10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDolj: Masterplanul pentru infrastructura de apă, canalizare şi deşeuri, în atenţia autorităţilor judeţene

Dolj: Masterplanul pentru infrastructura de apă, canalizare şi deşeuri, în atenţia autorităţilor judeţene

\n

Președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, a prezidat, ieri după-amiază, adunările generale ale asociaților (AGA) de la organismele care implementează două dintre proiectele majore cu finanțare europeană din judeţ: Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Oltenia“, care asigură realizarea masterplanului pentru alimentarea cu apă și evacuarea apelor uzate, și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară de Gestionare a Deșeurilor ECODOLJ.

Adunările generale au fost convocate de şeful administraţiei doljene, Ion Prioteasa, în calitate de președinte al celor două asociații intercomunitare, în vederea soluţionării unor aspecte privitoare la derularea proiectelor menţionate, a căror valoare totală depăşeşte 530 de milioane de euro, incluzând alocarea estimată pentru perioada de programare 2014-2020.
Cu această ocazie, Ion Prioteasa, președintele CJ Dolj, a subliniat, printre altele, că administrația județeană va acoperi cota de contribuție financiară care le revine localităților beneficiare la finanțarea proiectului privind masterplanul pentru deșeuri, sens în care se va recurge la contractarea unui credit bancar.

Cu o valoare totală de 53.612.797 de euro, inclusiv TVA, proiectul „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Dolj“ prevede achiziţia de pubele, compostoare individuale, containere de colectare şi autovehicule speciale, dar şi construirea unei stații de sortare, la Craiova, a două stații de compostare (Craiova și Calafat) şi a patru stații de transfer al deşeurilor (Filiași, Dobrești, Băilești și Calafat).

Printre punctele de pe ordinea de zi a AGA a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Oltenia“, care implementează masterplanul pentru alimentare cu apă și evacuarea a apelor uzate, s-a aflat acceptarea, în calitate de noi membri, a 13 localități din județul Dolj. Preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, a apreciat că, din punct de vedere al alocărilor, se poate vorbi despre unul dintre cele mai ample proiecte cu finanţare europeană la nivel naţional.
„Masterplanul pentru alimentare cu apă și canalizare merge mai departe în forță. Vorbim despre o primă fază în care au fost atrase 185 de milioane de euro și care se află în implementare, dar și de o a doua etapă, cu încă aproape 300 de milioane de euro pentru care sunt purtate negocieri.

Ieri, s-au alăturat 13 noi membri, crescând astfel sfera beneficiarilor cu localităţile Botoșești-Paia, Braloștița, Brădești, Caraula, Castranova, Cerăt, Dobrești, Lipovu, Leu, Negoi, Seaca de Pădure, Țuglui și Unirea. Privit în ansamblu, este, probabil, cel mai mare proiect care a fost accesat în România, cu aproape 500 de milioane de euro care vin în judeţul nostru pentru reţelele de apă și sistemele de canalizare“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa. Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Oltenia“ ajunge astfel la un număr total de 102 membri, calitate pe care o au judeţul Dolj, 99 de unităţi administrativ-teritoriale din Dolj, precum şi două localităţi din judeţul Gorj.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS