapte şi-au pierdut viaţa din cauza şoferilor care nu le-au acordat prioritate atunci când încercau să traverseze strada regulamentar.

Pietoni, biciclişti sau şoferi, morţi în accidente de circulaţie

Primul accident din 2013 a fost înregistrat chiar în noaptea de 1 ianuarie, pe DN 56A, în comuna doljeană Cetate. Poliţiştii au stabilit atunci că Ilie Grasoi, de 53 de ani, din localitate, în timp ce conducea un Opel Vectra, într-o curbă la stânga, pe fondul vitezei excesive a pierdut controlul direcţiei de mers, a ieşit de pe drum şi a lovit un gard din beton. În urma accidentului, şoferul a decedat pe loc.
Până la începutul lunii martie, atât şoferii, cât şi pietonii au fost ceva mai prudenţi, însă, în seara zilei de 1 martie, un biciclist de 38 de ani, din comuna Sadova, a fost accidentat mortal de un şofer care  a făcut o depăşire neregulamentară. Este vorba de Marin Preda, care circula pe o bicicletă pe DN 55.
Câteva zile mai târziu, pe 5 martie, un bărbat de 57 de ani, din Craiova, a încercat să traverseze neregulamentar Calea Bucureşti şi a murit după ce a fost lovit de două maşini. Oamenii legii au stabilit că pietonul, care traversa strada cu aproximativ 50 de metri înainte de trecerea de pietoni de la Universitate, a fost acroşat de un autoturism Opel, apoi a fost proiectat sub roţile unui Alfa Romeo al cărui şofer a fugit de la locul accidentului. Ionuţ Mihai, de 29 de ani, din Craiova, şoferul fugar, a fost prins o zi mai târziu şi arestat preventiv pentru ucidere din culpă şi părăsirea locului accidentului.

Doi pietoni spulberaţi de maşina lui Siclitaru

La sfârşitul lunii martie, alţi patru pietoni au murit în timp ce traversau strada regulamentar sau pe zebră. În seara zilei de 26 martie, Irinel Iovan, de 18 ani, din localitatea doljeană Desa, în timp ce conducea în comună un Ford Mondeo, l-a lovit şi accidentat mortal pe consăteanul său Constantin Pavel, de 46 de ani. În urma cercetărilor făcute de poliţiştii de la Rutieră s-a stabilit că responsabil de producerea accidentului a fost Pavel, care s-a angajat în traversarea DJ 553 fără să se asigure.
Un alt accident mortal a avut loc o zi mai târziu, pe DE 70, în localitatea Brădeşti. În acest caz, poliţiştii de la Rutieră au stabilit că Ionel Nicolae, de 46 de ani, din Craiova, în timp ce conducea o autoutilitară dinspre Craiova către Filiaşi, l-a lovit pe Nicolae Daia, de 55 de ani, din comuna Brădeşti, care traversa drumul neregulamentar. Bărbatul a fost transportat la Spitalul din Filiaşi, unde a decedat din cauza multiplelor traumatisme suferite.
Unul dintre cele mai tragice accidente produse în 2013 a fost înregistrat în dimineaţa zilei de 31 martie, pe Calea Bucureşti din Craiova. Doi tineri care plecaseră din clubul Krypton – Andrei Dragomir, de 20 de ani, şi Cosmin Băbălău, de 21 de ani, ambii din Craiova, au fost loviţi în plin şi ucişi pe loc de un Mercedes condus de Florin Iulian Siclitaru, de 24 de ani, nepotul omului de afaceri craiovean Iulian Siclitaru. Şoferul a fugit şi a fost prins în seara zilei de 31 martie, iar ulterior a fost arestat preventiv. Pe 11 decembrie, Florin Siclitaru a fost condamnat definitiv la şase ani de închisoare pentru ucidere din culpă şi părăsirea locului accidentului.

Elevă ucisă pe DE 70

Pe data de 22 mai, o elevă de 16 ani din comuna Brădeşti, care mergea pe marginea drumului către halta din localitate, a fost ucisă de un microbuz scăpat de sub control. Potrivit poliţiştilor din cadrul IPJ Dolj, pe DE 70, în satul Răcarii de Jos, un
Volkswagen Golf condus de Dumitru Pata, de 69 de ani, din Brădeşti, a virat stânga printr-un loc nepermis şi a fost lovit de un microbuz de transport persoane, care circula în aceeaşi direcţie. În urma impactului, şoferul microbuzului – Ionuţ Ciobotea, de 24 de ani, din localitatea Bolboşi, Gorj, a pierdut controlul direcţiei şi a ajuns pe partea stângă a şoselei, unde a lovit-o pe Marinela Negriloiu, care mergea pe marginea drumului împreună cu o colegă.
Eleva de 16 ani a murit pe loc în urma impactului, iar alte trei persoane au fost rănite. Cel mai grav a fost rănit şoferul autoturismului VW Golf, acesta fiind preluat de un echipaj SMURD şi transportat la Spitalul de Urgenţă Craiova, unde a rămas internat. Au mai fost răniţi Ioana Sultan, de 66 de ani, tot din Brădeşti, pasageră în autoturism, şi Ionuţ Ciobotea, şoferul microbuzului.
O lună mai târziu, pe 16 iunie, un bărbat de 50 de ani, din Craiova, şi-a pierdut viaţa după ce a căzut în râul Amaradia cu maşina pe care o conducea pe DN 6. Este vorba de craioveanul Marian Giubegeanu, care conducea un Opel Frontera pe DN 6 dinspre Filiaşi către Craiova, iar pe podul peste râul Amaradia a pierdut controlul direcţiei, a ieşit de pe drum şi a plonjat în apă. La locul accidentului au fost trimise un echipaj de descarcerare şi unul SMURD, însă medicii nu i-au putut salva viaţa şoferului, care murise pe loc.

Şi-a omorât copiii
în accident

Un alt accident tragic a avut loc pe 4 iulie, când un bărbat din comuna doljeană Leu şi cei doi copii ai săi, o fată de 13 ani şi un băieţel de cinci ani, şi-au pierdut viaţa în urma unui accident violent, produs între localităţile Coşoveni şi Leu. Din primele cercetări ale poliţiştilor de la Rutieră s-a stabilit că bărbatul a vrut să-şi pună capăt zilelor şi a intrat intenţionat cu maşina într-un tir care circula regulamentar, luându-i şi pe cei doi copii ai săi cu el în mormânt. Poliţiştii de la Rutieră au stabilit că Nelu Cristian Roşu, de 38 de ani, care conducea un Opel în care se aflau copiii lui, a intrat intenţionat într-un tir care circula regulamentar din sens invers. În urma cercetărilor, procurorii au stabilit că bărbatul s-a certat cu soţia sa, care lucra în Spania, iar pe 4 iulie a decis să se sinucidă şi să ia şi viaţa celor doi copii ca să o facă pe soţie să sufere.
Pe 3 octombrie, o tânără din localitatea doljeană Coşoveni şi mama ei au murit, iar alte două persoane au fost rănite în urma unui grav accident de circulaţie produs pe DN 6. Oameni legii au stabilit că Dinuţ Cristina, o tânără de 33 de ani din comuna Coşoveni, în timp ce conducea o Daewoo Nubira pe DN 6 către Craiova, a intrat pe contrasens şi a lovit frontal un Mitsubishi Outlander condus din sens opus de craioveanul Adrian Oprea, de 70 de ani. În urma impactului violent dintre cele două autovehicule, autoturismul Mitsubishi a fost proiectat în şanţul de pe marginea drumului, iar tânăra din Coşoveni a murit pe loc. În maşina condusă de aceasta se mai afla fiul ei, de cinci ani, precum şi bunica micuţului, Gheorghiţa Pavel, de 63 de ani. Din fericire, copilul a scăpat cu viaţă, însă bunica lui a murit în urma leziunilor suferite.

Alexandru Grămadă Jr., mort pe Centura
de Nord

Alexandru Grămadă Jr., managerul Şcolii de Şoferi „Iulcost“ din Craiova, şi-a pierdut viaţa în urma unui accident rutier produs în dimineaţa zilei de 6 octombrie, pe Centura de Nord a municipiului Craiova.
Poliţiştii doljeni au stabilit că, în ziua respectivă, în jurul orei 5.20, Alexandru Grămadă Jr., care conducea un autoturism BMW pe DN 65F (Centura de Nord a municipiului Craiova) dinspre Balş către Filiaşi, la kilometrul 7+400, într-o curbă uşoară la stânga, a ieşit de pe drum şi a lovit violent un cap de pod. În urma impactului violent, Alexandru Grămadă, care se întorcea de la o nuntă şi era singur în maşina sa, a decedat pe loc.
Reprezentanţii IPJ Dolj au precizat că tânărul nu purta centura de siguranţă, care i-ar fi putut salva viaţa. Potrivit unor surse judiciare, acul vitezometrului BMW-ului condus de Alexandru Grămadă Jr. s-a oprit la 150 km/oră în momentul impactului.
Un alt accident de circulaţie mortal, în urma căruia Nicuşor Emanuel Corneanu, cunoscut ca Manu Corneanu, fost jucător de fotbal la echipele CS Minerul Lupeni, FC Olt Slatina, CSM Slatina şi Dunărea Calafat, şi-a pierdut viaţa, a avut loc pe 7 decembrie, pe DN 56, în comuna doljeană Podari. Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj au precizat pentru Gazeta de Sud că Nicuşor Emanuel Corneanu, de 33 de ani, din Poiana Mare, care conducea un BMW înmatriculat în Bulgaria pe DN 56 dinspre Craiova către Calafat, în localitatea Podari a pierdut controlul direcției, a lovit refugiul unei stații de autobuz, după care autoturismul a fost proiectat într-un copac de pe marginea drumului. La locul accidentului a fost trimisă o ambulanţă SMURD şi un echipaj de descarcerare, însă medicii nu au mai putut face nimic pentru bărbat, acesta murind pe loc în urma impactului violent.

Accidente în România

Potrivit datelor Comisiei Europene, în anul 2012, România ocupă locul 2 într-un top al ţărilor în care se produc cele mai multe accidente mortale.
Astfel, Lituania ocupă primul loc, cu 100 de persoane moarte în accidente rutiere la un milion de locuitori, urmată de România – 96, Polonia – 93, Grecia – 92 şi Letonia – 86 de persoane decedate în accidente rutiere la un milion de locuitori.
Datele făcute publice de Ministerului Afacerilor Interne arată că, anul trecut, la fiecare patru ore, un român a murit într-un accident de circulaţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS