14.5 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalElevii se plâng de frigul din Şcoala „Sfântul Gheorghe“

Elevii se plâng de frigul din Şcoala „Sfântul Gheorghe“

Vremea rece începe să se facă simţită şi în unităţile de învăţământ din Craiova. Elevii din clasele primare de la Şcoala „Sfântul Gheorghe“ deja trăiesc pe pielea lor ce înseamnă scăderea temperaturilor din termometru. Şi asta pentru că într-una din clădirile unităţii de învăţământ, mai exact la fosta Şcoală nr. 24, situată în cartierul Brazda lui Novac, sistemul de încălzire nu funcţionează aşa cum ar trebui. În imobilul în care se află şi sediul Poliţiei Locale, căldura este la capacitate maximă doar la parter. În rest, scade. Până la etajul II, caloriferele fie nu mai încălzesc deloc, fie încălzesc doar parţial. Aşa este şi pe holuri, dar şi în clase. „Decât doi elemenţi se încălzesc din tot caloriferul. Aşa este în clasa noastră“, a spus una dintre învăţătoarele cu care am vorbit în clasele cu probleme. De frigul din clase ştiu şi îngrijitorii clădirii. „În aceste clase, încălzirea nu se face pe aceeaşi centrală. În prima dintre ele este bine, că s-au pus geamuri tremopan, dar în celelalte este frig. Aşa este pe acest palier“, a declarat femeia de serviciu. Cum este dimineaţa în clase ştiu cel mai bine micuţii din clasa a II-a, care nu au mai mult de opt anişori. „Dimineaţa stăm cu gecile pe noi şi câte o oră“, a spus o elevă. „Pe sub uniforme mai luăm pulovere sau câte o vestă mai groasă, ca să nu stăm cu gecile, să putem scrie“, a explicat alt copil.

Conducerea şcolii nu ştia de problemă

Când întrebăm despre frigul din clase, managerul unităţii de învăţământ pare să fie luat prin surprindere. „Mie nu mi-a semnalat nimeni că ar fi astfel de probleme. Culmea este că unul dintre cadrele didactice cu care aţi vorbit în clase este membru în Consiliul de Administraţie şi nu a spus nimic la şedinţă“, a precizat Nicolae Radu. Nici îngrijitorul şcolii nu ştie cât de reci sunt caloriferele, deşi susţine că zilnic le aeriseşte. „În fiecare dimineaţă le aerisesc, dar nu mi-a spus nimeni că e frig în clase. Caloriferele sunt vechi şi e posibil să fie înfundate cu mizerie“, a declarat acesta. Pe holuri, unele calorifere nu mai funcţionează deloc, iar la anumite etaje frigul este amplificat de lipsa geamurilor. Acestea s-au spart şi au fost înlocuite cu câteva bucăţi pe placaj. Speranţele pentru remedierea situaţiei sunt legate de anul viitor. Şcoala este prinsă
într-un proiect de reabilitare, care vizează schimbarea tocăriei şi a caloriferelor, despre care conducerea spune că sunt din 1968. Până atunci însă, nu se întrevăd alte posibilităţi, cel puţin deocamdată. Părinţii se tem însă pentru sănătatea copiilor, mai ales pentru perioada iernii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS