16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjFraudă cu fonduri europene

Fraudă cu fonduri europene

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Biroul Teritorial Târgu Jiu au dispus trimiterea în judecată a trei gorjeni implicaţi în fraude cu fonduri europene în valoare de 32.000 de euro. Cei trei sunt: Mihaela Pătrăşcoiu, fostă Buliga, Nicolae Vasile Pătrăşcoiu (soţul Mihaelei Pătrăşcoiu) şi Petrică Şuţu. Mihaela Pătrăşcoiu este acuzată de săvârșirea infracțiunilor de tentativă la infracțiunea de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, tentativă la infracțiunea de înșelăciune, fals material în înscrisuri oficiale în legătură directă cu infracțiunea împotriva intereselor financiare ale Comunităților Europene, în formă continuată. Vasile Pătrăşcoiu este acuzat de: complicitate la tentativă la infracțiunea de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, complicitate la tentativă la infracțiunea de înșelăciune, fals în declarații în legătură directă cu infracțiunea împotriva intereselor financiare ale Comunităților Europene.

Documentaţii semnate în fals

De asemenea, medicul veterinar Petrică Şuţu a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la tentativă la infracțiunea de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, complicitate la tentativă la infracțiunea de înșelăciune. Şuţu mai este acuzat de fals intelectual în legătură directă cu infracțiunea împotriva intereselor financiare ale Comunităților Europene în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură directă cu infracțiunea împotriva intereselor financiare ale Comunităților Europene în formă continuată. Potrivit rechizitoriului DNA, Mihaela Pătrășcoiu, beneficiar al Proiectului accesat în cadrul programului FEADR – Măsura 112 „Instalarea tinerilor fermieri“, în baza aceleiași rezoluții infracționale, în perioada 25.05.2012 – 6.06.2012, a semnat în fals zece formulare de mişcare a animalelor, întocmite cu date nereale de medicul veterinar Petrică Şuţu. Actele au fost prezentate la dosarul cererii de finanțare înregistrată la Oficiul Județean de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (OJPDRP) Gorj. La acestea a atașat documente ce cuprindeau atât date nereale, cât și o declarație întocmită în numele unei alte persoane, semnată în fals, în scopul de a îndeplini cerințele de eligibilitate pentru obținerea sumei de 32.000 de euro, dintre care 25.600 de euro fonduri europene și 6.400 de euro fonduri naționale.

Falsuri depuse
la primărie

Totodată, Nicolae Pătrășcoiu a întocmit și a depus, la Primăria Schela, o declarație pe propria răspundere în care a atestat fapte și împrejurări necorespunzătoare adevărului. Ulterior, la solicitarea Mihaelei Pătrășcoiu, soția lui Nicolae Pătrăşcoiu, a fost eliberat extrasul din registrul agricol cu mențiuni false, pe care ulterior inculpata le-a folosit la dosarul cererii de finanțare înregistrată la OJPDRP, în scopul de a îndeplini cerințele de eligibilitate în cadrul proiectului finanțat prin programul FEADR. „Inculpatul Șuţu Petrică, în calitate de medic veterinar, în perioada 25.05.2012 – 18.06.2013, în baza aceleiași rezoluții infracționale a eliberat o adeverință care cuprindea date nereale și a întocmit în fals zece formulare de mişcare a animalelor care au fost semnate ulterior de inculpata Pătrășcoiu Mihaela și utilizate la dosarul prin care solicita finanțarea. În baza aceleiași rezoluții infracționale, inculpatul Șuţu Petrică, în perioada septembrie 2012 – februarie 2013, pentru a justifica eliberarea unor documente, a întocmit în fals, în numele unor persoane, cinci cereri pe care le-a antedatat. Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecătoria Târgu Jiu“, se precizează într-un comunicat al DNA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS