10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUn copil luptă pentru viaţă

Un copil luptă pentru viaţă

Nu se pregăteşte de începutul anului şcolar, deşi visa la prima zi de şcoală, fiind nerăbdătoare să îşi revadă colegii şi învăţătorul, ci aşteaptă din partea medicilor o rază de speranţă că va fi salvată. Gloria Maria are doar şapte ani şi a fost diagnosticată, în urmă cu câteva săptămâni, cu gliom trunchi cerebral, formă difuză (tumoare cerebrală – n.r.). Primind refuzul medicilor din Capitală de a le opera copilul, părinţii doresc să plece urgent la o clinică străină. Nu au timp să aştepte după formulare sau decontări oferite sau nu de Ministerul Sănătăţii, gravitatea bolii nepermiţându-le acest lucru. Câteva luni ar putea fi fatale!

Se afla în concediul mult aşteptat împreună cu părinţii, când au apărut primele simptome îngrijorătoare, iar totul s-a năruit, transformându-se într-un coşmar din care părinţii se roagă să iasă cât mai repede. Nu avusese probleme medicale grave până acum, mici răceli, roşu în gât, nimic ieşit din comun. „Pe 26 august, după un drum obositor cu trenul, am ajuns la mare, în staţiunea Venus. În ciuda faptului că era obosită, era extrem de fericită, a mers pe role, îşi dorea să vadă cât mai repede marea. Am mers să luăm masa de prânz la un restaurant, moment în care am observat că Gloria, care era stângace de mică, se ajuta de mâna dreaptă ca să îşi ţină lingura. Am întrebat-o de ce face acest lucru şi ne-a răspuns că se simte extrem de obosită. În drum spre camera de hotel, am observat că fetiţa mea se împiedica, picioarele i se împleticeau. Am dat vina pe papucii de plajă şi am încălţat-o în nişte pantofi sport. După alte trei zile, Gloria a povestit unor prieteni că vede dublu. Observasem că devenise mai apatică, expresivitatea ochilor îi scăzuse. Doream să ajungem cât mai repede la Craiova ca să mergem la medic. Văzând însă că micuţa nu îşi revine, am plecat la Spitalul din Constanţa. Am mers la urgenţă, unde medicii i-au recomandat examinare CT, fără substanţă de contrast. După numai câteva ore, diagnosticul a fost devastator – tumoare de trunchi cerebral“, a povestit Adrian Ungureanu, tatăl Gloriei.

„Noi suntem contra cronometru. Cu o asemenea boală se mai trăieşte între două şi şase luni, iar dacă faci radiere maximum un an“

Au simţit că li se năruie toată viaţa, din acel moment nu a mai contat nimic altceva, vor doar să îşi salveze copilul, indiferent care ar fi preţul şi au început goana după medici, ore petrecute prin spitale, nopţi transformate în zi, clipe petrecute la căpătâiul fetiţei… În doar două săptămâni de la aflarea diagnosticului, au bătut la uşile celor mai buni medici specialişti din Capitală. Au trimis dosarul medical al copilei la clinici din străinătate şi aşteaptă un răspuns, o fărâmă de speranţă care să le dea putere să meargă mai departe. „Chiar în acest moment (ieri-dimineaţă – n.r.) mă aflu la Spitalul «Victor Babeş» din Bucureşti. Aflasem că există şanse, unu la un miliard, ca diagnosticul să fie unul eronat, să fie vorba de o infecţie pentru care tratamentele erau mai simple. Din nefericire, după un set de analize complet, acum am luat rezultatul. În cazul Gloriei, nu este vorba de infecţie, este vorba într-adevăr de gliom… Am fost la Institutul Oncologic Fundeni, la dr. Rodica Anghel, la spitale extrem de dotate, la clinici private, renumite din Bucureşti, însă răspunsul tuturor a fost acelaşi: refuză să o opereze pe Gloria şi mă sfătuiesc oficial şi neoficial să plecăm cât mai repede în străinătate. Am citit tot ce am găsit despre această problemă medicală şi ştiu că soluţia cea mai bună este operaţia, urmată de un program de iradiere. Cu hârtiile medicale semnate de medicii din Capitală în care specifică refuzul de a-mi opera copilul, voi merge la Ministerul Sănătăţii să solicit transfer la o clinică din străinătate, apoi voi solicita şi formularele necesare. Ştim că o parte din aceste costuri pot fi suportate de minister, însă este o luptă cruntă care poate dura luni sau ani… Noi suntem contra cronometru. Cu o asemenea boală se mai trăieşte între două şi şase luni, iar dacă faci radiere maximum un an. Tocmai de aceea, operaţia este soluţia. Aşteptăm un semn de la un neurochirurg din străinătate, deoarece am trimis documentele la spitale din Germania, Austria, SUA şi vrem să o transportăm de urgenţă. Nu avem banii necesari investigaţiilor şi intervenţiei. Avem aproximativ 3.500 de euro, iar costurile s-ar ridica undeva la 50.000 de euro“, a adăugat tatăl fetiţei.
În acest moment, Gloria este stabilă, primeşte soluţii perfuzabile, dexametazonă şi un complex de produse naturiste specifice luptei cu cancerul. Are hemipareză pe partea stângă, nu-şi mai foloseşte piciorul şi mâna, nu mai articulează cu uşurinţă cuvintele.

Statul trebuie să suporte costurile necesare pentru acest copil!

Gazeta de Sud a cerut şi părerea unei persoane avizate, profesorul dr. Florinel Bădulescu, şeful Clinicii de Oncologie a Spitalului Judeţean Craiova, preşedintele Societăţii Naţionale de Oncologie: „Este un diagnostic grav. Investigaţiile şi procedurile care se pot folosi în astfel de situaţii sunt scanarea CT (tomografia computerizată) sau RMN (rezonanţa magnetică nucleară). Bazându-mă doar pe documentele medicale pe care mi le-aţi pus la dispoziţie, dar şi ghidului american, există ca modalităţi terapeutice iradierea. Cele două tipuri de iradiere recomandate sunt cuprinse în programul de cancer al acestei ţări. Există aparatură foarte bună la spitale din ţară, sunt cel puţin patru acceleratoare foarte bune. Acest copil trebuie să beneficieze de tratamente pe care statul să le suporte, şi nu bieţii părinţi. Dacă medicii care au în observaţie copilul decid să îl trimită în străinătate, aştept documentaţia de urgenţă pentru a o semna ca preşedinte pe această zonă a Societăţii de Oncologie pentru a o depune de urgenţă la Ministerul Sănătăţii pentru aprobările de rigoare. Se va solicita medicului curant întocmirea unei scrisori medicale, cu parafa medicului curant şi ştampila unităţii medicale în cadrul căreia a fost tratat, din care să rezulte foarte clar că tratamentul (de exemplu, intervenţie chirurgicală) nu se poate efectua în România, împreună cu argumentaţia corespunzătoare: lipsa tehnică necesară şi se recomandă astfel efectuarea tratamentului în cadrul unei unităţi medicale din străinătate“.

O putem ajuta pe micuţa Gloria Maria donând orice bănuţ în următoarele conturi:

Titular Ungureanu Gloria Maria Cristalle-conturi deschise
la BCR, cod SWIFT: RNCB RO BU
Euro – RO11 RNCB 0483 1365 1504 0002
Lei – RO38  RNCB 0483 1365 1504 0001

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS