22.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljViaţa bate filmul. Cum să ajungi la 100 de ani

Viaţa bate filmul. Cum să ajungi la 100 de ani

http://www.youtube.com/watch?v=NBEvFvSdjww

Marin Dumitrescu ne împărtăşeşte din experienţa sa de viaţă, după un secol de existenţă. Secretul său pentru o viaţă aşa de lungă: fără tutun şi alcool, dar cu multă mişcare. Consumul zilnic de miere l-a ajutat mult, inclusiv să-şi păstreze memoria tânără.
„Sunt un tânăr pensionar!“. Aşa ne-a întâmpinat zâmbind nea Marin Dumitrescu (sau Mimi cum i se spune), în biroul directoarei de la Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Dolj, Daniela Licu. Acolo fusese invitat puţin mai devreme de data aniversării a 100 de ani de viaţă. El a primit în dar de la Daniela Licu un tort, o sticlă de şampanie şi o diplomă de excelenţă pentru „Înalta apreciere adusă statului român într-un secol de viaţă“.

„Pot să vă spun că eu îmi desfăşor activitatea în această instituţie din 2009, iar dânsul a fost prima persoană pe care am cunoscut-o când am venit aici, primul pensionar. M-a impresionat pentru vitalitatea de care dă dovadă şi pentru faptul că este cu mintea foarte limpede. Tot timpul, dânsul este dispus să ne dea un sfat, să ne împărtăşească din experienţa dânsului de viaţă. Domnul Dumitrescu împlineşte, pe 3 decembrie, 100 de ani şi este prima persoană pe care o cunosc care are această vârstă. Eu împlinesc 24 de ani de la căsătorie şi discutam cu dânsul de pe la începutul anului că ne vom serba împreună această zi. L-am invitat aici“, a spus Daniela Licu. Directoarea CJP Dolj a mai povestit, zâmbind, despre optimismul debordant şi, pe alocuri molipsitor, al pensionarului care împlineşte un secol de viaţă: „Dânsul mergea în staţiune, la Herculane, iar acum mi-a spus că îşi doreşte ca în următorii zece ani să meargă la Olăneşti. Practic, este un model de urmat! Trebuie să învăţăm de la domnul Dumitrescu că fiecare zi este unică (…)“.

Cum e viaţa la un secol de la naştere

Îmbrăcat în costum şi cu şal de mătase la gât, bătrânul avea pe piept insigna de veteran de război de care nu se desparte. O persoană agreabilă, citând din memorie din anul 1927, Marin Dumitrescu ne-a impresionat cu vitalitatea sa. Acesta are un stil de viaţă activ, plin de mişcare şi o alimentaţie echilibrată.
Marin Dumitrescu este şi veteran de război şi reproduce din memorie scene întregi de pe vremea războiului, citate de-ale superiorilor din armată. Povesteşte cum Dumnezeu i-a fost alături când camarazii de arme erau striviţi de obuze şi omorâţi de gloanţe. Pe vremea aceea, a fost rănit grav de două ori, iar o dată a fost pus la dispoziţie un avion numai pentru el, ca să poată fi transportat la un spital. După ce a supravieţuit războiului „datorită lui Dumnezeu“, cum spune veteranul, el a dus o viaţă liniştită şi cumpătată.
Deşi s-a născut în zona Dăbuleniului, unde localnicii sunt mari consumatori de vin, el spune că secretul longevităţii sale este o viaţă fără alcool. „De 50 de ani nu beau nici un fel de băutură. Am întrebat doctorii dacă îmi ajută cu ceva alcoolul şi un nepot al meu care e doctor mi-a spus: «Unchiule, e ca biciul pentru cal!» Aşa că nu mai beau de o jumătate de secol“, povesteşte bătrânul. Nu consumă deloc carne de porc şi nici un fel de grăsime. Mănâncă doar carne de pasăre. Deşi a fost de profesie economist, nea Mimi spune că s-a apucat de apicultură „dintr-o întâmplare“. Secretul longevităţii sale mai constă şi în consumul de miere în fiecare zi. „Eu am fost un om calculat în toate. În primul rând, sunt un mare consumator de miere. Din 1927 consum miere zilnic. Acesta este secretul longevităţii“, a spus bătrânul, adăugând cum se face că are o memorie atât de bună la o vârstă aşa de înaintată: „Mierea limpezeşte creierul. Mi-au spus şi medicii lucrul acesta. Au zis că am o memorie ca la 30 de ani. M-a ajutat şi gena, dar şi mierea m-a ajutat mult să ajung la vârsta asta“.

Se întreţine cu gimnastică

Sărbătoritul a mai dezvăluit din stilul lui de viaţă: multă mişcare şi sport în aer liber, fie iarnă, fie vară. „Şi gimnastica e secretul meu. Eu mă dezbrac până la brâu şi fac gimnastică pe balcon. Chiar şi când eram la Malu Mare, eu eram la terasă în fiecare dimineaţă, chiar şi când era zăpada de 60 de centimetri, eu ieşeam afară şi în jur de 15 – 20 de minute făceam gimnastică. Nu mi-a lipsit niciodată“, a spus el. Până la 75 de ani, Marin Dumitrescu făcea flotări în fiecare dimineaţă. La 63 de ani a luat permisul de conducere, spre invidia celor din jur, care până la o asemenea vârstă se săturaseră de condus.
A fost căsătorit de trei ori şi are o singură moştenitoare. Plin de şarm, Marian Dumitrescu spune că „fetiţa“ lui are 73 de ani. Bărbatul are nouă nepoţi şi 11 strănepoţi. Trecerea timpului nu a lăsat prea multe urme pe chipul lui Marin Dumitrescu, acesta arătând mult mai tânăr. În legătură cu asta, bătrânul face glume şi îşi aminteşte ce a păţit în staţiune, când o doctoriţă l-a întrebat câţi ani are. Femeii nu-i venea să creadă că are 100 de ani şi i-a cerut pe loc buletinul. La venerabila-i vârstă, Marin Dumitrescu are o pensie de 750 de lei pe lună şi o indemnizaţie de veteran de război de 374 de lei.

Ce îşi doreşte pentru următorii… zece ani

Întrebat ce îşi doreşte pentru următorii zece ani, bătrânul devine serios şi explică blând: „Îmi doresc să le pot fi de folos celor din jur cu ce pot eu“. După un secol de viaţă, Marin Dumitrescu le dă sfaturi tinerilor, pe care îi învaţă să nu fumeze, pentru că nicotina este nocivă, să nu bea şi să fie cumpătaţi în tot ce fac. El mai recomandă consumul de miere, care stimulează memoria şi are şi alte efecte benefice. Pentru bărbaţi, în special, bătrânul are sfaturi clare, din experienţa sa de viaţă: „Bărbatul trebuie să îşi respecte întotdeauna femeia!“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS