5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRadu Adrian, ambasador al Craiovei prin muzică

Radu Adrian, ambasador al Craiovei prin muzică

A început să cânte în urmă cu 13 ani la pian, instrument care i-a pus în valoare calităţile artistice, remarcându-se la mai multe competiţii naţionale şi internaţionale. Acesta este Radu Adrian, elev la Liceul de Artă „Marin Sorescu“ din Craiova, un olimpic răsplătit de Guvernul României cu Diploma de Excelenţă pentru premiile câştigate.

Pentru Radu Adrian, studiul muzicii a început ca o joacă. „Nu am avut pe nimeni în familie. Totul a pornit de la o idee a moşilor mei de botez, care le-au zis părinţilor să încerce să mă evalueze. Au venit să vadă dacă sunt apt. Şi m-a testat profesorul Eduard Man. M-am înscris astfel în clasa I la Liceul de Artă, având ca instrument principal pianul“, povesteşte tânărul licean. Cu aptitudini artistice, Radu se face remarcat imediat. În luna februarie 2004, a participat la Concursul „Game şi Studii“, organizat de şcoală, unde a obţinut locul I. În luna mai a aceluiaşi an, a obţinut premiul II la Concursul Internaţional de Interpretare Instrumentală „Orpheus“ susţinut la Târgu Jiu. În clasa a III-a, profesoara de muzică, Maria Iliescu, l-a văzut într-o reprezentaţie şi şi-a spus: „Acest elev trebuie să ajungă la mine“. Aşa i s-a deschis drumul succesului. „A fost norocul meu. De atunci consacrata doamnă profesor se ocupă de pregătirea mea. Datorită dumneaei, am obţinut toate performanţele. Am obţinut 12 premii internaţionale şi alte câteva zeci de premii naţionale“, a spus Radu Adrian. Reuşita îi este recunoscută în 2008 de Guvernul României, care i-a acordat „Diploma de Excelenţă“ pentru palmaresul realizat în domeniul educaţiei şi poziţia de excelenţă deţinută în galeria de olimpici ai şcolii româneşti. În luna aprilie 2013 a primit „Diploma de Excelenţă“ din partea Ministerului Educaţiei Naţionale şi din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj pentru rezultate deosebite obţinute la faza Naţională a Olimpiadei de Arte.

Pregătit cu profesori din străinătate

În prezent, Radu Adrian este în ultimul an de liceu. „Este o perioadă foarte frumoasă şi regret că se termină repede. Aş spera să se reia pentru că am făcut foarte multe lucruri frumoase în acest timp. Am fost la cursuri în Germania în anii aceştia, la München, dar şi la Milano, dar şi în ţară, la Sibiu, Cluj-Napoca, Bucureşti, Timişoara, care mi-a dat altă viziune asupra vieţii“, a spus Adrian. Printre profesorii care l-au pregătit pe Radu Adrian se numără maestrul Walter Krafft şi conf. univ. dr. Csiky Boldizsar, iar la nivel naţional a făcut cursuri cu profesorul Daniel Goiţi din Cluj-Napoca, cadru didactic de care s-a ataşat foarte mult. A decis să urmeze Conservatorul la care predă acest cadru didactic.

Îşi doreşte să plece în străinătate

Bine pregătit, Adrian Radu a fost ales să reprezinte Craiova la concertul de la Ateneul Român, pe care l-a catalogat cel mai mare eveniment la care a participat. „A fost un moment unic. Am avut spectatori cu greutate şi asta este extraordinar pentru noi, ca artişti. Mulţumim pe această cale pentru ocazia oferită şi, mai ales, pentru distincţia de «Mici ambasadori ai culturii». Dacă ar fi să fac o ierarhie a evenimentelor, acesta este pe primul loc, iar pe locul doi este olimpiada naţională de anul acesta, care s-a organizat la Alba Iulia, unde am obţinut locul II, pe primul loc calificându-se doi elevi ai Liceului «George Enescu» din Bucureşti“, a subliniat liceanul. Pe viitor, Adrian îşi doreşte ca, după finalizarea studiilor de licenţă, să urmeze un master în străinătate şi să ajungă să cânte pe cele mai mari scene din Europa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS