19.3 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalOlguţa, la plimbare fără finalizare

Olguţa, la plimbare fără finalizare

Primarul Lia Olguţa Vasilescu a efectuat vizite în China şi Franţa, sub motivul atragerii de investitori străini în Craiova. Oamenii de afaceri chinezi şi francezi nu şi-au arătat până acum faţa. Biletele de avion spre China au fost decontate din bugetul local. Cine a plătit excursia din Franţa?

În luna iunie 2013, o delegaţie condusă de primarul Lia Olguţa Vasilescu a efectuat o vizită oficială în China. Din delegaţie au mai făcut parte Cristina Calangiu – viceprimar, Marius Deca – prefect, Mihail Genoiu – consilier municipal, actual viceprimar, şi Ovidiu Flori – primarul comunei Işalniţa. Potrivit unui comunicat de presă de la acea dată, în programul delegaţiei erau incluse întâlniri cu oficialităţi şi oameni de afaceri din Shanghai, Jining şi Beijing. În baza Legii nr. 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public, GdS a solicitat municipalităţii să detalieze programul vizitei: nominalizarea oficialităţilor şi a companiilor vizitate, costurile şi sursa de finanţare a deplasării. După două săptămâni de la solicitarea GdS, reprezentanţii primăriei ne-au răspuns că „detaliile legate de această vizită şi de beneficiile pentru oraşul Craiova au fost prezentate în cadrul unei conferinţe de presă“. Dacă detaliile cerute ar fi fost prezentate în cadrul unei conferinţe de presă, GdS nu ar mai fi făcut solicitarea. Potrivit primăriei, biletele de avion până în China au costat 12.306 lei (2.800 de euro). Costurile au fost acoperite din bugetul local, iar restul cheltuielilor a fost „suportat de către partea chineză“, susţine primăria. O vizită în China, destinaţie turistică exotică, pentru atragerea de investitori străini este binevenită, dar craiovenii care au plătit biletele primarului şi delegaţiei sale au dreptul la un raport pe această temă. Craiovenii sunt interesaţi să afle dacă primarul şi delegaţia sa nu s-au dus în China doar să se plimbe. Este un interes legitim, nu merită un răspuns în bătaie de joc.

Vizită în Franţa
pe banii cui?

Neprimind detalii despre vizita în China, reporterii GdS au făcut câteva investigaţii. Aşa am aflat că în Jining, unul dintre oraşele vizitate, îşi are sediul compania Shandong Ningjian Construction Group Co Ltd., care a anunţat recent că intenţionează să construiască la Craiova cel puţin 1.000 de apartamente, la preţul de maximum 400 euro/mp, în termen de doi ani de la semnarea contractului. Chinezii sunt prezenţi în România din 2008, filiala din ţara noastră avându-l ca acţionar şi pe Zhu Rong Fu – membru al Casei Româno – Chineze (CRC), al cărei preşedinte este Nicu Vasilescu – deputat PSD de Dolj. Printre membri se află şi Florea Voinea – senator PSD de Dolj. În luna iulie, CRC şi-a deschis filială la Craiova – preşedinte fiind Alin Mitrică, iar vicepreşedinte Radu Preda – director al RAT Craiova şi un apropiat al Olguţei Vasilescu. A zburat Olguţa Vasilescu în China să discute cu chinezii din Jining, prezenţi în România din 2008? Posibil. Dar ce a căutat la Shanghai şi Beijing? La această întrebare nu avem un răspuns. Pe de altă parte, trebuie spus că investitorii chinezi ai Olguţei au fost puşi în aşteptare, deoarece primăria a motivat că aşteaptă adoptarea unei noi legi a parteneriatului public-privat pentru a continua discuţiile.
O altă vizită cu rezultate incerte a fost deplasarea la Marsilia (Franţa), în luna octombrie 2013. GdS a solicitat detalii despre costurile vizitei şi sursa de finanţare, programul vizitei şi rezultatele obţinute. De asemenea, am vrut să ştim dacă vizita a fost aprobată de Consiliul Local (CL) Craiova, dacă a fost prezentată o informare cu scopul, durata, costurile şi rezultatele vizitei. La fel, primăria susţine că aceste informaţii au fost transmise printr-un comunicat de presă, inexistent însă în arhiva GdS. În alte surse se spune că vizita a avut „un scop informal, în vederea obţinerii titlului «Craiova Capitală Culturală Europeană 2021», dar s-au purtat discuţii şi cu oameni de afaceri dispuşi să inveastească în oraşul Craiova“.
Delegaţia condusă de Olguţa Vasilescu nu a prezentat până acum ceea ce a documentat la Marsilia. Investitorii din Franţa par să aibă şi ei soarta chinezilor. În ceea ce priveşte vizita, potrivit primăriei, „costurile deplasării nu au fost suportate din bugetul local şi nu a fost nevoie de aprobarea CL“. Interesant! Totuşi, de unde au fost suportate costurile? Dacă Olguţa Vasilescu nu a fost la Marsilia în calitate de turist, ci în calitate de primar al Craiovei, avem dreptul să ştim şi noi cine i-a plătit biletul şi cazarea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS