13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDinel Staicu, trimis din nou în judecată pentru dare de mită

Dinel Staicu, trimis din nou în judecată pentru dare de mită

Judecătorul care l-a favorizat pe Dinel Staicu în schimbul unor importante sume de bani – Veronica Cârstoiu – şi fiul său Florin Cergan au fost trimişi ieri în judecată de procurorii anticorupţie, alături de Dinel Staicu, acuzat de dare de mită şi cumpărare a influenţei.
Potrivit rechizitoriului remis spre soluţionare Curţii de Apel Bucureşti – instanţă unde judecătoarea Cîrstoiu a lucrat până nu de mult – în cursul lunii februarie 2012, aceasta a primit prin inculpata Dascălu Adriana, aproximativ 630.000 de euro de la Dinel Staicu, pentru a pronunţa, împreună cu ceilalţi doi membri ai completului de judecată o soluţie de admitere a contestaţiei în anulare formulate de Dinel Staicu, într-un dosar în care fusese condamnat la şapte ani închisoare (fraudarea Băncii Internaţionale a Religiilor).
Banii au fost primiţi prin medierea lui Staicu Marian (fratele lui Staicu Dinel) şi a inculpatei Popescu Carmen Ioana. Ulterior, judecătoarea Cîrstoiu şi colegii săi s-au pronunţat în favoarea lui Dinel Staicu, înlăturând pedeapsa definitivă de şapte ani de închisoare aplicată lui Dinel Staicu.
Anterior, Adriana Dascălu îi ceruse lui Dinel Staicu suma de 2,5 milioane de euro, sumă diminuată ulterior, succesiv, la două milioane de euro şi 1,5 milioane de euro. Din banii pretinşi, Dascălu a primit 1,2 milioane de euro de la Marian Staicu, care s-a preocupat împreună cu economista lui Dinel – Carmen Ioana Popescu – de procurarea banilor.
Pentru a disimula originea ilicită a banilor primiţi (suma de aproximativ de 630.000 de euro), judecătoarea Cîrstoiu Veronica a determinat-o pe sora sa să schimbe o parte din banii primiţi sub formă de mită (prin cumpărare pe numele surorii sale, la data de 12 septembrie 2012, a unui apartament în Bucureşti, la preţul de 636.642,8 lei).

Dinel Staicu, favorizat prima dată în 2011

Raportat la intervenţiile făcute în favoarea inculpatului Dinel Staicu (în dosarul fraudării BIR), procurorii anticorupţie precizează că prima faptă de corupţie, în ordinea cronologică a evenimentelor, s-a consumat în perioada februarie – martie 2011, când inculpata Dascălu Adriana a pretins suma de 500.000 de euro de la inculpatul Staicu Dinel, lăsând să se creadă că are influenţă asupra judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I penală care intrau în compunerea completului învestit să soluţioneze recursul, în dosarul în care acesta era judecat pentru fraudarea BIR.
„În condiţiile în care Staicu Dinel refuzase propunerea iniţială şi după ce a primit decizia definitivă de condamnare la şapte ani închisoare, Dascălu Adriana a pretins din nou, de la inculpatul Staicu Dinel, în perioada august – septembrie 2011, suma de 500.000 de euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti, pentru a-i determina să pronunţe în beneficiul acestuia o hotărâre favorabilă, constând în admiterea unei contestaţii în anulare şi înlăturarea pedepsei definitive de şapte ani închisoare. Ulterior, Dascălu Adriana a primit de la Staicu Dinel, prin intermediul fratelui său Staicu Marian, suma de 500.000 de euro, în scopul specificat mai sus, însă a restituit banii în întregime, întrucât, la acea dată, beneficiul promis nu a fost obţinut“, notează DNA în rechizitoriu.
Potrivit acestuia, demersurile au fost reluate de Dascălu Adriana în a doua jumătate a anului 2011, fiind finalizate prin admiterea contestaţiei în anulare, în schimbul sumei de bani.

Confiscare extinsă pe averea judecătoarei şi fiului său

Procurorii anticorupţie au dispus aplicarea dispoziţiilor legale privitoare la confiscarea extinsă asupra averii judecătoarei Veronica Cîrstoiu şi a fiului său Florin Cergan.
Totodată, s-a instituit sechestru asigurător pe bunurile mobile şi imobile aparţinând celor doi, în vederea confiscării speciale a sumelor de 630.000 de euro (care a făcut obiectul infracţiunii de luare de mită) şi 156.351 de lei (cu care s-a constituit parte civilă Curtea de Apel Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune) de la inculpata Cîrstoiu Veronica, precum şi pentru confiscarea extinsă a bunurilor Cîrstoiu Veronicăi (în perioada 2007 şi până în prezent) şi pentru confiscarea extinsă a bunurilor lui Cergan Florin (din anul 2008 şi până în prezent).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS