22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSituaţie inedită: Soţul judecătoarei care l-a achitat pe Ioan Niculae are contract de arendă cu acesta

Situaţie inedită: Soţul judecătoarei care l-a achitat pe Ioan Niculae are contract de arendă cu acesta

Omul de afaceri Ioan Niculae și șeful CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, au fost achitați, miercuri, de Judecătoria Sector 1 în dosarul „Mită la PSD“. Soluția nu e definitivă, putând fi atacată cu recurs.
Judecătoarea Olimpia Creţeanu, care i-a achitat pe inculpații din dosarul „mită la PSD“, a făcut cerere de abținere în acest dosar, motivând că soțul său are un contract de arendă cu omul de afaceri Ioan Niculae, inculpat în cauza pe care urma să-l judece, după cum rezultă din actele publice din instanță. Cererea judecătoarei a fost însă respinsă pe motiv că situația „nu poate fi interpretată ca fiind un interes având în vedere că se invocă o relație contractuală începută anterior repartizării dosarului, relație ce nu are legătură cu soluționarea prezentului dosar“.
Potrivit declarației de avere, judecătoarea deține împreună cu soțul sau două terenuri în Teleorman, unul de 1,3 ha altul de 4,1 ha, arendate către Agro Invest SRL, la care acționar majoritar este Interagro, compania lui Ioan Niculae. Judecătoarea Olimpia Creţeanu a făcut cererea de abținere în dosar pe 25 iunie, însă i-a fost respinsă. Contractul de arendă apare în declarația de avere din 2013, unde judecătoarea menționează că soțul său, Virgil Creţeanu, încasează 400, respectiv 1.600 de lei de pe urma a două contracte cu SC Agro Invest SRL.
Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, acționar majoritar la Agro Invest SRL este Interagro, compania omului de afaceri Ioan Niculae. La momentul achiziționării de către Interagro, Agro-Invest deținea, în proprietate sau în arendă, aproximativ 2.000 de hectare, potrivit unor informații din presa locală.
Olimpia Creţeanu a ajuns la Judecătoria sector 1 în septembrie 2011, când a fost detașată de la Judecătoria Turnu Măgurele. Tot ea judecă și dosarul Necolaiciuc.
Urmărirea penală în dosarul „Mită la PSD“ a început în mai 2011, inculpații fiind trimiși în judecată în ianuarie 2012.
DNA l-a acuzat pe liderul PSD Brăila că s-a folosit de funcția pe care o deține în partid pentru „a obține pentru altul bani sau foloase necuvenite“, în campania electorală din 2009, când Mircea Geoană a candidat la președinția României.
Bunea Stancu i-ar fi cerut un milion de euro omului de afaceri Ioan Niculae, pentru a susține campania electorală a lui Mircea Geoană. O parte din bani, aproximativ 150.000 de euro, ar fi fost plătiți prin casa de sondaje Insomar, deținută de Sorin Ovidiu Vîntu.
În schimbul banilor, potrivit procurorilor, omul de afaceri ar fi urmat să aibă un cuvânt de spus la numirea unor persoane în funcții importante din guvern. Scopul ar fi fost ca persoanele ce ar fi urmat să fie numite în funcțiile importante să îi susțină interesele și anume să acorde avantaje companiilor sale și să le vândă gaz la un preț mult mai ieftin.
Dan Tapalagă
C. Pantazi
HotNews.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS