13.4 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalScriitori la Tradem

Scriitori la Tradem

Scriitorii Cornel Mihai Ungureanu şi Silviu Gongonea sunt invitaţii lui Nicolae Coande, astăzi, de la ora 17.00, în cadrul proiectului cultural „Scriitori la Tradem“, la Casa de Cultură „Traian Demetrescu“ din Craiova.
Cei doi scriitori olteni vor citi proză şi poezie din cele mai recente pagini scrise ale lor. Cornel Mihai Ungureanu, „scriitorul cu instrumentarul cel mai fin pe care îl cunosc în acest moment în oraș, un autor a cărui finețe o situez în descendența unui Livius Ciocârlie sau a prozatorilor Școlii de la Târgoviște“, după cum menţiona poetul Nicolae Coande, va încânta auditoriul cu câteva rânduri din romanul la care scrie și va susține o conferință-confesiune, „Dincolo de geamandură – scriitor în largul lui“.
„Voi citi la Tradem un fragment din romanul la care lucrez, «Bărbaţii aceştia pe care îi iubim», şi voi susţine o miniconferinţă. Cartea este despre zonele amorfe dintre oameni, cele care, din cauza precauţiilor duse la infinit, rămân neexplorate. Despre accesul la intimitate, la taine mai mari sau mai mici, la ceea ce ascundem – de obicei, nu crime sau mizerii strigătoare la cer, ci momente de laşitate, de promiscuitate. În conferinţă mă voi referi la scriitorul care, pentru a crea, are nevoie să se îndepărteze de plaja cu muzică şi dughene cu cârnaţi. Doar la geamandură începe să se simtă în largul lui, atras de hărmălaia lumii şi de siguranţa malului, dar şi de chemările sirenelor din larg, de apele de adâncime şi pericolele pe care le implică“, a precizat Cornel Mihai Ungureanu.
Pe de altă parte, Silviu Gongonea, retractilul poet și, mai nou, doctor al Literelor craiovene (cu o carte despre Gellu Naum foarte bine primită de revistele „Cultura“ și „România literară“) va vorbi „Despre poezie“, dar va citi și versuri. „Silviu Gongonea face parte din aceeași tipologie artistă, defensivă, retrasă în pliurile propriei literaturi concepută aidoma unei șoapte în care pune fervoarea strigătului pe care și-l reprimă. Sunt doi scriitori pe care mizez – pentru calitățile lor dovedite literar, dar și umane“, a mai precizat poetul Nicolae Coande.
Proiectul cultural „Scriitori la Tradem“ a fost iniţiat în anul 2010, cu sprijinul Casei de Cultură „Traian Demetrescu“ din Craiova.
În cadrul întâlnirilor desfăşurate începând cu anul 2010 sub auspiciile literaturii de calitate au fost invitaţi până în prezent numeroşi scriitori români, care au susţinut recitaluri poetice sau conferinţe despre literatură, artă, cultură precum Gheorghe Grigurcu, Nichita Danilov, Radu Aldulescu, Marian Drăghici, Mircea Bârsilă, Claudiu Komartin, Sorin Vidan, Vasile Baghiu, Peter Sragher, Paul Vinicius, Bogdan Ghiu, Adrian Mihalache, Michael Astner, Dumitru Ungureanu, Ioan Es. Pop, Radu Vancu, Dragoş Varga, Dan Sociu, Peter Waugh, Dan Stanca, Anton Jurebie, Liviu Ioan Stoiciu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS