16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalAutoturisme în valoare de 500.000 de lei, confiscate

Autoturisme în valoare de 500.000 de lei, confiscate

Poliţiştii de frontieră din Mehedinţi au reţinut în cele două puncte vamale, PF I şi PF II, în aproape un an, 18 autoturisme, motociclete şi mopede, toate fiind semnalate ca furate din străinătate, valoarea totală la care ridică acestea fiind de 500.000 de lei. Principalii „furnizori“ de autovehicule furate care tranzitează frontierele României dinspre Serbia sunt în continuare Franţa, Italia, Bosnia-Herţegovina, Slovacia şi Austria, iar persoanele implicate provin din România, Serbia, Italia şi Bulgaria.
Traficul cu autoturisme furate din străinătate rămâne şi în această perioadă „în atenţia“ grupurilor infracţionale transnaţionale, fiind o activitate ce aduce beneficii financiare substanţiale membrilor reţelelor deja specializate şi extrem de bine organizate din vestul către estul Europei. Cunoaşterea metodelor infracţionale ale traficanţilor, accesul facil la bazele de date ale Sistemului Informatic Schengen, procedurile de lucru unitare şi eficiente au condus la descoperirea de către poliţiştii de frontieră mehedinţeni, de la începutul anului şi până în prezent, a 18 autovehicule furate din străinătate în valoare de 500.000 de lei.
„Din analiza efectuată de poliţiştii de frontieră, s-a stabilit că, în general, reţelele de traficanţi sunt organizate pe trei grupe mari, respectiv cele specializate în furtul autoturismelor de lux, cele specializate în furtul autoturismelor de categorie mijlocie şi cele specializate în furtul autovehiculelor utilitare. La rândul lor, aceste grupe sunt subdivizate în mai multe echipe infracţionale. Se remarcă faptul că, în ultimii ani, reţelele specializate s-au orientat şi spre furtul de autovehicule utilitare, motociclete şi ATV-uri, care sunt furate şi transportate în baza unor documente false în România“, a declarat Valeriu Pera, purtător de cuvânt în cadrul IJPF Mehedinţi.
Cele mai frecvente moduri de operare ale traficanţilor de maşini sunt frauda la asigurări – cu acordul proprietarului, maşina este transportată în altă ţară, „spălată“ prin vânzări succesive şi ulterior declarată ca fiind furată chiar de proprietar, furtul la comandă, deturnarea sau frauda la firmele de închirieri – se racolează o persoană fără posibilităţi materiale care contra unei sume modice acceptă să deschidă pe numele său un cont într-o bancă şi implicit să obţină  o carte de credit, document în baza căruia persoana închiriază de la firmele de profil autoturismul; furtul de la firmele de leasing auto, speţe în care traficanţii abuzează de încrederea proprietarilor, neplătind ratele şi vânzând autovehiculele la preţuri subevaluate amatorilor de chilipiruri. Rutele folosite de traficanţi sunt în general orientate dinspre ţările din Europa de vest cu finalitate în ţările din Europa de est şi foste membre URSS.
În majoritatea cazurilor, cei care se aflau la volanul autovehiculelor respective au declarat pe timpul cercetărilor că nu ştiau că autoturismele se află în atenţia autorităţilor ca fiind furate, ei fiind doar „cumpărători de bună credinţă“. Alţii au susţinut că au primit o sumă de bani (în general, până la 500 de euro) pentru a transporta maşina şi nu ştiau că aceasta era furată.
Majoritatea autoturismelor de lux descoperite de poliţiştii de frontieră mehedinţeni aparţin unor firme ca Audi, Mercedes şi BMW.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS