14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjProgramul de transformare a spitalelor în cămine de bătrâni a fost prelungit, dar cu buget înjumătăţit

Programul de transformare a spitalelor în cămine de bătrâni a fost prelungit, dar cu buget înjumătăţit

Guvernul a aprobat prelungirea programului prin care cele 67 de spitale închise în 2011 ar fi trebuit transformate în cămine pentru bătrâni, dar şi înjumătăţirea bugetului alocat iniţial, de la 200 la 100 de milioane lei, informează Mediafax.ro. În 2011, Guvernul decidea închiderea a 67 de spitale care nu ar fi fost eficiente, propunând transformarea lor în cămine pentru vârstnici. Astfel, a fost demarat Programul de interes naţional prin care urma să se dezvolte o reţea de astfel de cămine, a căror funcţionare să fie susţinută de autorităţile locale, cu contribuţia beneficiarilor şi a aparţinătorilor acestora.

Printre unităţile sanitare care urmează să fie transformate în cămine de bătrâni se numără Spitalul Orăşenesc Bumbeşti-Jiu din judeţul Gorj, Spitalul Orăşenesc Strehaia şi Spitalul Orăşenesc Vânju Mare din judeţul Mehedinţi, Centrul de Sănătate Drăgăneşti-Olt din judeţul Olt şi Spitalul Orăşenesc Bălceşti din judeţul Vâlcea.

Potrivit programului gândit în 2011, reţeaua de cămine pentru vârstnici ar fi trebuit să fie finalizată şi perfect funcţională până la sfârşitul acestui an. Situaţia de fapt – care înseamnă, în prezent, efectuarea de plăţi pentru 18 cămine cu o capacitate de 949 de locuri şi cheltuirea a doar 31 milioane de lei, în perioada aprilie 2011-decembrie 2013, din peste 200 de milioane alocate programului – demonstrează însă eşecul acestuia. În aceste condiţii, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) a propus, iar Guvernul a aprobat deja, în şedinţa din 11 decembrie, prelungirea programului până în octombrie 2015, dar şi înjumătăţirea bugetului alocat, cu argumentul că a răspuns astfel „doleanţelor autorităţilor publice locale”.

„Autorităţile administraţiei publice locale au remis solicitările către MMFPSPV începând cu luna septembrie 2013. Justificarea solicitărilor constă în resursele limitate disponibile în bugetele locale şi veniturile extrabugetare foarte mici rezultate din contribuţiile beneficiarilor, aceştia având pensii sub valoarea pensiei medii. MMFPSPV a venit în întâmpinarea doleanţelor exprimate de autorităţile administraţiei publice locale şi a iniţiat, în luna octombrie 2013, un proiect de hotărâre de Guvern prin care se propune prelungirea perioadei de implementare a Programului de interes naţional cu 22 de luni”, se arată într-un răspuns al MMFPSPV, solicitat de agenţia Mediafax.

Proiectul de HG referitor la program, care ar fi fost pus în dezbatere publică la 4 decembrie, nu a putut fi însă consultat din cauza faptului că site-ul MMFPSPV nu a funcţionat, iar Guvernul a decis să îl adopte chiar şi în aceste condiţii şi chiar înainte de expirarea celor zece zile în care proiectul ar fi trebuit să stea în dezbatere publică. MMFPSPV a explicat, însă, că documentul a fost transmis spre consultare la nivel local, autorităţile administraţiei publice locale fiind singurii solicitanţi eligibili.

„Deoarece singurii solicitanţi eligibili sunt autorităţile administraţiei publice locale, proiectul de HG a fost transmis spre consultare structurilor asociative ale consiliilor judeţene, oraşelor, municipiilor şi comunelor, iar observaţiilor formulate de aceştia li s-a răspuns în termen. Sumele necesare au fost stabilite în funcţie de solicitările autorităţilor locale şi au fost cuprinse în bugetul pe 2014. Având în vedere consultarea cu toate autorităţile implicate şi faptul că modificarea constă numai în modificarea termenului, am considerat că nu ar fi existat contestaţii asupra necesităţii emiterii unui act normativ, dezbaterea publică fiind consumată prin consultarea tuturor structurilor competente. Nu în ultimul rând, precum cunoaşteţi, am avut probleme cu funcţionarea site-ului atât anterior, cât şi ulterior datei de 4 decembrie 2013, când proiectul a putut fi postat pe pagina instituţiei”, se mai arată în răspunsul transmis Mediafax.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS