22.9 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDan şi Camelia Voiculescu, Sorin Alexandrescu şi Şerban Pop, deferiţi justiţiei în dosarul de şantaj

Dan şi Camelia Voiculescu, Sorin Alexandrescu şi Şerban Pop, deferiţi justiţiei în dosarul de şantaj

Fondatorul trustului Intact, Dan Voiculescu, şi fiica sa, Camelia, au fost trimişi în judecată, alături de directorul general Antena TV Group SA, Sorin Alexandrescu, şi de fostul şef ANAF, Şerban Pop, în dosarul privind şantajarea administratorului RCS&RDS, Ioan Bendei.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Sorin Alexandrescu va fi judecat pentru şantaj, în timp ce Dan Voiculescu şi fiica sa au fost deferiţi justiţiei pentru complicitate la această infracţiune.
Şerban Pop, preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) la data faptelor, avocat suspendat, este acuzat de folosire, în orice mod, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, se precizează într-un comunicat de ieri al DNA.
În acelaşi dosar va fi judecat, pentru complicitate la şantaj, George Daniel Matiescu, director general al Intact Publishing SRL.
De asemenea, procurorii au trimis în judecată SC Antena TV Group SA şi Intact Publishing SRL, pentru şantaj, şi SC Antena 3 SA, pentru complicitate la şantaj.

6.480.000 euro/an, pe o durată de cinci ani…

Potrivit rechizitoriului, în perioada 16 aprilie – 21 mai 2013, în calitate de director general al SC Antena TV Group SA, Sorin Alexandrescu a exercitat, în mod repetat şi gradual, acte de constrângere asupra unui acţionar al unei societăţi comerciale (parte vătămată), ameninţându-l cu darea în vileag a unor presupuse fapte de corupţie, astfel încât să îl determine să urmeze conduita impusă de inculpat.
Conform datelor din anchetă, persoana ce ar fi fost şantajată este administratorul RCS&RDS, Ioan Bendei.
Procurorii susţin că Alexandrescu „a exercitat acte de ameninţare cu publicarea, prin intermediul entităţilor media, a unor documente care, în opinia sa, argumentau o pretinsă faptă de corupţie săvârşită de partea vătămată, în situaţia în care acesta nu ar fi acceptat semnarea unui contract de retransmisie a posturilor de televiziune aparţinând SC Antena TV Group SA la un preţ dorit de inculpat“.
Semnarea contractului în condiţiile impuse de inculpat, respectiv la o valoare 6.480.000 euro/an, pe o durată de cinci ani, ar fi garantat stingerea litigiilor existente pe rolul instanţelor, oprirea campaniei media împotriva RCS&RDS pe care o reprezenta partea vătămată şi a persoanelor din conducerea RCS&RDS, arată anchetatorii.
În rechizitoriu se precizează că actele de constrângere, prin ameninţare, s-au exercitat în mai multe feluri, respectiv verbal, prin afirmaţii legate de perspectiva declanşării unui scandal mediatic, precum şi prin intermediul unui spot publicitar prin care publicul era informat că vor fi făcute dezvăluiri cu privire la presupuse fapte de corupţie în care ar putea fi implicată partea vătămată.
Acest spot publicitar, arată DNA, a fost realizat din dispoziţia Cameliei Voiculescu şi a lui Sorin Alexandrescu, la 8 mai 2013, şi a fost difuzat în perioada 9 – 30 mai 2013, cu o frecvenţă de cinci ori pe zi (în total, de 401 ori) de toate posturile TV aparţinând SC Antena TV Group SA şi SC Antena 3 SA.

Anchete jurnalistice?

De asemenea, şantajul s-ar fi făcut prin înscrisuri având caracter de somaţie, emise de Intact Publishing SRL, semnate de George Matiescu, în calitate de director general, şi trimise către partea vătămată şi către alte persoane, prin care, sub pretextul desfăşurării unei anchete jurnalistice, se solicitau relaţii privind împrejurarea care făcea obiectul şantajului, susţin procurorii.
„În contextul activităţilor descrise mai sus, cu ocazia mai multor întâlniri, inculpatul Alexandrescu George Sorin i-a reamintit părţii vătămate că singura posibilitate de a evita efectele negative produse de o campanie media privind persoana sa şi, implicit, activitatea pe care o desfăşoară în cadrul societăţii este semnarea contractului cu Antena TV Group, în condiţiile impuse. Informaţiile pe care s-a sprijinit Alexandrescu George Sorin pentru a exercita actele de şantaj la adresa părţii vătămate au fost obţinute de la inculpatul Pop Şerban, preşedinte al ANAF la acea dată. În luna februarie 2013, acesta din urmă i-a remis lui Alexandrescu George Sorin un set cu documente provenind de la angajaţii Gărzii Financiare, în condiţiile în care, în calitatea sa de preşedinte al ANAF, era obligat să asigure confidenţialitatea informaţiilor obţinute, în virtutea funcţiei, de la angajaţi. În acest fel, Pop Şerban i-a asigurat lui Alexandrescu George Sorin un ascendent în discuţiile cu partea vătămată şi, totodată, un potenţial subiect de presă, iar pentru sine ulterior, a obţinut promisiunea că va fi sprijinit pentru menţinerea în funcţia de preşedinte al ANAF“, se mai arată în rechizitoriu.
Totodată, arată procurorii, Dan Voiculescu, prin demersurile sale, a sprijinit acţiunile lui Alexandrescu „menite să menţină şi să accentueze starea de presiune psihică asupra părţii vătămate“.
„Demersurile de sprijin s-au făcut în mod direct, prin discuţii şi îndrumări adresate inculpatului Alexandrescu George Sorin şi indirect, prin intermediul fiicei sale, inculpata Voiculescu Camelia-Rodica. La rândul său, inculpatul Alexandrescu George Sorin l-a informat constant, fie direct, fie prin Voiculescu Camelia – Rodica, despre stadiul acţiunilor de şantajare şi despre poziţia părţii vătămate“, se mai arată în rechizitoriu.

George Matiescu a susţinut actele de şantaj exercitate de Sorin Alexandrescu

DNA mai susţine că, prin intermediul site-urilor Income Magazin şi Jurnalul Naţional deţinute de SC Intact Publishing SRL, George Matiescu, în calitatea sa de director general, a girat publicarea unor ştiri negative la adresa societăţii reprezentate de partea vătămată, în scopul susţinerii actelor de şantaj exercitate de Sorin Alexandrescu. De asemenea, arată DNA, Matiescu a acceptat şi a semnat înscrisurile trimise la 24 aprilie 2013 către partea vătămată şi către alte persoane, în condiţiile în care acestea nu vizau nici un fel de investigaţie jurnalistică, ci erau acte de constrângere prin ameninţare cu publicarea detaliilor unor pretinse fapte de corupţie. La 23 aprilie 2013, la luarea deciziei de trimitere a acestor înscrisuri a participat şi Camelia Voiculescu, se arată în rechizitoriu. „În contextul sprijinului acordat activităţilor exercitate de inculpatul Alexandrescu George Sorin pentru şi în numele SC Antena TV Group SA se înscriu şi emisiunile difuzate, începând cu 30 mai 2013, de postul de televiziune Antena 3 (deţinută SC Antena 3 SA), în sensul în care s-a urmărit exonerarea de răspundere penală a inculpatului, denigrarea sistemului judiciar, vizând influenţarea deciziei magistraţilor în ceea ce priveşte urmărirea penală şi judecata măsurilor preventive în prezenta cauză penală“, mai susţin anchetatorii.
Dosarul va fi judecat la Curtea de Apel Bucureşti, cu toţi inculpaţii în stare de libertate.
Cătălin Lupăşteanu – Mediafax

 

Noi stenograme din rechizitoriul procurorilor scot la iveală modul în care şefii Intact acţionau:
Dan Voiculescu: Păi, ce?! De aia e procuratură, să caute dovezi

În convorbirea purtată pe 1 iunie 2013, Dan Voiculescu și Camelia Voiculescu spun că vor să facă plângeri penale împotriva B1 TV, RTV, RCS&RDS, „mai puțin Gușe“, făcând referire cel mai probabil la Cozmin Guşă (Realitatea Media).
Dan Voiculescu: Da, da.
Camelia Voiculescu: Tati, se poate face plângerea aia. Am insistat, l-am întrebat pe toate felurile. Se poate face până la urmă, chiar dacă nu se… până se pronunţă, se face denunţ calomnios sau plângere mincinoasă, are consecinţe penale. Luni dimineaţă… o are pregătită şi…
D.V.: Nu, nu. Luni dimineaţă să se ducă la el s-o semneze, nu s-o aibă pregătită.
C.V.: Bine. Bine. Te pupic! Ai grijă! Am vrut să-ţi dau asta, că e o veste bună, că… chiar că… e important.
D.V.: Da, obligatoriu trebuie făcut. Sigur că da.
C.V. : Da, da, da, da.
D.V : Mă tată, da’ faceţi plângere penală, tată, nu vorbe.
C.V.: Păi, facem. Eu ce spun?! Asta zic, acum avem dovada.
D.V.: Când o depui?
C.V.: Păi, luni, când s-o depun?!
D.V.: Depunere plângere penală împotriva lu’ Dragomir (Dumitru Dragomir, şeful LPF – n.r.)…
C.V.: Da. Da.
D.V.: Depuneţi plângere penală împotriva lu’ RCS.
C.V.: Da.
D.V.: Depuneţi hârtii, tăticule, că nu pe vorbe se face treaba.
C.V.: Da, da, da. Da’ tre’ să găseşti… Da.
D.V.: Păi, ce?! De aia e procuratură, să caute dovezi.
C.V.: Da, corect. OK! Bine. Am scris.
D.V.: Da?
C.V.: Da. Te pup! Te pup!
D.V.: Bine.
C.V.: Te mai sun. Nu te deranjez dacă te mai sun? Că dacă mai am aşa o idee, te sun, te întreb, tu mă suni, mă întrebi.
D.V.: Da. Deci denunţ penal.
C.V.: Da. Denunţ penal. Denunţ calomniat.
D.V.: Nu, nu, denunţ calomnios.
C.V.: Da.
D.V.: Pentru cine dracu’ a făcut rahatul ăsta, pentru că e calomnie clară.
C.V.: Da, da, e calomnie clară şi… da.
D.V.: Da. Şi plângeri penale pentru toţi escrocii care ştii de ei şi…
C.V.: Da. Şi asta ne ajută şi pe noi, apropo de clienţi şi de toate alea.
D.V.: Păi, sigur că da.
D.V.: Deci eu vreau luni dimineaţă…
C.V.: Da.
D.V.: Să am un denunţ calomnios împotriva… un denunţ calomnios şi măcar o plângere penală prealabilă. Există şi plângere penală prealabilă în care spui că urmează documente.
C.V.: Da. OK!
D.V.: Urmează…
C.V.: Stai să-mi scriu. Da.
D.V.: Parcă aş fi avocat. Da.
C.V.: Da, mă, până nu… să ştii că ăştia… aşa trebuie, tată, trebuie noi să le spunem.
D.V: Mda!
C.V.: Plângere prealabilă. Da. Ştiu. înţeleg ce vrea să spună plângerea asta. Bine, tati. Am înţeles. Am scris: plângere penală prealabilă.
D.V.: Da. Şi eu aş mai face ceva, tată.
C.V.: Da.
D.V.: Eu aş face o delegaţie…
C.V.: Delegaţie?
D.V.: Da.
C.V.: Da.
D.V.: De oameni serioşi.
C.V.: Da.
D.V.: … care să se ducă la sediul RCS, să ceară să vorbească cu denunţătorul ăsta. Cum îl cheamă?
C.V.: Cu Bendei (administrator RCS&RDS – n.r.).
D.V.: Bendei. Aşa.
C.V.: Da, păi… ă… da, am zis, că zic după aia.
D.V.: Să ceară… Nu… să ceară să vorbească cu el…
C.V.: Da.
D.V.: El sigur că n-o să vrea să vorbească sau dacă o să vrea să vorbească e foarte bine.
C.V.: Da.
D.V.: Şi să-i întrebe instrumentul cui este şi cine i-a determinat să facă denunţul calomnios.
C.V.: îhî! Dacă mă… da. Am înţeles ce zici tu…
D.V.: Zece oameni, da’ zece oameni de ăştia, adică Mihai Gâdea…
C.V.: Da.
D.V.: Sandra Stoicescu…
C.V.: Da.
D.V.: Ăştia să se ducă să întrebe…
C.V.: Da.
D.V.: Instrumentul cui este. Asta e tema.
http://www.b1.ro/

 

Camelia către Dan Voiculescu: Tată, ce mă fac? Ăștia vor să ne sperie!

Procurorii DNA susțin că Dan Voiculescu și fiica acestuia, Camelia, știau despre șantajul exercitat de Sorin Alexandrescu asupra administratorului de la RDS&RCS și aduc ca probe mai multe convorbiri telefonice purtate între cei doi imediat după ce directorul Antena Group a fost ridicat de procurori și dus la audieri.
În referatul întocmit de procurorii DNA se arată că, în dimineața zilei de 30 mai 2013, ora 8.36, Alexandrescu i-a trimis Cameliei Voiculescu un SMS în care îi transmite: „M’a ridicat DNA“.
La ora 8.41, Camelia Voiculescu îl sună pe tatăl ei, cei doi având următorul dialog:
„Dan Voiculescu: Da!
Camelia Voiculescu: Tati! L-a ridicat DNA pe Sorin!
D.V.: Care Sorin?
C.V.: Alexandrescu.
D.V.: Păi vezi, tată?!
C.V.: Tată, ce mă fac?!
C.V.: Ăștia vor să ne sperie!
D.V.: Nu, nu vor să te sperie! El, așa cum ți-am spus, vorbește gura fără el, se dă mare, se dă rotund… se dă în toate felurile! Și în felu’ ăsta, ăștia l-au prins, a căzut pe ceva…
C.V.: Da.
D.V.: Ori cu RCS-ul…“.
Procurorii apreciază că Dan Voiculescu face exclamația „Păi vezi, tată?!“, după care dă și o explicație, în sensul că Sorin Alexandrescu „se dă mare, se dă rotund“ și în felul ăsta l-au prins, și automat apreciază că ar putea fi vorba despre RCS&RDS.
„În condițiile în care la acea dată și oră învinuitului, la acel moment, Sorin Alexandrescu, nu i se precizase motivul pentru care fusese adus în fața procurorului și nici nu luase cunoștință de învinuiri, este clar că Dan Voiculescu se aștepta la un asemenea eveniment, pentru că este evident faptul că știa foarte bine toate detaliile discuțiilor pe care le avusese Sorin Alexandrescu cu Ioan Bendei și, mai ales, cunoștea modul în care Sorin Alexandrescu trebuia să-l «convingă» pe Ioan Bendei să accepte semnarea contractului de redifuzare a posturilor TV aparținând SC Antena TV Group SA. Facem această precizare, întrucât abia la ora 9.17, deci după aproximativ jumătate de oră, Sorin Alexandrescu comunică printr-un SMS: «rcs»“, se arată în referatul DNA.
În aceeași zi, la ora 9.18, Camelia și Dan Voiculescu au o nouă convorbire telefonică:
„Dan Voiculescu: Da, Cami!
Camelia Voiculescu: RCS!
D.V.: Ăștia s-au dus și au reclamat…
C.V.: Da.
D.V.: Că i-a șantajat!
C.V.: Da.
D.V.: Asta a făcut! Și l-au înregistrat!
C.V.: Și ceri ceva când șantajezi, nu?
D.V.: Eu nu știu, că nu sunt avocat! Problema e alta, problema e că el ăă… dacă a vorbit cu nenorociții ăia de la RCS o chestiune, în care era comercială…
C.V.: Păi, era comercială! Nu, tati, nici n-a vorbit! Oricum, dă-o naiba! Nu mai contează! Subiectu’…“.
Procurorii consideră că pasajul de mai sus denotă nu numai împrejurarea că Dan Voiculescu a cunoscut toate detaliile legate de modul în care se dorea încheierea contractului având ca obiect redifuzarea posturilor TV aparținând societății, ci și împrejurarea că era conștient de faptul că se săvârșea o infracțiune, și anume cea de șantaj.
http://www.b1.ro/

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS