11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCampania „Olteni pentru olteni“ a ajuns la inimile craiovenilor

Campania „Olteni pentru olteni“ a ajuns la inimile craiovenilor

Există oameni care au învățat că viața înseamnă durere şi care au nevoie de sprijin, de ajutorul semenilor. Sunt acei oameni pe care boli crunte i-au făcut prizonierii propriilor trupuri plăpânde, încovoiaţi sub greutăți și suferințe greu de imaginat. Pentru acești oameni, visele și speranțele sunt reduse la o cură de citostatice, la un tratament cu chimioterapie, la dibăcia sau implicarea unui cadru medical.

Există și oameni pe care suferința celor mai puțin norocoși nu îi lasă indiferenți. Unul dintre aceștia este doamna Maria Lilica Boţilă, pe care suferința bolnavilor internați în Clinica de Hematologie a Spitalului „Filantropia“ a determinat-o să facă un gest neprețuit.
Are 77 de ani şi este din Craiova. Trăiește dintr-o pensie de 730 de lei, iar din aceasta a dorit să doneze 100 de lei Fundaţiei Gazeta de Sud pentru Campania „Olteni pentru olteni“. „Am aflat de campanie din Gazeta de Sud, pentru că sunt abonată. Citesc zilnic ziarul şi îmi plac articolele. Am venit să contribui şi eu cu cât pot, pentru că de sănătate are nevoie o lume întreagă“, spune cu fermitate femeia.
Are faţa brăzdată de trecerea timpului, nu mai aude bine, însă mintea i-a rămas ageră. Ne vorbeşte răspicat despre guvernanţi, stat şi modul în care s-a tratat de boli numai cu plante. „Eu aş propune ca parlamentarii să aibă salariul minim pe economie, pentru ca atunci când fac o lege pentru populaţie să o şi simtă. Pentru că la cum sunt plătiţi acum nu mai ştiu cum trăiesc cei cu salarii mici. Bugetul se face din impozitele şi taxele plătite de noi, cei mici, iar statul nu este ceea ce spuneau Ludovicii în Franţa – «statul sunt eu», statul suntem noi toţi. Fără noi nu ar exista!“, afirmă Maria Boţilă.

S-a tratat doar cu ceai de pir şi rostopască

Spune că a lucrat o viaţă întreagă contabilă la Foraj Stoina şi că a avut probleme de sănătate, dar că s-a tratat folosind numai remedii naturiste. „La Stoina, în 1984, trei doctoriţe m-au palpat şi mi-au zis că am ganglioni canceroşi, dar nici una nu mi-a dat vreun medicament. O doctoriţă de la Spitalul Judeţean din Craiova mi-a spus să mă menajez şi să mănânc sănătos. Eu am avut un început de cancer, în birou la Stoina am făcut şi o criză de dischinezie biliară, nu mai puteam de dureri, dar am început o cură cu ceai de pir şi rostopască. De atunci nu am mai băut apă, iar în 1986 ganglionii se topiseră. În 1993, am fost depistată cu hepatită B, am avut şi splina inflamată, dar tot cu ceai de pir am scăpat de boală. După patru zile nu m-a mai durut splina. Am şi astm bronşic din 1983, dar tot cu ceai mă tratez“, povesteşte femeia.
Afirmă că nu are studii de medicină şi că tot ceea ce cunoaşte a aflat din cărţi. Iar memoria nu pare să-i joace deloc feste, pentru că în cele zece-cincisprezece minute în care ne-a relatat crâmpeie din viaţa ei şi-a amintit perfect fiecare denumire a bolilor de care a suferit (în termeni medicali exacţi), fiecare denumire de plantă medicinală folosită (chiar şi în limba latină) şi ne-a purtat rapid prin istoria mai multor ţări, când vorbea de originea diverselor plante.
Campania „Olteni pentru olteni“ a fost lansată pe 23 octombrie și are drept scop dotarea Clinicii de Hematologie a Spitalului „Filantropia“ cu aparatura medicală necesară pentru diagnosticarea și tratarea bolilor de sânge. Pentru fiecare dintre dumneavoastră care dispune de o sumă de bani pe care dorește să o doneze, Fundația Gazeta de Sud a deschis conturi în RON şi EURO la Banca Unicredit Țiriac, sucursala Craiova.

CONT RON: RO74 BACX 0000 0030 2887 2000
CONT EUR: RO47 BACX 0000 0030 2887 2001
Mai multe detalii despre campanie puteți solicita la numărul de telefon 0720.880.484 sau la adresa de e-mail [email protected].

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS