5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalIstoria, în imagini de epocă - la Muzeul Olteniei

Istoria, în imagini de epocă – la Muzeul Olteniei

Secţia Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei găzduieşte începând de ieri, expoziţia „Istoria, în imagini de epocă. Domnitori şi principi ai Ţărilor Române, deasupra veacurilor“. Publicul poate admira lucrări din colecţiile de stampe a două dintre instituţiile importante ale judeţului, Secţia de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei şi Serviciul Judeţean Dolj al Arhivelor Naţionale, cu o vechime ce variază între 400 şi 90 de ani.
Datorită varietăţii sale, expoziţia se poate constitui într-un tur al evoluţiei artei grafice în Ţările Române, de la apariţie, evoluţie, creştere şi apoi decădere a sa.
„Expoziţia cuprinde 64 de lucrări care se încadrează din punct de vedere cronologic între anii 1601-1921. Sunt lucrări reprezentative pentru evoluţia artei grafice în Ţările Române. Aceste stampe sunt tematic împărţite în mai multe categorii prin modul de imprimare, prin subiectele abordate, astfel că primele lucrări care îl prezintă pe Mihai Viteazul datează din 1601. Cea mai veche stampă şi cea mai cunoscută reprezentare a Banului Craiovei se află în această expoziţie, ea aparţinând Serviciului Judeţean Dolj al Arhivelor Naţionale. Este o lucrare realizată de pictorul oficial al împăratului Rudolf al II-lea, la Praga. De la această stampă până la primele trei decenii ale secolului al XIX-lea întâlnim o galerie întreagă de personalităţi ilustre ale Ţărilor Române printre care principii Transilvaniei, Sigismund Bathory, Andrei Bathory, Gheorghe Rakoczi I, domnitori ai Ţării Româneşti şi Moldovei precum Dimitrie Cantemir, Nicolae Mavrocordat, Constantin Mavrocordat, Grigore I Ghica, Constantin Şerban. Momentul 1821, care înseamnă pătrunderea modului de imprimare prin litografiere în Ţările Române, este ilustrat şi în expoziţia noastră prin primele lucrări ale lui Constantin Lecca, care sunt realizate într-o manieră naivă de început şi de formare de şcoală artistică naţională în România. Apariţia erei fotografice şi dezvoltarea sa a subminat arta litografică, astfel că spre sfârşitul secolului al XIX-lea se poate observa o decădere din punct de vedere artistic al lucrării de artă litografică, prin intervenţia mijloacelor mecanice şi fotomecanice. Arta litografică devine un gen comercial, un mod de propagandă care începe să pătrundă în medii sociale mai puţin obişnuite cu gustul estetic şi acest lucru se poate observa şi în ultimele lucrări din expoziţie“, a precizat Radu Gabriel Dumitrescu, coordonatorul Secţiei de Istorie-Arheologie.
Cele două expoziţii, „Istoria, în imagini de epocă. Domnitori şi principi ai Ţărilor Române, deasupra veacurilor“ şi „Rarităţi din colecţiile Muzeului Olteniei“, vernisată, marţi, 17 decembrie, pot fi vizitate până la sfârşitul lunii mai 2014.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS