11.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalTot mai mulţi copii bâlbâiţi şi cu tulburări de limbaj

Tot mai mulţi copii bâlbâiţi şi cu tulburări de limbaj

Numărul copiilor cu tulburări de limbaj a crescut alarmant în ultimii ani, la fel ca şi al celor cu diverse dizabilităţi, susţin reprezentanţii Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE) Dolj. Specialiştii trag un semnal de alarmă, sfătuind părinţii să solicite sprijin cât mai devreme pentru rezolvarea cât mai eficientă a problemei copilului. În judeţul Dolj, sunt doar 11 logopezi în cabinetele interşcolare, ceea ce-i determină pe cei care pot ajuta la corectarea limbajului să facă o selecţie a cazurilor în funcţie de gravitatea tulburării.

La CJRAE Dolj sunt angajaţi 11 logopezi, fiecare din ei desfăşurând activitate cu aproximativ 40 de copii pe an. Părinţii trebuie să ştie că şedinţele de logopedie sunt gratuite şi se efectuează în incinta unităţilor de învăţământ. Tulburările de limbaj în rândul copiilor sunt extrem de numeroase, având în vedere, spre exemplu, că, la acest început de an, doar un singur logoped a identificat 93 de copii care au nevoie de logopedie. „Şedinţele de recuperare pot varia de la câteva săptămâni şi chiar la un an, în funcţie de fiecare copil. Având în vedere numărul mare de cazuri întâlnite, cum se eliberează un loc, alt copil cu tulburări de limbaj ajunge la noi. De la an la an, ne confruntăm cu tot mai multe cazuri de copii cu tulburări de limbaj, dar şi de copii cu sindrom Down sau tulburări din spectrul autismului. Vorbind însă de copiii clinic sănătoşi, cu un IQ normal, cu o dezvoltare firească pentru vârsta lor, fără alte dizabilităţi asociate, părinţii trebuie să ştie că apariţia şi dezvoltarea limbajului diferă de la un caz la altul, se face treptat, cu achiziţii din ce în ce mai bogate, de la o perioadă la alta, iar diversele tulburări de limbaj care apar pot fi considerate fiziologice („normale“), până în jurul vârstei de patru-cinci ani. Avem tot mai mulţi elevi de la clasele pregătitoare şi I care prezintă probleme de vorbire“, a precizat  Mihaela Cioroianu, logoped în cadrul CJRAE, Centrul Logopedic Interşcolar din Craiova.

Logopezii caută elevii cu probleme

Specialiştii în logopedie susţin că în Craiova, în multe din cazuri, părinţii tratează cu superficialitate tulburările de limbaj ale copilului, găsind de fiecare dată tot felul de pretexte care de care mai puerile. Logopezii susţin că numai o muncă în echipă alături de părinţi poate duce la rezultate bune, într-un timp foarte scurt. „Neagă pur şi simplu problemele copilului, dau vina, de exemplu, pe vârstă, pe faptul că nu au timp, că probleme de limbaj a avut şi alt membru al familiei, problemă rezolvată odată cu trecerea anilor. Vrem să atenţionăm părinţii că începerea şedinţelor de logopedie de la o vârstă cât mai fragedă rezolvă mult mai rapid o tulburare de limbaj. Avem, de exemplu, cazuri când copiii ajung la noi la vârsta de opt-nouă ani, când terapia de recuperare nu mai dă rezultate. Tocmai de aceea, la fiecare început de an şcolar încercăm să identificăm în şcoli copiii care au tulburări de limbaj. Părinţii trebuie să ştie că problemele de limbaj pot duce la eşec şcolar. Am avut şi surprize când, după identificarea copiilor care au nevoie de şedinţe de logopedie şi înştiinţarea părintelui despre această problemă, acesta să refuze să îşi înscrie copilul pentru a scăpa de tulburarea de vorbire. La clasa I, poate pentru un părinte nu este deranjant faptul că fiul sau fiica nu-l pronunţă pe „r“, cea mai frecventă, de altfel, problemă în rândul copiilor, însă aceştia trebuie să ştie că această problemă se poate reflecta şi în scris. După şedinţa de recuperare efectuată săptămânal de noi în cabinetele şcolare, părintele trebuie să continue munca împreună cu copilul, pentru că altfel este în zadar. Nu le arătăm tehnici complexe, dar sunt exerciţii care se pot face. Avem copii care după vacanţa de vară, de exemplu, revin cu aceeaşi problemă pentru care noi am lucrat săptămâni“, a adăugat angajatul CJRAE Dolj.
Copiii din mediul rural care au tulburări de limbaj sunt aşteptaţi la sediul CJRAE Dolj pentru şedinţe de logopedie.
Pentru a avea copii sănătoşi şi care să nu dezvolte tulburări de limbaj, specialişii ne recomandă să vorbim cât mai mult şi corect cu copiii, să-i tratăm ca pe nişte adulţi, să-i antrenăm în activităţi cotidiene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS