12.8 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjOmagiere cu scandal în Piaţa Prefecturii

Omagiere cu scandal în Piaţa Prefecturii

Autorităţile judeţene din Gorj au organizat ieri, de la ora 10.00, o serie de manifestări dedicate omagierii eroilor Revoluţiei din decembrie 1989. Acţiunile au fost găzduite în principal de Piaţa Prefecturii din centrul municipiului Târgu Jiu, acolo unde au fost reprezentate aproape toate autorităţile judeţului, respectiv Primăria Târgu Jiu, Prefectura, Consiliul Judeţean, şefi ai instituţiilor deconcentrate, reprezentanţi ai forţelor armate, Poliţiei, ISU şi Jandarmeriei. Au mai participat lideri ai partidelor politice, reprezentanţi ai asociaţiilor de revoluţionari şi rude ale gorjenilor care au murit în decembrie 1989. Pe lângă ceremonialul militar şi religios, au mai fost rostite discursuri evocatoare şi au fost depuse coroane de flori la mai multe monumente din oraş aparţinând eroilor-martiri. Din program nu au lipsit însă şi câteva momente dedicate Crăciunului şi Anului Nou, acestea fiind prezentate de membrii Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului“ din Târgu Jiu. Nu toată lumea a văzut însă cu ochi buni spectacolul respectiv.

PDL susţine că autorităţile judeţene au „colindat“ morţii

Liderii organizaţiei judeţene Gorj a Partidului Democrat Liberal îşi exprimă indignarea faţă de modul în care autorităţile judeţene au înţeles să comemoreze eroii Revoluţiei din 1989. Potrivit unui comunicat de presă, manifestările organizate în Piaţa Prefecturii nu au avut nici o legătură cu solemnitatea momentului.
„Nu poţi omagia şi nu poţi cinsti morţii, jucând Capra, în Piaţa Prefecturii. Cum de la nici o manifestare publică din Gorj nu lipseşte Ansamblul Profesionist «Doina Gorjului» şi de această dată, mai-marii judeţului Gorj au considerat de cuviinţă să aducă un omagiu eroilor Revoluţiei, prin spectacol. Astfel, la comemorarea eroilor Revoluţiei, s-au prezentat obiceiuri de Crăciun, ca Ursul, Capra etc., datini care nu au nici o legătură cu respectul, pioşenia şi omagiul adus unor oameni care s-au jertfit pentru libertatea acestui popor şi pentru democraţie, un principiu la care, de altfel, reprezentanţii uniunii aflată la guvernare atentează zilnic. Pentru că reprezentanţii USL şi-au pierdut simţul penibilului atât în ceea ce priveşte declaraţiile politice, cât şi în ieşirile publice, ţinem să le reamintim că potrivit evidențelor, întocmite de Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor, instituție aflată în subordinea Guvernului României, numărul total al celor decedați prin împușcare pe durata Revoluţiei din decembrie 1989 a fost de 1.142, al răniților de 3.138, iar al celor reţinuți se ridică la 760. Au fost înregistraţi 748 de copii, urmaşi de eroi-martiri. Cifrele menţionate fac referire doar la victimele care au fost declarate, înregistrate și verificate conform Legii recunoștinței față de eroii-martiri și luptătorii care au contribuit la victoria revoluției. Ca atare, atragem atenţia autorităţilor judeţene că aceste cifre nu reprezintă doar o statistică, iar memoria eroilor Revoluţiei ar trebui tratată cu respectul cuvenit“, se precizează în comunicatul de presă al PDL Gorj.
Eugen Măruţă

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS