5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMedicii de la Policlinica Studenţească, aruncaţi în stradă

Medicii de la Policlinica Studenţească, aruncaţi în stradă

\n

Bătaie de joc la Policlinica Studenţească din Craiova. Cadrele medicale sunt puse să elibereze rând pe rând cabinetele în care lucrează şi spun că în curând nu vor avea unde să-şi mai desfăşoare activitatea.

Clădirea în care se află Policlinica Studenţească a fost câştigată în instanţă de Arhiepiscopia Craiovei. În luna aprilie 2013 însă, între Primărie şi Arhiepiscopia Craiovei s-a încheiat un contract de comodat pentru a da posibilitatea cadrelor medicale să-şi continue activitatea. În plus, Arhiepiscopia a promis că nu va trece la evacuări până nu se găseşte alt spaţiu.
„Arhiepiscopia Craiovei nu va face uz de dreptul de proprietate pentru a proceda la evacuarea medicilor care îşi desfăşoară activitatea în clădirea situată în strada Câmpia Islaz. Menţionăm că situaţia va fi rezolvată în perioada următoare prin punerea la dispoziţie a unei locaţii adecvate pentru ca serviciile medicale să poate fi oferite în continuare în bune condiţii. De asemenea, specificăm faptul că Mitropolia Olteniei intenţionează să reabiliteze această clădire şi să înfiinţeze aici un centru social pentru copii. În prezent, cadrele medicale folosesc acest spaţiu în baza unui contract de comodat valabil până la finalul acestui an“, se arată într-un comunicat al Biroului de presă al Arhiepiscopiei Craiovei.
În teren însă, situaţia stă altfel. Mitropolia a început deja lucrările pentru amenajarea centrului social, iar cadrele medicale sunt puse să elibereze cabinetele. Ieri, medicii au dat consultaţii medicale şi, în paralel, s-au ocupat să strângă mobilierul dintr-un cabinet de medicină generală şi din sala de tratamente. Unele bunuri le-au dus acasă. „Nu există alt spaţiu în care să ne mutăm acum, aşa că le duc acasă să le depozitez. Nu este singura dată când suntem puşi să eliberăm spaţiile. Zilele trecute am eliberat fişierul şi un cabinet de medicină generală. În curând nu o să mai avem unde să ne desfăşurăm activitatea“, a spus doctoriţa Maria Popescu.

Contractul de comodat a fost întrerupt

Problema spaţiului pentru Policlinica Studenţească a devenit stringentă, pentru că din ultimele date se pare că, de fapt, Arhiepiscopia Craiovei a dispus încetarea contractului de comodat. „Contractul de comodat a fost încheiat în aprilie 2013 pe un an, adică până în aprilie 2014. Numai că în acest contract era trecută o clauză: că se poate întrerupe în situaţia în care nu igienizăm spaţiile. Arhiepiscopia s-a prevalat de acest lucru şi de faptul că ar fi primit sesizări că era mizerie în curte. A fost un pretext pentru a elibera mai repede spaţiul. În acest moment, contractul de comodat nu mai este valabil. Ne-am înţeles verbal că nu vom fi daţi afară până ne mutăm, dar este nevoie de mult timp“, a precizat medicul Camelia Biciuşcă.
Pe de altă parte, reprezentantul Mitropoliei Olteniei prezent pe şantier a spus „că au început lucrările pentru că nu puteau fi amânate. Casa aparţine bisericii şi nu poate fi lăsată să se degradeze. S-au scos trei maşini de gunoaie din curte şi de la subsol. Acum s-a trecut la modernizarea interiorului. Le-am cerut să mai elibereze din cabinete pentru a avansa lucrările. Oricum, nu au pacienţi… Studenţii nu vin. Şi atunci se mai pot muta şi pe la mansardă. Nu îi dăm afară, le-am cerut doar să cooperăm ca să ne putem desfăşura şi noi activitatea“.
Policlinica Studenţească nu este însă lipsită de pacienţi. Numai ieri, într-o oră, la cabinetele medicale s-au prezentat patru studenţi care aveau nevoie de consultaţii sau de adeverinţe necesare la facultate.

Noua locaţie nu este gata

În prezent, cadrele medicale de la Policlinica Studenţească nu au alt spaţiu în care să se mute. Universitatea din Craiova, instituţia beneficiară a serviciilor, care trebuie să asigure spaţiul necesar pentru cabinete, a pus la dispoziţia medicilor opt încăperi în Căminul studenţesc nr. 9 din Complexul Mecanică, imobil dezafectat de şase ani, care nu poate fi utilizat. Încăperile nu au curent electric, nu există calorifere, geamurile sunt sparte. „Noi suntem neutri în această problemă. Le-am asigurat spaţiul necesar, dar mai mult de atât nu putem face. Finanţarea pentru amenajare nu o asigurăm noi“, a precizat conf. univ. dr. Valeriu Cristian Stanciu, purtătorul de cuvânt al Universităţii din Craiova. În acest context, medicii spun că se ocupă personal cu amenajarea cabinetelor. „În momentul de faţă, tot ceea ce se face este cu bani de la noi. Primim şi ajutor. Primăria ne sprijină cu forţă de muncă, pentru că e sfârşit de an şi nu are buget pentru astfel de cheltuieli“, a precizat medicul Camelia Biciuşcă.
Medicii apreciază că ar fi nevoie de încă două luni pentru a rezolva problema spaţiului, timp în care ar trebui să-şi desfăşoare activitatea normal. Numai că, zilnic, consultaţiile medicale sunt conjugate cu activităţi de eliberare a încăperilor, iar spaţiul în care se acordă consultaţiile devine din ce în ce mai mic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS