5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVicepreşedintele CJ Olt, cercetat în libertate

Vicepreşedintele CJ Olt, cercetat în libertate

Judecătorii Tribunalului Olt au decis ieri ca Marius Oprescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Olt şi preşedinte al PSD Slatina, care a fost acuzat că a provocat un accident de circulaţie mortal şi că apoi a încercat să „aranjeze“ probele de sânge, să fie cercetat în stare de libertate.

Marius Oprescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Olt, a fost implicat, în seara zilei de 3 octombrie, într-un accident rutier pe DJ 677, în apropiere de oraşul Piatra-Olt. Poliţiştii au stabilit atunci că Oprescu, în timp ce conducea un autoturism Toyota, nu a păstrat o distanţă de siguranţă faţă de o căruţă care circula în aceeaşi direcţie şi a lovit-o în partea din spate. De asemenea, oamenii legii au stabilit că şi căruţaşul, un bărbat de 34 de ani, din Piatra Olt, a avut partea sa de vină: căruţa condusă de el pe DJ 677 nu era semnalizată corespunzător.  
În urma accidentului, căruţaşul şi trei persoane care se aflau în căruţă, două femei de 24 şi 28 de ani şi un copil de 13 ani, au fost transportaţi  la Spitalul Judeţean Slatina, unde numai căruţaşul a rămas internat.
Potrivit reprezentanţilor IPJ Olt, Oprescu a refuzat să sufle în aparatul etilotest şi a cerut să fie dus la acelaşi spital pentru a i se recolta probe de sânge. Ulterior, s-a aflat şi de ce a insistat vicepreşedintele CJ Olt să fie dus la spital: acolo avea câteva „pile“. Poliţiştii au precizat, după producerea accidentului, că Oprescu este cercetat pentru comiterea infracţiunii de vătămare corporală din culpă.

Probele de sânge, schimbate cu ajutorul medicilor

Dacă la început părea un accident ca multe altele, în final, lucrurile s-au complicat pentru Marius Oprescu şi mai mulţi angajaţi ai Spitalului Judeţean Slatina.
Săptămâna trecută, pe 22 octombrie, căruţaşul rănit în accidentul produs de Oprescu a decedat la Spitalul Judeţean Slatina. O zi mai târziu, medicul legist care urma să determine cauza morţii căruţaşului, mai exact dacă a existat o legătură între leziunile suferite în accidentul provocat de Oprescu şi decesul victimei, a aruncat „bomba“. Medicul legist Sorin Lesnic s-a plâns că doi angajaţi ai Spitalului Judeţean Slatina i-au transmis „să-şi bage minţile în cap“ în încercarea de a-l convinge să nu vadă legătura de cauzalitate între decesul căruţaşului şi accident. Ulterior, Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina a comunicat că acuzaţiile făcute de medicul Lesnic nu au putut fi dovedite. Alte acuzaţii la adresa pesedistului Oprescu au fost aduse de avocatul familiei bărbatului decedat, Cristian Necula, care a lăsat să se înţeleagă că probele de sânge recoltate de medicii spitalului din Slatina au fost „aranjate“ şi a precizat că au fost trimise la Bucureşti pentru efectuarea testului ADN.
Joi, 24 octombrie, procurorii din Slatina au revenit cu un comunicat în care au precizat că Oprescu este cercetat pentru comiterea a cinci infracţiuni: ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, fals privind identitatea, sustragerea de la recoltarea de probe biologice şi abuz în serviciu contra intereselor publice. A fost începută urmărirea penală şi faţă de doctoriţa Ecaterina Buzău, acuzată de abuz în serviciu contra intereselor publice, complicitate la fals privind identitatea, dar şi favorizarea infractorului. Anchetatorii au stabilit că angajaţii Spitalului Judeţean Slatina nici măcar nu i-au luat probe de sânge lui Oprescu. Au pus numele lui pe eprubetele cu sânge recoltat de la altă persoană, iar alcoolemia a ieşit „zero“. Vineri, în faţa procurorilor au ajuns Oprescu, doctoriţa Ecaterina Buzău, asistenta Maria Stanca, dar şi Andrei Iordache, managerul Spitalului Judeţean Slatina, toţi fiind reţinuţi pentru 24 de ore şi „cazaţi“ în arest.
Sâmbătă, numai Marius Oprescu a fost dus la Judecătoria Slatina cu propunere de arestare preventivă, însă instanţa a respins solicitarea procurorilor şi a dispus ca politicianul să nu părăsească ţara timp de 30 de zile.

Dosar preluat
de procurorii craioveni

Între timp, dosarul în care este cercetat vicepreşedintele CJ Olt a fost preluat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, care au şi făcut recurs împotriva hotărârii de sâmbătă a Judecătoriei Slatina. Ieri, Tribunalul Olt a hotărât ca, pe lângă obligaţiile impuse de Judecătoria Slatina inculpatului, acesta să respecte şi obligaţia de a nu se apropia de martori sau de ceilalţi inculpaţi din dosar.
Dacă, iniţial, faţă de Marius Oprescu procurorii din Slatina au început urmărirea penală pentru comiterea a cinci infracţiuni, până la Craiova s-a „pierdut“ una dintre ele. Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina a anunţat că Oprescu este cercetat pentru comiterea a cinci infracţiuni, iar reprezentaţii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, care au preluat dosarul de la colegii lor din Slatina, au explicat că vicepreşedintele CJ Olt este cercetat numai pentru patru. Motivul ar fi că, probabil, anchetatorii din Olt au disjuns şi îl cercetează într-un dosar separat pe Oprescu pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice. În schimb, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Slatina, procurora Irina Şerban, a precizat că nu mai au nici o legătură cu acest caz după ce anchetatorii din Craiova au preluat întreg dosarul în care este cercetat Oprescu.

Accident cu maşina pompierilor

În urma anchetei s-a mai stabilit că Toyota pe care o conducea Marius Oprescu în momentul producerii accidentului a fost achiziţionată de CJ Olt în mai 2012, printr-un program european, şi era destinată Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Olt. Prin programul respectiv au fost cumparate două maşini de teren Toyota Hilux, însă la ISU Olt a ajuns numai una. Cealaltă a rămas în folosinţa lui Marius Oprescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS