10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiova: "Din suflet de român", la Teatrul Liric "Elena Teodorini"

Craiova: „Din suflet de român”, la Teatrul Liric „Elena Teodorini”

Primăria Municipiului Craiova şi Consiliul Local Municipal organizează sâmbătă, începând cu ora 17.00, în sala Teatrului Liric „Elena Teodorini” spectacolul „Din suflet de român”, în interpretarea Corului Bărbătesc din Finteuşu Mare, judeţul Maramureş, informează Primăria Craiova într-un comunicat. Spectacolul este organizat la iniţiativa şi cu sprijinul Şcolii Gimnaziale nr.1 Urdari, judeţul Gorj. Anul acesta, la 1 decembrie  se împlinesc 95 de ani de la primul concert susţinut de acest cor.

La 1 Decembrie 1918, în Şomcuţa Mare, erau adunaţi românii aşteptând să primească veşti de la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia, unde trebuia sa se ia hotărârea de făurire a României Mari. Când s-a anunţat consfinţirea Marii Uniri, corul finteuşean a cântat, “Pe-al nostru steag e scris Unire”. De-a lungul timpului, corul şi-a format repertoriul din melodii dedicate  dragostei de neam şi ţară.

Pe parcursul celor 95 de ani de existenţă corul a realizat  schimburi culturale cu formaţii din Italia, Franţa, Spania, Ungaria, Polonia, Ucraina, Republica Moldova, Elveţia.
În România, corul a susţinit concerte în aproape toate zonele ţării: de la Iaşi, Putna, Baia Mare, Borşa, Satu Mare, Oradea, Cluj Napoca, Bucureşti, până la Deva, Tg.Jiu, Turnu Severin, Timişoara, Urdari -Gorj, etc.

Pentru prima data, sâmbătă, Corul Bărbătesc din Finteuşu Mare judeţul Maramureş va fi prezent la Craiova. De altfel, este în premieră când interpreţi consacraţi din zona Maramureşului vin în oraşul nostru să ne prezinte crâmpeie din datinile, obiceiurile şi dragostea lor de popor şi ţară. Intrarea publicului va fi liberă, în limita locurilor disponibile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS