13.7 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSiclitaru, condamnat definitiv la şase ani de puşcărie

Siclitaru, condamnat definitiv la şase ani de puşcărie

\n

Şase ani de închisoare cu executare. Aceasta este pedeapsa pe care trebuie să o execute Florin Iulian Siclitaru, şoferul care i-a ucis pe o trecere de pietoni pe Andrei Dragomir și Cosmin Băbălău. Inculpatul şi-a recunoscut faptele şi a fost condamnat la patru ani de puşcărie de Judecătoria Craiova, însă, ieri, Curtea de Apel Craiova i-a majorat pedeapsa la şase ani.

Craiovenii Andrei Dragomir, de 20 de ani, și Cosmin Băbălău, de 21 de ani, şi-au pierdut viaţa în dimineaţa zilei de 31 martie, în jurul orei 4.50, pe Calea Bucureşti, după ce au fost spulberaţi de un Mercedes condus de Florin Iulian Siclitaru, nepotul omului de afaceri Iulian Siclitaru. După ce a lovit cei doi pietoni, Siclitaru a fugit şi a fost prins abia în seara zilei de 31 martie, când a şi fost acuzat de comiterea a două infracţiuni: ucidere din culpă şi părăsirea locului accidentului.
Cercetările au fost preluate de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, care au stabilit că, în noaptea zilei de sâmbătă, 30 martie, Florin Iulian Siclitaru s-a dus în clubul Trend, de pe strada Mihai Viteazul din Craiova, unde a stat până duminică dimineaţă, în jurul orei 4.00, când s-a întâlnit cu doi amici ai săi – Ionuţ Pîrvan şi Florin Chiriţescu. Cei trei au hotărât să plece în alt club şi s-au urcat în Mercedesul lui Siclitaru. Pîrvan s-a urcat pe locul dreapta faţă al maşinii, iar Chiriţescu – pe bancheta din spate, apoi Siclitaru a condus pe străzile Mihai Viteazul, Bibescu, Brestei şi Calea Bucureşti, către Aeroport.
În jurul orei 4.50, în timp ce Andrei Dragomir și Cosmin Băbălău se angajaseră în traversarea străzii Calea Bucureşti pe marcajul pietonal, „din cauza vitezei excesive şi a atitudinii nepăsătoare cu privire la derularea traficului, inculpatul a observat cu întârziere prezenţa celor doi pietoni. Manevra sa de a trage volanul către stânga nu a putut ajuta la evitarea impactului cu cele două victime“, au precizat procurorii craioveni. Din cercetările făcute la locul accidentului s-a stabilit că Dragomir şi Băbălău au fost pur şi simplu spulberaţi de maşina condusă de Siclitaru. Andrei Dragomir a fost aruncat peste parbrizul maşinii, s-a lovit de corpul prietenului său, care traversa strada în dreapta sa, apoi a fost proiectat la aproximativ 37 de metri faţă de trecerea de pietoni. Cosmin Băbălău a fost luat pe capotă, proiectat pe parbriz, iar apoi a fost proiectat pe celălalt sens de mers, pe liniile de tramvai, la aproximativ 66 de metri faţă de trecerea de pietoni.
Anchetatorii au mai reţinut că, deşi au fost găsite urme de frânare la locul accidentului, „inculpatul nu a oprit autoturismul, a continuat deplasarea circa 236,80 metri, pe direcţia Aeroport, până în parcarea amenajată în dreptul blocului D2“. După ce a ajuns în parcare, Siclitaru şi-a abandonat Mercedesul şi a fugit cu un taxi la Petroşani, unde familia sa deţine o cabană. A fost prins de poliţişti abia duminică seară, la ora 21.35, în timp ce se îndrepta către Craiova, iar la ora 21.49, a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Rezultat pozitiv
pentru droguri

Procurorii au mai menţionat în rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a lui Siclitaru că în buletinul preliminar de analiză toxicologică întocmit de medicii legişti de la Institutul „Mina Minovici“ s-a menţionat că rezultatul a fost pozitiv pentru THC (tetrahidrocanabinol), una dintre substanţele active prezente în canabis ori haşiş. Rezultatul analizelor toxicologice poate fi folosit însă în instanţă numai după confirmarea prin metoda GC-MS.
În plus, raportul de expertiză tehnică a arătat că viteza Mercedesului înainte de a-i lovi pe cei doi pietoni a fost de 125 km/h, iar „victimele nu puteau evita producerea accidentului, deoarece traversau printr-un loc special amenajat şi, cel mai probabil, nu au apreciat viteza cu care se deplasa inculpatul, considerând că acesta va opri pentru a le acorda prioritate“, au mai consemnat anchetatorii. În schimb, accidentul putea fi evitat de inculpat dacă îi observa pe cei doi pietoni şi nu circula cu viteză excesivă, mai ales că a avut la dispoziţie 35 de metri pentru frânare în condiţiile în care distanţa necesară opririi la viteza de 50 km/h este de 29 de metri.  
Pe 24 mai, procurorii au dispus trimiterea în judecată a lui Siclitaru pentru ucidere din culpă şi părăsirea locului accidentului, iar pentru infracţiunea de conducere sub influenţa unor substanţe ori produse stupefiante s-a dispus continuarea cercetărilor până când se va face confirmarea rezultatelor prin metoda GC-MS.

Patru ani de puşcărie la Judecătorie, şase
la Curtea de Apel

Încă de la începutul procesului, inculpatul a cerut magistraţilor de la Judecătoria Craiova aplicarea art. 320 din Legea privind unele măsuri pentru accelerarea soluţionării proceselor. Potrivit acestei legi, dacă inculpatul recunoaşte faptele aşa cum au fost descrise de procurori în rechizitoriu, poate beneficia de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă prevăzute de lege. În cazul său, pedeapsa maximă era de zece ani de închisoare (şapte ani pentru ucidere din culpă plus un spor de trei ani pentru că a ucis două persoane), iar după aplicarea art. 320 pedeapsa maximă a scăzut la şase ani şi opt luni. Pe 17 iulie, Siclitaru a fost găsit vinovat şi condamnat la patru ani de închisoare pentru uciderea celor doi tineri. În plus, instanţa a admis în parte acţiunile părţilor civile, rudele celor doi tineri ucişi de inculpat. SC Carpatica Asig SA, societatea la care Siclitaru avea poliţă RCA, a fost obligată să achite membrilor familiilor celor doi tineri în total 290.000 de euro (aproximativ 1,6 milioane de lei) şi 30.000 de lei drept daune morale şi materiale.
Atât inculpatul, cât şi procurorii, părţile civile din dosar şi Carpatica Asig au făcut recurs împotriva hotărârii Judecătoriei Craiova, iar ieri Curtea de Apel Craiova s-a pronunţat. Instanţa a respins recursurile formulate de Florin Siclitaru şi de rudele victimelor şi le-a admis pe ale procurorilor şi societăţii de asigurări. Judecătorii de la Curtea de Apel Craiova au casat hotărârea luată în iulie de colegii de la Judecătoria Craiova şi, rejudecând, l-au condamnat pe inculpat la şase ani de închisoare pentru faptele comise. Din cei şase ani de puşcărie se scad cele opt luni cât inculpatul a fost arestat preventiv, de pe 31 martie şi până ieri. De asemenea, instanţa a mai dispus reducerea despăgubirilor la care a fost obligată SC Carpatica Asig la suma totală de 1,1 milioane de lei. Hotărârea Curţii de Apel Craiova este definitivă.

Prima pedeapsă

Pe 20 septembrie, Florin Iulian Siclitaru a fost condamnat definitiv la şase luni de închisoare într-un alt dosar, în care a fost acuzat că a bătut un craiovean. În dosarul nr. 31208/215/2012, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova au reţinut că, în noaptea de 20 spre 21 aprilie 2012, Florin Iulian Siclitaru l-a lovit cu pumnii şi cu picioarele pe Bogdan Mitruţoiu, cu care avea un conflict mai vechi. Mitruţoiu a fost bătut de Siclitaru în public, pe strada Calea Bucureşti, în zona blocului M9, iar victima sa a avut nevoie de 25-30 de zile de îngrijiri medicale. Siclitaru a fost trimis în judecată în noiembrie 2012, iar pe 20 septembrie a fost condamnat definitiv de Tribunalul Dolj la şase ani de închisoare cu executare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS