28.4 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalLicitaţii cu suspans, de zeci de milioane de euro

Licitaţii cu suspans, de zeci de milioane de euro

\n

Zeci de milioane de euro din fonduri europene sau bugetare aşteaptă să fie cheltuite de Primăria Craiova în perioada următoare. Marea problemă este întârzierea în desemnarea câştigătorilor la licitaţiile organizate, unele dintre ele şi în urmă cu mai bine de jumătate de an. De departe, cel mai aşteptat rezultat este cel de la parcarea subterană de lângă Teatrul Naţional. Firme cu greutate în domeniu s-au înscris la licitaţia de aproape 15 milioane de euro, dar primăria prelungeşte suspansul de mai bine de şase luni.

„Vânate“ de contestaţii, de interese financiare ale firmelor de construcţii sau pur şi simplu afectate de incompetenţa angajaţilor Primăriei Craiova, licitaţiile de zeci de milioane de euro aflate în desfăşurare îşi găsesc cu greu un câştigător. După licitaţia pentru contractul de reabilitare a celor trei artere mari din Craiova, Râului, Bariera Vâlcii şi Caracal, atribuită firmei Tel Drum, aflată în aria de interes a vicepremierului Liviu Dragnea, acum toţi ochii sunt aţintiţi asupra următorului obiectiv de pe urma căruia se vor câştiga bani frumoşi: parcarea subterană de la Teatrul Naţional „Marin Sorescu“.
Finanţat din fonduri europene, proiectul de 14,8 milioane de euro îşi aşteaptă câştigătorul de mult timp. Şi nu sunt puţini cei înscrişi la licitaţia demarată în luna aprilie a acestui an. 15 firme sau consorţii de firme au depus oferte pentru a obţine contractul de execuţie a lucrărilor. Printre „greii“ care vor să construiască în Craiova prima parcare publică subterană se numără Delta, Recon, Strabag şi Mitliv.
Conform proiectului tehnic, parcarea va fi construită pe două niveluri şi va avea o lungime de 212,5 metri şi o lăţime de 63,5 metri. Construcţia este proiectată pentru 586 de autoturisme, 33 de motociclete şi mai multe prize pentru alimentarea vehiculelor electrice. Parcarea ar trebui să fie dată în folosinţă în 24 de luni de la semnarea contractului cu firma câştigătoare. Pe parcursul derulării licitaţiei, au fost depuse mai multe contestaţii. Una dintre societăţile care au contestat procedura de achiziţie publică este SCT Bucureşti, la care acţionar este unul dintre finanţatorii echipei de fotbal a municipalităţii. Dosarul licitaţiei a ajuns şi pe masa Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, care a decis să suspende licitaţia începând cu 19 iunie. Procedura a fost reluată pe 3 iulie, după ce contestaţia firmei SC Sako Media Technology SRL a fost respinsă pe motiv că a fost introdusă tardiv, iar celelalte două firme, SCT Bucureşti şi Aniva Consult Technology, au renunţat la contestaţii. Sako a acuzat Primăria Craiova că a modificat nelegal anumite cerinţe din caietul de sarcini şi a cerut anularea procedurii de atribuire. CNSC a respins această acuzaţie, nu pentru că nu ar fi fost adevărată, ci pentru că Sako nu ar fi respectat procedura de contestaţie, şi anume cerinţa de a depune mai întâi la primărie o astfel de sesizare. Cât despre Aniva, firma a solicitat şi ea anularea în parte a documentaţiei de atribuire şi anulare a procedurii dacă deficienţele nu puteau fi remediate. Ulterior, Aniva a renunţat la contestaţie deoarece primăria s-a conformat. Şi SCT Bucureşti a cerut anularea licitaţiei dacă primăria nu îi poate pune la dispoziţie devizele de lucrări. Din luna mai, atunci când ar fi trebuit deschise ofertele, conform anunţului din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, şi până în prezent au trecut nu mai puţin de şapte luni. Iar câştigătorul nu a fost anunţat încă. De ce? Din cauza volumului mare de informaţii care trebuie procesate, spun surse apropiate licitaţiei. Primăria încă poartă o corespondenţă febrilă cu firmele de construcţii aflate în cursa pentru cele 15 milioane de euro, cărora le solicită clarificări de tot felul. Oricum, diferenţele dintre sumele cerute de constructori sunt uriaşe, mergând până la 33%. Nu sunt excluse nici jocurile de culise, în care anumite firme se pot retrage misterios, chiar dacă au ofertă mai bună, pentru a face loc unei alte firme sau unui consorţiu de firme. Aşa s-a întâmplat şi la licitaţia câştigată de firma Tel Drum.

Ne împrumutăm, dar pentru ce?

O altă licitaţie cu probleme, dar generoasă în privinţa fondurilor puse la bătaie, este cea pentru achiziţionarea cu montaj a echipamentelor pentru locurile de joacă din oraş. Demarată în septembrie, licitaţia de aproape 35 de milioane de lei plus TVA (circa zece milioane de euro) nu şi-a găsit câştigător, ci doar contestatari. Una dintre cele două firme înscrise la licitaţie s-a declarat nemulţumită de prevederile din caietul de sarcini şi a obţinut din partea Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor o decizie care obligă primăria să refacă anumite prevederi din documentaţie. Conform anunţului de participare, este vorba despre un acord-cadru pe patru ani care ar trebui să se deruleze până în 2017. În prezent, licitaţia este în desfăşurare.
Patru luni de întârziere se înregistrează în cazul licitaţiei pentru obţinerea unui împrumut bancar de care primăria spunea că are nevoie pentru construirea cartierului de locuinţe pentru tineri. Proiectul comportă mai multe probleme. Licitaţia este la a doua strigare, după ce la prima s-a prezentat o singură bancă, iar procedura a fost anulată. La reluare au venit trei bănci, dar primăria nu a anunţat încă un câştigător şi nici nu se grăbeşte să o facă prea curând. Chiar şi atunci când o va face, apare următoarea întrebare: la ce vor fi folosiţi aceşti bani, în condiţiile în care scopul pentru care au fost împrumutaţi, construirea cartierului de locuinţe, nu mai există? Primarul Lia Olguţa Vasilescu a anunţat că acele locuinţe vor fi construite de chinezi printr-un parteneriat public-privat, deci împrumutul ar rămâne fără obiect. Dincolo de aceste aspecte, municipalitatea a organizat licitaţia pentru a împrumuta nu mai puţin de 33 de milioane de lei.

Sineasca şi Corniţoiu – încă în aşteptare

Grădina Zoologică din Parcul „Nicolae Romanescu“ este un alt punct nevralgic al primăriei la capitolul cheltuirii banilor publici, fie că sunt din fonduri europene sau bugetare. După două tentative nereuşite de a găsi o firmă care să modernizeze cuştile animalelor, primăria a încercat şi a treia oară, ca în poveşti, după ce a modificat anumite prevederi din caietul de sarcini. La licitaţia de circa 2,5 milioane de lei s-au înscris patru firme, iar de atunci au trecut aproape trei luni. Primăria nu a dat nici un semn că licitaţia se apropie de sfârşit. Culmea licitaţiilor sunt însă două proiecte, unul de consolidare a zidului de la cimitirul Sineasca şi altul pentru casetarea canalului Corniţoiu. Ambele se află într-o zonă unde miroase puternic a canal, dar, la câteva luni bune de la demararea licitaţiilor, primăria nu a putut găsi un câştigător. Sumele puse la bătaie în cele două cazuri sunt modice, şi anume câteva sute de mii de lei.

Peste jumătate de an întârziere la cămine

O altă licitaţie care figurează ca fiind în desfăşurare, deşi ofertele au fost depuse în urmă cu cinci luni, este cea pentru reabilitarea Teatrului de Vară din Parcul „Romanescu“. Pentru cele circa trei milioane de lei s-au înscris în luptă nu mai puţin de nouă firme. Şi reabilitarea Căminului Cultural „Constantin Argetoianu“ este în stadiu avansat de întârziere. Ofertele au fost depuse la începutul verii, dar licitaţia figurează în desfăşurare, deci nu are încă un câştigător. În acelaşi stadiu este şi licitaţia de peste două milioane de lei pentru reabilitarea, consolidarea, extinderea şi dotarea Căminului Cultural nr. 1 Pieleşti. Ofertele trebuia depuse până la începutul verii, se termină anul, iar câştigătorul nu a fost încă declarat. Şi mai întârziată este licitaţia pentru reabilitarea căminului pentru vârstnici din Craiova, evaluată la peste şapte milioane de lei. Conform anunţului de participare, ofertele trebuia depuse din luna aprilie. Suntem în decembrie şi, pe SEAP, licitaţia este în desfăşurare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS