14.8 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalTârgul „Caracal“, fără autorizaţii

Târgul „Caracal“, fără autorizaţii

\n

Deşi s-a deschis în urmă cu o lună şi jumătate, Târgul Municipal Craiova funcţionează fără autorizaţia de securitate la incendiu, document pe care firma care a realizat construcţiile provizorii de pe strada Caracal, SC Texind SA Craiova, ar fi trebuit să-l obţină înainte de punerea în funcţiune. Târgul a fost deschis, deşi nu are canalizare şi apă potabilă, deci funcţionează şi fără autorizaţia sanitar-veterinară.

Târgul Municipal Craiova s-a deschis şi funcţionează de mai bine de o lună fără autorizaţii de la pompieri şi de la DSVSA Dolj, dar şi fără apă, canalizare sau energie electrică, condiţiile oferite de SC Pieţe şi Târguri comercianţilor fiind departe de cele promise.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dolj, pentru Târgul Municipal de pe strada Caracal a fost solicitat avizul de securitate la incendiu, însă nu şi autorizaţia de securitate la incendiu. A fost solicitat şi obţinut avizul de securitate la incendiu pentru investiţia „Amplasare construcţii provizorii uşoare din lemn tip hală şi amenajare târg zilnic“ în Craiova. Până în prezent, nu a fost solicitată şi obţinută autorizaţia de securitate la incendiu.
Ordinul MAI nr. 3/2011 prevede că deţinătorul avizului, în acest caz SC Texind SA, firma care aree terenul pe care este amplasat Târgul şi care a realizat contrucţiile provizorii, „are obligaţia să solicite autorizaţia de securitate la incendiu după efectuarea recepţiei la terminarea lucrărilor sau înainte de punerea în funcţiune a construcţiilor ori amenajărilor pentru care s-a obţinut avizul“.
Legea nr. 307/2006 sancţionează cu amendă de la 2.500 la 5.000 de lei nesolicitarea şi neobţinerea de către persoane fizice ori juridice a avizelor şi autorizaţiilor de securitate la incendiu.
În autorizaţia de construire nr. 776 din 08/07/2013, SC Texind SA se prevede clar că deţinătorul avizului are obligaţia să solicite autorizaţia de securitate la incendiu înainte de punerea în funcţiune a construcţiilor ori a amenajărilor pentru care s-a obţinut avizul.
Nu este clar însă de ce SC Pieţe şi Târguri Craiova a hotărât deschiderea târgului în lipsa autorizaţiilor prevăzute de lege.
Rămâne de văzut dacă pompierii doljeni vor verifica şi, eventual, sancţiona proprietarul terenului pentru că nu a cerut nici până acum autorizaţia de securitate la incendiu.

SC Texind SA – bani mulţi, obligaţii ioc

Terenul de 32.000 mp pe care este amplasat Târgul Municipal aparţine firmei SC Texind SA Craiova, al cărei acţionar majoritar este firma Redexim, controlată de fostul lider PSD, Andi Gaiu. Pe 1 martie, SC Pieţe şi Târguri din subordinea Primăriei Craiova a semnat un contract de închiriere cu SC Texind, contra unei sume de 15.000 de euro pe lună. În schimb, SC Texind s-a obligat să construiască pe cheltuiala proprie barăci din lemn fără închidere perimetrală în suprafaţă de cel puţin 5.000 de metri pătraţi pentru sectorul de haine second hand, canalizare, un punct de distribuţie de energie electrică şi reţea de apă. SC Pieţe şi Târguri a preluat terenul înainte ca SC Texind să se apuce de investiţii şi a plătit câte 15.000 de euro lunar timp de… şapte luni, înainte ca Târgul să fie deschis. Deşi a plătit peste 100.000 de euro fără ca Târgul să funcţioneze, SC Pieţe şi Târguri nu le poate pune la dispoziţie comercianţilor apă, canalizare sau curent pentru că în contractul semnat cu SC Texind nu a fost prevăzut un termen până la care trebuie terminate lucrările.
Ce-i drept, autorizaţia de construire prevede că „durata de execuţie a lucrărilor este de 12 luni, calculată de la data începerii efective a lucrărilor“, aşa că timp mai este. Până prin iunie 2014. Pe lângă utilităţi, SC Texind a „uitat“ şi de autorizaţii, deşi Târgul Municipal funcţionează de la sfârşitul lunii septembrie.

„Nu ar trebui să funcţioneze“

Conducerea Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Dolj a explicat pentru GdS că Târgul Municipal nu are autorizaţie sanitar-veterinară. „Târgul de pe strada Caracal nu are autorizaţie sanitar-veterinară, ci doar un aviz de principiu. În mod normal, el nu ar trebui să funcţioneze. Ni s-a spus că, în cel mai scurt timp, se vor rezolva problemele cu apa potabilă şi canalizarea“, a declarat pentru GdS Andrei Butaru, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS