17 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSpania: Zilele filmului românesc la Madrid

Spania: Zilele filmului românesc la Madrid

Zilele filmului românesc, eveniment cultural ajuns la cea de-a patra ediţie în capitala spaniolă Madrid, au fost inaugurate aseară la Filmoteca spaniolă cu premiera în Spania a filmului „Sunt o babă comunistă”, informează Agerpres.ro. Regizorul Stere Gulea a fost prezent la proiecţie, a stat îndelung de vorbă cu publicul, şi a mărturisit că această producţie şi interesul suscitat în ţară i-au readus numele în atenţia criticilor şi iubitorilor de cinema. Primit de o sală plină la inaugurarea Zilelor filmului românesc de la Madrid, regizorul român consideră că un astfel de eveniment nu poate avea decât un efect benefic, chiar dacă se desfăşoară într-un loc precum Filmoteca spaniolă. „Este un public avizat în general, şi dintr-o dată apare o selecţie, ceea ce dă o anumită ţinută. Este, probabil, şi un public exigent. În plus, pentru media este o ocazie de a lua pulsul producţiei cinematografice româneşti anuale, pentru că sunt producţii noi, relativ recente. Este o poartă de intrare, pentru că, în ultimă instanţă, proiecţia, cu spectatori cât mai mulţi, este visul oricărui autor”, a mai arătat regizorul român.

Regizorul Stere Gulea şi-a prezentat în premieră în Spania filmul „Sunt o babă comunistă” (2013), care îi are în distribuţie pe Luminiţa Gheorghiu, Marian Râlea şi Ana Ularu, iar astăzi urmează să prezinte clasicul „Moromeţii”, din 1988, din a cărui distribuţie fac parte Victor Rebengiuc, Luminiţa Gheorghiu şi Gina Patrichi.

Ediţia din acest an a Zilelor filmului românesc, care au loc la Madrid din 2010, este cea mai amplă, incluzând proiecţiile a opt lungmetraje de ficţiune şi cinci documentare, a explicat Ioana Anghel, directorul Institutului Cultural Român (ICR) Madrid. Instituţia organizează acest ciclu de film românesc, în colaborare cu Filmoteca spaniolă şi Cinemateca din Madrid. „Atât filmele de ficţiune, cât şi documentarele sunt foarte noi, majoritatea din anii 2012-2013, premiate la festivalurile internaţionale, iar unele chiar au parte de premiera în Spania”, precizează ea.

Acest ciclu de film românesc a intrat pe agenda culturală a iubitorilor de cinema din Madrid, bucurându-se şi de sprijinul unor cunoscuţi critici de film. Ediţia din acesta an, care se va încheia la 30 ianuarie 2014, se desfăşoară în colaborare cu Uniunea Cineaştilor din România (UCIN), Mediapro Entertainment România, Festivalul de Film de Autor din Barcelona – D´A şi cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Societăţii Autorilor Români din Audiovizual (DACIN SARA).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS