13.4 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalŞi student, şi cu slujbă

Şi student, şi cu slujbă

\n

Sunt din ce în ce mai mulţi studenţi la Universitatea din Craiova care lucrează în timpul facultăţii. Lipsa banilor, dar şi câştigarea experienţei sunt principalele motive pentru care studenţii îşi sacrifică timpul liber.

Când nu sunt la facultate, mulţi studenţi din Craiova sunt la locurile de muncă. Chiar dacă nu îşi găsesc un job în domeniul în care se pregătesc în facultate, tinerii vor să-şi câştige singuri banii de buzunar. Fie că vor să fie independenţi financiar, fie vor să câştige experienţă, mulţi dintre studenţii craioveni aleg să lucreze în timpul facultăţii.
De pildă, Roxana Sorică, studentă în anul III la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, este una dintre tinerele care a ales să lucreze ca să se poată întreţine: „Este foarte obositor să fii student şi să şi lucrezi, dar ai şi avantaje. În primul rând, este vorba de partea materială, iar în al doilea rând am învăţat multe lucruri noi. Eu lucrez ca sales assistant la un magazin de îmbrăcăminte. Nu este foarte greu ceea ce fac, însă problema intervine atunci când merg şi la facultate pentru că este destul de obositor. Am vrut să mă angajez deoarece studenţilor care termină acum o facultate nu li se acordă nici o şansă dacă nu au şi experienţă. Pentru nimeni nu contează dacă ai terminat facultatea cu media 10. Nimeni nu o să se uite la notă pe CV pentru că se caută experienţă“.
Un alt exemplu este Mih­nea Socol, student în anul II la Jurnalism, care preferă să-şi petreacă timpul liber muncind şi căpătând experienţă chiar în domeniul în care se pregăteşte: „Sunt content writer la BlogAwards (redactor – n.r.) şi PR. Ceea ce fac mi se potriveşte din moment ce sunt la Facultatea de Jurnalism şi în anul I chiar am avut cursuri despre relaţii publice. În plus, am şi o diplomă pentru aceste cursuri. Cred că acest lucru m-a ajutat să-mi găsesc mai uşor acest job. Am vrut să încep să lucrez din timpul facultăţii pentru a fi obişnuit cu munca şi pentru a avea mai multă experienţă trecută în CV. Este foarte solicitant pentru că în fiecare zi, după ce termin cursurile, trebuie să încep serviciul. Programul flexibil pe care îl am la acest loc de muncă este un avantaj pentru mine ca student, permiţându-mi să merg la cursuri. Un dezvantaj ar fi timpul liber pe care nu mai pot să-l petrec cu prietenii“. „Eu sunt profesoară de geografie şi, după ce termin orele cu elevii, vin şi la master. Este destul de solicitant, dar mă bucur foarte mult că am reuşit să ajung să lucrez în domeniul pentru care m-am pregătit. Sunt foarte mulţi tineri care termină facultatea şi ajung să lucreze pe nişte posturi unde ar putea să muncească chiar dacă nu ar avea studii superioare. Munca în timpul facultăţii îi ajută pe studenţi să se dezvolte mult şi să câştige experienţa de care au nevoie“, spune Mihaela Pasă.

Optimişti chiar dacă nu lucrează în domeniul pentru care se pregătesc

Independenţa financiară îi împinge pe unii studenţi craioveni să lucreze în timpul facultăţii, indiferent de domeniu, dar fără să-şi abandoneze sau să-şi neglijeze facultatea. Valeria P. este studentă la Facultatea de Litere şi în weekenduri lucrează ca ospătar la diferite evenimente: „Lucrez de patru ani ca ospătar şi fac asta pentru a câştiga un ban. Nu este uşor să pierzi nopţile în weekenduri şi lunea să o iei de la capăt cu facultatea, dar nu este imposibil. Oricine vrea poate să lucreze şi să şi înveţe. Important este să ai voinţă şi să îţi doreşti să faci ceva în viaţă. Până acum, am lucrat aşa pentru că nu am avut studiile terminate, dar după ce o să absolv facultatea o să încerc să mă angajez în domeniu“. Alt student care lucrează în timpul facultăţii, iar jobul său nu are nici o legătură cu domeniul pentru care se pregăteşte, este Cristian Păun, şofer de taxi: „Întotdeauna mi-a plăcut să nu depind de nimeni. Îmi place să am banii mei, să nu le mai cer părinţilor şi să nu îmi ceară nimeni socoteală pe ce îi cheltuiesc. Sunt student la Mecanică şi nu mi-e ruşine să recunosc că lucrez pe taxi. Timp liber nu prea mai există pentru mine pentru că, atunci când nu sunt la serviciu, sunt la facultate şi invers“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS