15.1 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal"Quod Erat Demonstrandum", Premiul Special al Juriului la Festivalul de Film de la Roma

„Quod Erat Demonstrandum”, Premiul Special al Juriului la Festivalul de Film de la Roma

Filmul românesc „Quod Erat Demonstrandum”, în regia lui Andrei Gruzsniczki, prezentat în competiția oficială a celei de-a VIII-a ediții a Festivalului de Film de la Roma, a obținut Premiul Special al Juriului prezidat de regizorul american James Gray, conform Agerpres.
Realizatorul Andrei Gruzsniczki, prezent la ceremonia oficială de decernare a premiilor, care a avut loc sâmbătă seară la Auditoriumul „Parcul Muzicii” de la Roma, sediul festivalului, i-a mulțumit, emoționat, juriului pentru „această onoare”.
În rolurile principale au fost distribuiți actorii Ofelia Popii, Sorin Leoveanu, Florin Piersic Jr., Virgil Ogășanu și Dorian Boguță. „Quod Erat Demonstrandum” a fost proiectat la Roma în premieră mondială, pe data de 12 noiembrie, fiind primul film românesc prezentat vreodată în competiția oficială a Festivalului de Film din capitala Italiei, de la fondarea acestuia, în anul 2006.
Este vorba despre cel de-al doilea lungmetraj al lui Andrei Gruzsniczki, care a debutat în 2009, cu „Cealaltă Irina”.
Acțiunea filmului se petrece la București, în 1984, și povestește viața unui tânăr matematician, interpretat în mod impecabil de Sorin Leoveanu, care decide să publice o lucrare științifică într-o revistă americană, fără aprobarea autorităților române, provocând o serie de evenimente neașteptate. „Un film foarte bun, despre viața unor tineri intelectuali români în timpul Securității lui Ceaușescu, povestit ca un „thriller” implacabil și ca o teoremă matematică. O poveste despre dragoste, prietenie și trădare, care demonstrează că nu există decizii importante fără mari consecințe”, a scris cotidianul roman La Repubblica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS